Salată cu icre de ştiucă de Tulcea este cel mai recent produs românesc care se bucură de protecție în Uniunea Europeană.
Salată cu icre de ştiucă de Tulcea este cel mai recent produs românesc care se bucură de protecție în Uniunea Europeană. Delicatesă pe lista aperitivelor reci degustate de turiștii care vizitează Delta Dunării, așa-numita "salată cu icre de ştiucă de Tulcea" a fost inclusă pe lista produselor cu indicație geografică protejată în Uniunea Europeană. Este al doilea produs din Delta Dunării care intră pe această listă după "scrumbia afumată de Dunăre".
Pentru acest fel de salată, cele mai bune icre de pește de apă dulce sunt cele de știucă și de crap. De altfel, întreprinzători din industria alimentară, cu activităţi în Delta Dunării, au depus documentația pentru înregistrarea atât a rețetei cu icre de crap, cât și a celei cu icre de știucă. În ambele rețete se folosesc aceleași ingrediente: icre, ulei de floarea soarelui, sare, zeamă de lămâie și apă carbogazoasă. Câţiva producători din Tulcea, reuniţi într-o asociaţie, vor să ducă în Europa așa-numita "salată dobrogeană din icre de crap", o rețetă tradiţională din Delta Dunării. Aceştia susţin că, înainte de prelucrare, icrele trebuie ţinute 12 zile în sare. Reţeta sută la sută dobrogeană are la bază icre de peşte deltaic, adică un amestec de icre de la mai multe specii de peşte din Delta Dunării.
În ceea ce privește "Salata cu icre de știucă de Tulcea", recent intrată pe lista produselor cu indicație geografică protejată în Uniunea Europeană, aceasta este, conform descrierii din dosar, o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă, albă-gălbuie. Aceasta este obținută din minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre de pește deltaic sărate (specii din familia Cyprinidae - caras, babușcă, roșioară, icre de crap neformate și specii din familia Percidae - șalău și biban), în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie, obținută prin stoarcere și strecurare. Spre comparaţie, în magazine se găsesc preponderent salate similare la care se folosesc icre doar în proporţie de 6 ... 12%. În procesul de sărare a icrelor se mai folosește sare gemă neiodată.
Consistența produsului este determinată în principal de icrele de pește deltaic, care provin din capturi din arealul geografic, având rolul de a crea o masă omogenă pentru icrele de știucă, de culoare galbenă aurie sau galbenă roșiatică, care pot fi observate în această cremă. Produsul protejat acum în Uniunea Europeană se distinge faţă de alte produse din aceeași categorie prin faptul că în locul aditivilor alimentari (emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare) se utilizează icre de pește deltaic. De asemenea, este folosită zeama de lămâie, obținută prin presarea, stoarcerea și strecurarea sucului obținut, în timp ce la alte produse similare se folosește un ingredient obținut prin sinteză chimică: acid citric și glucoză. Diferența dintre "Salată cu icre de știucă de Tulcea" și alte produse similare din aceeași categorie este aceea că această rețetă se realizează doar în zona geografică delimitată, cu un conținut ridicat de icre de știucă.
"Salată cu icre de știucă de Tulcea" este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, fiind o evoluție a trecerii de la prelevarea de icre și consumul lor brut, în secolul 19, la prelucrarea lor pentru bucătăria modernă în secolul 20.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved