UE este pregătită să extindă până în 2025 protecția temporară acordată ucrainenilor care fug din calea războiului.
Comisia Europeană a adoptat Comunicarea privind Directiva Protecției Temporare, declanșată pentru prima dată la 4 martie 2022, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a proteja persoanele care fug de război. Răspunsul la războiul din fosta republică sovietcă, arată, încă o data, ce este posibil atunci când UE acționează unită. Directiva s-a dovedit a fi un instrument esențial pentru a oferi protecție imediată și ar trebui să rămână parte din setul de instrumente de care dispune Uniunea Europeană și în viitor, considerăautoritățile de la Bruxelles. Directiva a redus, în același timp, formalitățile la minimum.
Margaritis Schinas, vicepreședintele CE desemnat pentru Promovarea modului de viață european, a oferit mai multe amănunte:
"În prezent, peste 4 milioane de persoane au sosit din Ucraina pe teritoriul UE și este meritul nostru colectiv și mândria noastră ca europeni faptul că am reușit să gestionăm eficient aceste sosiri fără precedent. Este vorba despre cea mai mare mișcare a populației din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie anul trecut și, în urma unei decizii istorice, luată în unanimitate de statele noastre membre, la mai puțin de 10 zile mai târziu, pe 4 martie, am decis să oferim acces imediat și necondiționat refugiaților ucraineni, la servicii de îngrijiri medicale, școli, locuri de muncă și locuințe, toate elemente definitorii ale modului nostru european de viață."
În plus, Comisia și agențiile sale au oferit sprijin operațional statelor membre în punerea în aplicare a directivei. Agenția UE pentru Azil sprijină 13 state membre în ceea ce privește nevoile lor în materie de azil, de primire și de protecție temporară. Aproximativ 200 de membri ai personalului Frontex sunt detașați în statele membre din prima linie și în Republica Moldova pentru a sprijini gestionarea frontierelor acestora. Europol a desfășurat, de asemenea, personal și ofițeri invitați pentru a efectua controale de securitate secundare în cinci state membre și în Republica Moldova. Trei centre ale Mecanismului de Protecție Civilă al UE au fost înființate în statele membre pentru a canaliza peste 80 000 de tone de asistență în natură către Ucraina.
Pe de altă parte, UE a oferit, de asemenea, un sprijin financiar pentru a răspunde nevoilor persoanelor strămutate și a furnizat, în total, peste 13,6 miliarde de euro ca finanțare suplimentară. Nu în ultimul rând, Platforma de solidaritate "Ucraina", înființată de Comisie imediat după activarea directivei, a jucat un rol crucial în asigurarea unui răspuns coordonat. Protecția a fost prelungită până în martie 2024 și poate fi extinsă până în 2025.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved