Strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru 2030 urmărește să garanteze că biodiversitatea Europei va fi adusă pe calea redresării, în beneficiul oamenilor, al planetei, al climei și al economiei europene.
Parlamentul European şi Consiliul au adoptat recent un regulament privind refacerea naturii. Acest regulament stabileşte norme cu privire la refacerea ecosistemelor, pentru a asigura refacerea biodiversității și a rezilienței naturii, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Refacerea ecosistemelor contribuie la îndeplinirea obiectivelor Uniunii de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, dar şi la respectarea angajamentelor internaționale ale Uniunii Europene. Despre acest subiect ne vorbeşte Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru mediu, oceane şi pescuit.
"Această lege este inițiativa de bază a pilonului Green Deal al Uniunii Europene privind natura și biodiversitatea și este intrinsec legată de pilonul privind climatul. Este prima propunere legală a Uniunii Europene privind natura, din ultimii 30 de ani. Aceasta reprezintă legea climei Uniunii Europene pentru biodiversitate și succesul uneia depinde de succesul celeilalte. Comisia a lucrat îndeaproape cu toți actorii implicați și a ascultat cu mare atenție toate problemele ridicate. Mai mulți europarlamentari au subliniat că este nevoie de o flexibilitate suplimentară, în special în privința unor prevederi care nu au fost suficient de clare și care ar putea, astfel, să împiedice activitățile economice. Mai multe state membre au ridicat probleme similare. Recunoaștem acest lucru și, în consecință, am arătat deschidere pentru a reexamina și îmbunătăți anumite prevederi și pentru a spori claritatea, asigurându-ne că propunerea reflectă realitatea actuală. Aceasta nu se referă doar la refacerea naturii în sine. Este vorba despre asigurarea unui mediu locuibil în care bunăstarea generațiilor actuale și viitoare este garantată, unde pământul și mările continuă să aibă capacitatea de a ne furniza bunurile și serviciile de care viața și economia noastră depind în totalitate. Este vorba despre viețile noastre. Este vorba despre noi și cei care vin după noi."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved