A încetat din viaţă Jose Iacobescu, Președinte fondator al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România.
Portofelul electronic de identitate, care va conţine buletinul şi alte documente şi care va permite accesul la mai multe servicii digitale, va fi disponibil cel mai probabil de anul viitor în toată Uniunea Europeană, inclusiv în țară, a anunţat autoritatea pentru digitalizarea României.
Într-o comună din judeţul Sibiu, la Hoghilag, o floare oferă o ocazie minunată de sărbătoare. Tuberoza de Hoghilag îşi aşteaptă şi certificarea europeană, respectiv acordarea Indicației Geografice Protejate, dar şi vizitatorii la Festivalul anual al tuberozelor.
MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează ori intenționează să călătorească spre sau dinspre Republica Serbia că, începând de vineri, 4 iulie 2025, și în zilele următoare, sunt anunțate ample manifestări de protest atât în capitala Belgrad, cât și în alte centre urbane precum Novi Sad și Nis.
MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria asupra faptului că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar (MCT) a modificat restricțiile de trafic aplicabile pe teritoriul Ungariei pentru camioanele de mare tonaj, prevăzute, în conformitate cu prevederile legale în vigoare (Decretul Guvernamental nr. 190/2008), pentru perioada 05.07.2025 (15:00, ora locală) - 06.07.2025 (22:00, ora locală).
Măsuri fiscale dure pentru evitarea colapsului bugetar/ Sindicate în fierbere, patronate nemulţumite/ Preţuri liberalizate la energie electrică şi asigurări auto obligatorii/ Prima şedinţă CSAT prezidată de Nicuşor Dan/ Plecarea lui Mihai Leu
MAE: Începând cu data de 7 iulie 2025, Republica Polonă va introduce controale temporare la frontiera cu Republica Federală Germania și, respectiv, cu Republica Lituania.
În timp ce guvernanții spun că impopularele măsuri anunțate sunt absolut necesare, cei afectați amenință cu greve.
Ministrul român de Externe, Oana Ţoiu, l-a primit, joi, pe ambasadorul Serbiei în România, Stefan Tomasevic, în vizită de rămas-bun, ocazie cu care oficialul de la Bucureşti a subliniat importanţa pe care minorităţile română din Serbia şi sârbă din România le au în dezvoltarea cooperării bilaterale.
Fotbalul revine pe stadioanele României. Noul sezon începe sâmbătă, 5 iulie, cu meciul pentru Supercupă, între FCSB, campioana en titre, și CFR Cluj, câștigătoarea Cupei României.
ANCOM atrage atenția utilizatorilor care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectării la rețele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste servicii sunt, de regulă, costisitoare.
SÂMBATA, 05.07.2025 - Week-end cu prietenii: Bienala de artă Contemporană Art Encounters, cea de-a VI-a ediție, în desfăşurare...
TAROM anunță că zborurile București – Paris și Paris- București de vineri, 4 iulie, au fost anulate din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Franța.
Transportul cu feribotul este suspendat temporar la punctul de trecere Oryahovo-Bechet, din cauza nivelului scăzut al Dunării.
Premierul Ilie Bolojan a prezentat primul pachet de măsuri fiscale pe care executivul doreşte să-l adopte.
Poeta Lena Chilari își face debutul scenic în Marea Britanie, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Festivalului European de Poezie (European Poetry Festival) desfășurat în perioada 3 – 6 iulie.
Actualitatea sportivă a momentului este dominată de turneul de tenis de la Wimbledon.
Currency Converter RON/EUR: S, 5 iul..
Danemarca a preluat președinția UE și va avea ca principală prioritate întărirea securității prin investițiile mai mari în apărare, potrivit acordului cu SUA de la Haga.
De la Comisia Europeană vin vești legate de locuințe. Executivul european anunță măsuri pentru ca locuinţele din UE să devină sustenabile și să aibă prețuri mai accesibile.
În Parlamentul European a avut loc o dezbatere privind continuarea autorizării organismelor modificate genetic (OMG) de către Comisia Europeană, în ciuda obiecțiilor exprimate de eurodeputați.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu în materie de liber schimb cu Ucraina. Acesta marchează o nouă etapă în stabilirea unui cadru pe termen lung, în contextul mai larg al procesului de aderare a Ucrainei la Uniune.
Consiliul European a solicitat în urmă cu un an Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant să prezinte o comunicare comună pentru a consolida poziția de lider a UE în afacerile digitale globale. Prezenta Strategie Digitală Internațională este un răspuns la această solicitare.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Ascultaţi, aici, Aflăm pentru tine, ediţia din 04.07.2025.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
„Memoria locurilor. Pe urmele românilor sud-dunăreni”, proiect editorial dedicat istoriei comunităților românești din Peninsula Balcanică.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în meniul unor restaurante din România.
Turiştii de pe litoraul Mării Negre şi din Delta Dunării au mai multe mijloace de transport. Autobuzele etajate au revenit pe traseul turistic City Tour din 14 iunie, prin Constanţa şi staţiunea Mamaia, tarifele fiind de 7 lei pentru o călătorie (circa 1,4 euro) şi 11 lei pentru o zi (circa 2,2 euro) cu posibilitatea călătorilor de a urca-coborî de câte ori vor.
Cea mai veche formă de teatru cu măşti încă jucată în forma sa originală şi o expoziţie de xilogravuri din secolele XVII-XX au putut fi văzute la Ateneul Român.
Gorjul are multe atracții turistice, precum zona montană din partea nordică a judeţului. O parte dintre acestea pot fi admirate străbătând Transalpina, cea mai înaltă şosea din România.
Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente găzduite în perioada 1 iulie – 24 august de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.
Ascultaţi aici "Povestea vorbei", ediţia din 30.06.2025
Cetatea Sucidava este situată pe malul Dunării, în localitatea Corabia. O fântână secretă, o basilică, o locuinţă cu încălzire prin pardoseală, dar şi ruinele celui mai lung pod din antichitate sunt câteva dintre reperele locului.
Să presupunem că ne-am întors de la cumpărături cu o sacoşă de căpşune pe care vrem să le transformăm în desert. Până a ajunge să scoatem din cuptor o prăjitură cu căpşune, putem să servim câteva imediat, cu zahăr, cu miere sau cu frişcă. Pentru cei răbdători, o variantă ar putea fi spuma de căpşune!
Rata şomajului în România a scăzut cu 0,06 puncte procentuale, în luna mai faţă de aprilie, şi a ajuns la 3,19%, a transmis Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
FlixBus, care operează cea mai extinsă reţea de autocare interurbane din Europa, lansează primele rute în România.
Bruno Mazzoni s-a născut la Napoli şi este autor și traducător al unor mari scriitori români în limba italiană, fiind totodată un promotor al culturii române în Italia. Este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, fost lector de italiană la Universitatea din Bucureşti şi conferenţiar la Universitatea din Cluj.
România face un pas important în direcția unui viitor inteligent, conectat la tendințele globale!
Sunt mai bine de trei ani de când România găzduiește unul dintre grupurile de luptă NATO desfășurate de Alianța Nord-Atlantică pentru a-și întări zona răsăriteană.
Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,2% în primul trimestru din 2025, în scădere de la 2,3 procente în precedentele trei luni şi de la 2,6% în perioada similară din 2024, arată datele Oficiului European pentru Statistică.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Educaţia este ineficientă în învăţământul preuniversitar din România, generând absolvenţi cu o calitate slabă a competenţelor, abandon şcolar mare şi analfabetism funcţional crescut. În privința absolvenţilor de studii superioare, există riscul ca aceștia să rămână prizonierii cunoaşterii asimilate în timpul studiului, cunoaştere care în timp devine depăşită.
Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei pre-romane, și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala Daciei romane, sunt două situri arheologice majore din Munții Orăștiei și Țara Hațegului care reflectă măreția civilizației dacice și transformarea sa sub dominația romană.
La finalul lunii mai, în București, a avut loc deschiderea RAD Art Fair, a treia ediție a târgului de artă contemporană.
Între 10 iunie și 15 iulie 2025 are loc a doua etapă a Recensământului Internațional al berzelor albe în România. Acțiunea este coordonată de Societatea Ornitologică Română, ca parte a unui demers european organizat o dată la 10 ani. După ce, în 2024, voluntarii au raportat peste 3.300 de cuiburi, etapa actuală vizează completarea datelor din teren.
Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, renumită pentru izvoarele sale termale, cu proprietăți terapeutice.
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat, recent, cu majoritate de voturi, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru iniţierea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, legionar, rasist ori xenofob, publicarea, prin orice mijloace, a unor astfel de materiale sau promovarea cultului unor persoane vinovate de genocid sau negarea Holocaustului. Potrivit deputatului Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, legea, necesară, reflectă principiul că libertatea cuiva se termină unde începe libertatea celor din jur.
Filmul, artele performative și ecologia s-au reunit într-un cadru internațional, creativ și profund actual în Valea Jiului, odată cu Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance (IEFF). Alina Tofan, Co-organizator IEFF România, na-a spus cum s-a reanimat Valea Jiului, dar şi de ce a fost ales acest loc pentru găzduirea evenimentului.
Începând de la finele secolului al XVII-lea, spațiul românesc devine centru de promovare a religiei și culturii creștine pentru creștinii din Levant. În Muntenia se tipăresc cărți pentru arabii și georgienii creștini, la curtea principelui Constantin Brâncoveanu desfășurându-și activitatea intelectuali precum Antim Ivireanul.