Numai 11 % din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani - iar tinerii se lasă greu convinși să devină agricultori.
Rolul jucat de tinerii fermieri este esenţial pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii. Agricultura europeană are nevoie de tineri. Nu putem vorbi de securitate alimentară fără să asigurăm schimbul generațional sunt de părere reprezentanții marilor asociații de fermieri din UE.
Statisticile arată că zonele rurale din estul UE se confruntă cu o depopulare masivă, doar 28% din populație trăiește în regiunile rurale, iar tinerii fermieri reprezintă doar 6% din comunitatea agricolă europeană. Sunt oare suficient de multe fonduri europene puse la dispoziția tinerilor într-o dimensiune care să le satisfacă nevoile?Europarlamentarul Daniel Buda a prezentat în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European o serie de măsuri menite să îî stimuleze pe tineri să devină fermieri.
"Este un subiect pe care îl discutăm aici de șapte-opt ani de zile de când suntem în Parlamentul European și, evident, este foarte greu să dăm un răspuns la această întrebare. Ce trebuie să facem pentru a aduce tinerii în agricultură? Stimați colegi hadeți să facem un exercițiu de imaginație. Câți dintre noi ne-am trimite copiii să fie chiar și șefi de ferme în spațiile rurale? Este astăzi oare spațiul rural suficient de bine pregătit din punct de vedere al asigurării unei vieți bune pentru cei care merg să facă agricultură în acele zone? Este oare peste tot internet? Este oare peste tot acces la școală, la spitale? Au oare tinerii fermieri venituri de suficient de consistente care să le permită o viață cât de cât bună, astfel încât să-și poată permite eventual și un concediu în timpul anului. Aici este, până la urmă cheia în această logică. Trebuie să privim aceste aspecte și să ne întrebăm: sunt oare suficient de multe fonduri europene puse la dispoziția lor într-o dimensiune care să le satisfacă nevoile? Câți dintre tinerii fermieri își pot permite accesul la utilaje cu care într-adevăr, să facă acele tehnici agricole? Sechestrarea carbonului? Aceasta este, până la urmă, marea problemă a veniturilor pe care aceștia trebuie să le aibă în agricultură, pe de o parte, pe de altă parte, a resurselor financiare pe care la dispoziție."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved