Luni, absolvenţii claselor a opta au susţinut prima probă, cea la română, din cadrul Evaluării Naţionale.
Învăţământul românesc reintră, odată cu debutul examenelor naţionale, în zodia unei relative normalităţi. 2023 a fost un an agitat, cu o grevă generală a profesorilor şi a personalului nedidactic care a paralizat educaţia timp de trei săptămâni, dar care a luat sfârşit, totuşi, la timp pentru ca evaluarea naţională a elevilor din clasele a VIII-a şi bacalaureatul absolvenţilor de liceu să nu fie periclitate.
După negocieri intense cu executivul şi proteste masive, fără precedent în ultimele două decenii, angajaţii din educaţie au primit majorări consistente şi angajamentul că viitoarea lege a salarizării în sectorul bugetar le va recunoaşte importanţa muncii. Ei au suspendat greva generală, însă nu fără a avertiza că nerespectarea angajamentelor asumate de guvern va avea consecinţe serioase, sociale şi politice, în condiţiile în care 2024 este anul tuturor alegerilor posibile - europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale.
Pe de altă parte, învăţământul românesc are acum noi piloni legislativi, după adoptarea, tot în acest an, a legilor educaţiei. Sunt două acte normative destinate învăţământului preuniversitar şi celui universitar, despre care iniţiatorii spun că reformează sistemul şi-l apropie de exigenţele actuale. Legea învăţământului preuniversitar urmăreşte, în principal, să reducă abandonul şcolar, să lupte cu analfabetismul funcţional şi să crească investiţiile în educaţie, în vreme ce legea privitoare la învăţământul superior are, printre altele, ca obiectiv, sprijinirea cooperării europene a universităţilor din România. Legile au fost adoptate în plin protest sindical, prilej pentru opoziţie să denunţe lipsa de soluţii pentru gravele probleme ale sistemului şi să declare falimentul proiectului prezidenţial "România educată", cel care a inspirat noile acte normative. Odată rezolvată problema grevei, prin satisfacerea revendicărilor de natură salarială, sistemul educaţional a ieşit din starea febrilă care risca să compromită examenele, iar acestea au putut începe.
Luni, peste 160.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a au deschis sezonul de examene cu prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română, a Evaluării Naţionale. Miercuri, este programată proba scrisă la Matematică, iar, joi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba la limba şi literatura maternă. Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu este media generală la Evaluarea Naţională, calculată drept medie aritmetică a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale. Este primul an în care notele din timpul şcolii nu vor mai fi luate în considerare, testarea fiind singura care contează.
Anul acesta, din cauza grevei, înscrierile pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat s-au prelungit până pe data de 16 iunie. Calendarul admiterii la liceu se încheie pe 19 iulie, când elevii vor afla la ce liceu au intrat. Bacalaureatul începe luni, 26 iunie, tot cu proba la română.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved