Riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului reprezintă o preocupare majoră pentru sistemul financiar al UE și pentru securitatea cetățenilor săi.
Din 2018, UE are în vigoare norme mai stricte în materie de combatere a spălării banilor. Aceste norme îngreunează ascunderea fondurilor ilegale prin straturi de societăți fictive și consolidează controalele asupra țărilor terțe cu grad ridicat de risc. Normele consolidează, de asemenea, rolul autorităților de supraveghere financiară și îmbunătățesc accesul la informații și schimbul de informații. Cu toate acestea, normele trebuie să se adapteze în permanență pentru a face față riscurilor generate de inovarea tehnologică - cum ar fi monedele virtuale-, creșterea integrării fluxurilor financiare pe piața internă, dimensiunea mondială a organizațiilor teroriste și ingeniozitatea infractorilor pentru a exploata lacunele sau problemele din sistem.
Având în vedere caracterul transfrontalier al criminalității, se așteaptă ca noua Autoritate dedicată Combaterii Spălării Banilor (AMLA) să aibă o contribuție importantă și utilă la combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. În poziția sa, Consiliul îi conferă noi competențe Autorității pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții de credit și financiare, inclusiv prestatori de servicii de criptoactive, în cazul în care sunt considerați riscanți.
De asemenea, îi încredințează autorității sarcina de a supraveghea până la 40 de grupuri și entități - cel puțin în cadrul primului proces de selecție - și de a asigura o acoperire completă a pieței interne sub supravegherea sa.
Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, a vorbit despre importanța acestei noi Autorități dedicate Combaterii Spălării Banilor (AMLA).
"Scandalul legat de Pandora Papers, ce a presupus dezvăluirea a peste 11,9 milioane de documente, a scos la iveală averile și activitățile ilicite ale mai multor indivizi și entități din întreaga lume, inclusiv 330 de politicieni și oficialități publice, 35 actuali sau foști șefi de stat sau de guvern. După aproape doi ani, negociem noul pachet legislativ pentru combaterea spălării de bani cu multă "precauție". Această instituție și-a luat deja angajamentul că va lupta pentru sporirea transparenței, a responsabilității și a echității sistemului nostru financiar, pentru adresarea lacunelor care încă permit evaziunea fiscală și spălarea de bani. Cer și Consiliului să-și asume același angajament, însă. Mă bazez pe Comisie să ne fie aliat în aceste negocieri. Presupun că toți ne dorim reguli mai puternice, toți vrem ca noua Autoritate Europeană pentru Combaterea Spălării Banilor să fie o instituție solidă, cu responsabilități clare și resurse suficiente. Acestea sunt mesajele pe care trebuie să le transmitem prin aceste legi, odată cu lecțiile învățate în urma dezvăluirilor Pandora Papers. Nimeni nu este mai presus de lege. Era impunității pentru infracțiuni financiare este aproape de sfârșit. Noi nu vom mai închide ochii la spălarea banilor lui Putin, ai regimurilor iliberale sau ai grupărilor de criminalitate organizată aici, în UE. Aceasta este așteptarea publică de la noi. Asta generează credibilitate și demonstrează angajament."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved