În mai 2020, Comisia și-a prezentat Strategia „De la fermă la consumator”, care constituie una dintre acțiunile-cheie din cadrul Pactului verde european.
Lanțul agroalimentar al UE asigură securitatea alimentară pentru peste 400 de milioane de cetățeni și este un sector economic major al UE.
Sectorul agroalimentar are însă un impact semnificativ asupra mediului. Potrivit unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. UE urmărește obiectivul de a transforma modul în care sunt produse și consumate alimentele în Europa, în vederea:
-reducerii amprentei de mediu a sistemelor alimentare
-consolidării rezilienței în fața crizelor
-asigurării în continuare a unor alimente sănătoase și la prețuri accesibile, inclusiv pentru generațiile viitoare.
Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a pesticidelor poate afecta negativ solul, apa și biodiversitatea agricolă. De asemenea, poate avea efecte negative asupra sănătății plantelor, a animalelor și a oamenilor. Ca parte a strategiei "De la fermă la consumator" (unul dintre pilonii centrali ai Pactului verde european), Comisia Europeană a stabilit obiective și mai ambițioase pentru utilizarea durabilă a pesticidelor. Unul dintre ele este ca, până în 2030, utilizarea pesticidelor chimice și a pesticidelor mai periculoase și riscurile asociate utilizării acestora să fie reduse în UE cu 50 %.
În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda a sesizat faptul că o reducere a consumului de pesticide în agricultură poate pune în pericol securitatea alimentară.
"Există o îngrijorare profundă legată de acest regulament care este pregătit de Bruxelles și fermierii își pun mari întrebări legat de posibilitatea să-și asigure mai departe durabilitatea fermelor, în condițiile în care nu avem alternative viabile la ceea ce înseamnă reducerea consumului de pesticide. În același timp, vreau să vă întreb cum crede Comisia Europeană că va asigura și va garanta securitate alimentară în condițiile în care populația lumii va crește de la 7,6 miliarde, cât este astăzi, la 9,8 miliarde în 2050. Reducem pesticidele, pe de o parte, ceea ce înseamnă reducerea hranei, pe de altă parte, nu mai putem importa produse agricole din zonele care provin din defrișări. Și atunci vă întreb de unde vom putea garanta securitatea alimentară la nivel european și la nivel mondial, pentru că-n atare condiții, în opinia mea, se pune serios sub semnul întrebării această chestiune."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved