O aplicație pentru telefonul mobil, realizată cu ajutorul fondurilor europene, ține loc și de ghid și de hartă pentru deplasările prin podişul Nord Dobrogean.
O plimbare prin Podișul Nord Dobrogean vă poate aduce în fața ochilor diferite tipuri de orhidee, lalele pestrițe, berze albe și berze negre dar și balaurul dobrogean, de fapt o specie de șarpe ncidecum personajul mitologic din basmele românești.
Această zonă cuprinde peste 200 specii de interes comunitar și național - adică specii rare care trebuie protejate.
Pentru a vă ajuta să le recunoașteți, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă DAKIA şi Societatea "Progresul Silvic" au realizat o aplicație pentru telefonul mobil, care ține loc și de ghid și de atlas.
"Monitorul Podişului Nord-Dobrogean" se numeşte, este o premieră pentru judeţul Tulcea și se poate descărca de pe site-ul https://apnd.ro/.
Cum funcționează, aflăm de la Tiberiu Cazacioc, expertul în comunicare al proiectului "Managementul integrat al Podişului nord-dobrogean:
"Practic este un dicționar, dintr-un punct de vedere. Conține informații despre toate speciile de floră și faună și habitate din Podișul Nord Dobrogean. În al doilea rând este un instrument pe care îl punem la dispoziția iubitorilor de natură pentru a semnala, când sunt în aria Podișului Nord Dobrogea, specii de animale, plante sau habitate. În al treilea rând, cu această aplicație instalată în telefon pot fi semnale diverse alte informații și situații din localitățile aflate în aria proiectului. De exemplu, se pot semnala evenimente, sărbători, locuri speciale."
Pe lângă faptul că vă ghidează prin natură, aplicația vă oferă și ocazia de a-i ajuta pe cercetători.
Banca de date, realizată deja de echipe de experţi care au cercetat terenul, timp de 3 ani, între 2018 - 2021, poate fi îmbogățită cu ajutorul utilizatorilor aplicației:
"Aplicația este de fapt un instrument de identificare a ceea ce vezi. Ești în teren, vezi o anumită specie interesantă și o fotografiezi, o semnaleze, se transmit coordonatele GPS, intră în baza de date, ne uităm și în timp - va fi o contribuție care va ajuta la monitorizarea biodiversității, la cunoașterea ei. Va fi dezvoltat instrumentul ca să fie și mai plăcut și să înrolăm lumea să-l utilizeze și să ajutăm și comunitățile locale și partea de biodiversitate."
Însă un pas esențial ca proiectul Managementul Integrat al Podişului Nord Dobrogean, în cadrul căruia a fost creată și această aplicație, să fie aprobat de autoritățile centrale.
În lipsa acestui plan, această zonă a județului Tulcea, poate pierde multe oportunități de finanțare:
"Planul de management este important pentru că va oferi o viziune de dezvoltare pentru toate comunităție locale din această arie. Se vor putea cere, pe baza planului, finanțări legate de agricultură, de mediu, legate de dezvoltarea socio-economică în corelare cu conservarea naturii. Vor fi create oportunități și pentru micii antreprenori, pe scară mică: alimente, găzduire, trasee în natură șamd."
Proiectul Managementul Integrat al Podişului Nord Dobrogean este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, ai cărui beneficiari sunt Asociaţia de Dezvoltare Durabilă DAKIA şi Societatea "Progresul Silvic".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved