Cum ar arăta o lume în care lucrări de artă contemporană s-ar putea achiziționa la aparatul automat de la metro, din holul clădirii de birouri, sau din mall?
Cum ar arăta o lume în care lucrări de artă contemporană s-ar putea achiziționa la aparatul automat de la metro, din holul clădirii de birouri, sau din mall? O idee ne putem face descoperind proiectul "Art Machine" al celor 3 artiști contemporani de la Gruparea "Pastila Roz". Un proiect care încurajează consumul sănătos de artă prin contactul direct al artiștilor cu publicul larg, prin intermediul unui aparat automat cu lucrări de artă. Despre ce este mai exact acest proiect, am stat de vorbă cu unul dintre inițiatori, artistul vizual Alexandru Claudiu Maxim:
""Art Machine" e un vending machine de artă, în care găsești serii limitate de 100 de lucrări mici realizate de artiști. Lucrările sunt originale, realizate de mână. E artă adevărată. Dimensiunile sunt cele ale unei cărți de vizită și, în schimbul sumei de 10 lei (circa 2 euro), îți poți procura o lucrare de la artistul care îți place sau pe care vrei să îl descoperi. Este și un concept curatorial menit să realizeze legătura dintre artiști contemporani cu un public interesat de a cunoaște scena. Funcționează și ca un catalog subiectiv, pe care îl prezentăm și spunem: după noi, asta merită cumpărată acum în artă. Și reprezintă și un joc de-a colecționatul de artă în miniatură, pe care noi îl considerăm necesar pentru a dezvolta mai multe moduri de a consuma artă. Poate fi găsit în librăria unui mall din Bucureşti."
Care este viziunea curatorială a proiectului? Cum se aleg ideile, lucrările și artiștii care ajung în aparatul automat de artă contemporană?
"Viziunea curatorială de ansamblu la acest moment este dată de Marian Codrea, la rândul lui artist vizual și sculptor. Restul membrilor "Pastila Roz", adică Beaver și cu mine, contribuim și noi cu propuneri, dar mare parte din discuțiile cu artiști au loc cu el. Ce pot eu spune este că noi căutăm artiști îndrăzneți, originali, cu un stil aparte sau propuneri care funcționează foarte bine cu ideea de vending machine și de lucrări în miniatură. Am avut cazuri în care am fost căutați pe Instagram chiar de oameni care nu se consideră nici acum artiști, dar care au avut idei foarte bune și unele din ele chiar au ajuns în aparat. O asemenea idee este cea a lui Syd Buzoianu, care ne-a propus în timpul lockdown-ului realizarea unei colecții de bilete de avion a căror destinație nu era doar către locuri din prezent, ci mergea și în trecut, în perioade culturale, în viitor, pe alte planete, în stări de fericire, de extaz sau în filme. Ne-a plăcut foarte mult acest concept și l-am acceptat pentru originalitatea lui."
Trăim într-o lume saturată de social media, de materialism, produse, consumerism. Oare combinația dintre esența consumerismului (aparatul automat) și arta ca expresie de valori culturale și morale este de dorit? Alexandru Claudiu Maxim:
"În consumerismul de azi, aș încadra proiectul ca o alternativă pentru un consum sănătos de artă. Este un proiect care îți oferă acces la artă originală, nu la copii care deja suprasaturează. Deși "Art Machine" se folosește de această prezentare de consum, el, în esență, este despre un materialism în sensul iubirii și respectului pentru obiect, și de grija și protejarea lui datorită unicității. Trăind în oraș, nu cred că avem cum să scăpăm de consumerism, iar lupta pentru atenția publicului este mare. Noi considerăm că acest proiect ar trebui să creeze comunități de artiști și iubitori de artă. Țintim oamenii curioși și deschiși, care poate sunt interesați de arta contemporană, dar nu știu de unde s-o apuce, mediul, fiind în uneori opac. "Art Machine" poate fi un gateway în această direcție pentru ei.
În martie 2019 apare primul prototip al "Art Machine", în cadrul expoziției "Pastila Roz - The Resolution Will Be Supervised", de la Atelier 030202, spațiu coordonat de Mihai Zgondoiu. Aceasta a fost printre primele expoziții din București ale grupării "Pastila Roz". Șase luni mai târziu, în septembrie 2019, la "Art Safari", la expoziția de artă supercontemporană "Young Blood, Art of Your Time", curatoriată de Mihai Zgondoiu, "Art Machine" este un obiect de artă funcțional, cu aparatură profesionistă în el. Lucrările pe care le distribuia atunci costau 1 leu, 5, 10 sau 50 (între aproximativ 20 de eurocenţi şi 10 euro), în funcție, de fapt, de alegerea vizitatorilor. Le-am lăsat lor această decizie să stabilească cât cred că merită arta contemporană. Nu era nicio diferență în lucrarea pe care o primeau, ci doar în percepția lor asupra valorii.
Din cele 700 de lucrări cu care am venit pregătiți, doar la noi, "Pastila Roz", nu a mai rămas niciuna încă din prima zi. În acest fel am devenit noi trei mașina de artă care producea lucrări toată ziua. Ideea a fost atât de bună, încât s-au implicat și alți artiști să ne ajute și chiar și oameni obișnuiți, vizitatori ai "Art Safari", care au stat la o vorbă și o cariocă la barul din curte. În zece zile am reușit să vindem trei mii de lucrări și să rămânem fără idei. Din august 2020, "Art Machine" își schimbă traiectoria către direcția din prezent, cea de a dezvolta o comunitate pentru a propune un nou mod de consum al artei contemporane. Numărul de artiști implicați în proiectul nostru este în continuă creștere. Inițial am lucrat cu artiști plastici sau graficieni pentru a susține această idee de artă originală. Pot aminti de Pisica Pătrată, de Obert, Teodora Gavrilă sau Irina Iliescu, dar am colaborat și cu fotografi sau regizori."
La finalul discuției noastre, artistul Alexandru Claudiu Maxim ne-a împărtășit viziunea creatorilor despre viitorul proiectului:
"Noi vedem proiectul dezvoltat și în alte orașe, în principal cele care au învățământ universitar artistic: Cluj, Timișoara sau Iași. Mergând pe ideea de a crea comunități, alte "Art Machine"-uri, ar trebui curatoriată de cunoscători ai locului cu artiștii ai locului. Mai avem în plan și construirea unui aparat nou care să poată distribui lucrări mai mari de tip carte poștală."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved