Zeci de mii de angajaţi din învăţământul românesc au continuat protestele
Încă din iarnă, profesorii anunțaseră că, dacă Guvernul de la București nu găsește nicio soluție care să îi mulțumească, intră în grevă generală, cu posibile consecințe negative asupra calendarului examenelor de final de an școlar. După o pandemie în care au fost nevoiți, de pildă, să se descurce pe cont propriu cu predarea online sau în sistem hibrid pentru care nu fuseseră niciodată instruiți, pe fondul - general - al unui învățământ subfinanțat și lăsat la dispoziția deciziilor mai degrabă neinspirate ale miniștrilor de diferite culori politice care s-au perindat prin fruntea domeniului, profesorii au decis că e momentul să își facă auzite nemulțumirile acumulate ani la rând. Grevei din școli, începută pe 22 mai, li s-au adăugat, în ultimele zile, proteste masive de stradă atât în Capitală, cât și în numeroase orașe din România. Protestatarii au solicitat Guvernului să găsească soluţii pentru a le acorda o majorare salarială până la finalul anului, iar profesorilor debutanți să li se garanteze,printr-un act normativ,un salariu decent. Ce le-a oferit Executivul? Două prime!
Liderul sindical, Marius Nistor: "Oferta Guvernului este aceeaşi de aseară, iar răspunsul categoric pe care-l aducem din partea sutelor de mii de salariaţi care protestează în ţară şi, astăzi, în Bucureşti este: Nu! Au nevoie de o salarizare decentă, au nevoie de acea creştere a veniturilor cu 25%, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului trebuie să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie şi trebuie să stea la baza viitoarei legi unitare de salarizare."
Așa că marți, în speranța că ʹprimul profesor al țăriiʹ, președintele fost cadru didactic Klaus Iohannis, se va implica în medierea conflictului cu Executivul, zeci de mii de dascăli și de reprezentanți ai personalui nedidactic din toată țara s-au adunat în fața sediului președinției pentru a cere salarii mai mari, dar și investiţii în Educaţie. Președintele le-a transmis că le înţelege îngrijorările şi solicitările, dar a subliniat că rezolvarea blocajului din Educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfăşurare a anului şcolar. Klaus Iohannis s-a declarat, totodată, dispus să gireze un acord politic semnat de toate partidele la guvernare prin care să se asigure că noua grilă de salarizare va respecta doleanţele angajaţilor din învățământ. Iată ce spun unii dintre ei: "S-a înţeles greşit mesajul nostru că ne interesează doar partea salarială, luptăm pentru o legislaţie corectă." "Vreau traiul acela decent garantat de Constituţia României. Trăim numai în datorii."
Între timp, perioada de încheiere a situaţiei şcolare și înscriere pentru bacalaureatul din acest an a fost prelungită. Ministerul Educaţiei a precizat că modificarea nu va afecta calendarul desfăşurării examenului.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved