Ascultaţi ai "Românii de lângă noi", ediţia din 24.04.2025
Guvernul de la București a declarat ziua de sâmbătă, 26 aprilie, zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc.
Este cel mai estic punct al României, oraş riveran la Marea Neagră, dar şi la Dunăre, port care în anul 1904 era casă pentru 18 naţii, după cum arată documente ale vremii: descoperim astăzi Sulina, cu ce are mai bun de oferit!
CFR Călători a anunțat că va suplimenta numărul trenurilor care circulă spre litoral în perioada minivacanței de 1 mai.
Mai multe companii aeriene au lansat sau au anunţat noi zboruri din România.
Camera Deputaţilor de la București a adoptat un proiect de lege care schimbă radical regulile de pensionare în sistemul de justiţie.
Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional estimează o frânare a creșterii economice în România în anul 2025.
În prima zi a Campionatelor Europene de judo care se desfăşoară în Muntenegru, la Podgorica, sportivul român Alexandru Matei s-a oprit, miercuri, în optimile de finală ale categoriei 60 de kilograme.
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a ratificat Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei rutier Galaţi - Giurgiuleşti, pe sensul de intrare în ţara noastră.
Siegfried Mureșan cere creșterea Bugetului multianual al UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura.
Deficitele bugetare naţionale din UE au scăzut la 3,2%, dar România a finalizat 2024 cu un minus de 9,3%, în creştere faţă de anul anterior.
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuţiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două ţări, cu accent pe iniţiativele actuale şi viitoare.
Instituită în aprilie anul trecut, Ziua Prieteniei româno-germane a fost marcată, marţi, la Bucureşti.
Marea maestră internațională Irina Bulmaga a câștigat medalia de argint la Campionatul European individual feminin de șah.
România deplânge moartea Papei Francisc.
Cetățenia română devine mai greu de obținut. În urma unor modificări legislative, cunoașterea limbii române devine obligatorie pentru toți cei care vor să devină cetățeni români.
La Chişinău, în Republica Moldova, s-au încheiat Campionatele Europene de haltere. Sportivii români au câştigat în total 11 medalii, dintre care patru de aur, trei de argint şi patru de bronz.
Currency Converter RON/EUR: J, 24 apr..
Uniunea Europeană a înregistrat cel mai mare excedent comercial în comerțul exterior cu produse medicinale și farmaceutice. România se află printre puținele state membre care au raportat un deficit comercial.
Uniunea Europeană a decis să amâne cu 90 de zile riposta la noile taxe vamale americane pentru a da o şansă negocierilor. Acum câteva zile, statele membre votaseră în favoarea propunerii Comisiei Europene de a introduce contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
România are al patrulea cel mai mic salariu minim brut din UE, cu toate că acesta a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu.
Majoritatea orașelor din Uniunea Europeană intenționează să investească mai mult în vederea combaterii încălzirii globale și a extinderii locuințelor publice, a școlilor și spitalelor, reiese dintr-un nou sondaj al BEI.
Planul de acțiune pentru energie accesibilă, propus de Comisia Europeană, se va concentra pe reducerea costurilor energetice pentru cetățeni, întreprinderi, industrie și comunități din întreaga Uniune.
Ştiri de la Eadio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
MAI: Începând de joi, 24.04.2025, cetăţenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în Bucureşti, pot solicita eliberarea cărţii electronice de identitate (CEI).
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Angelica Dan.
Știri de la Radio Ujgorod. La microfon, Elvira Chilaru
Artista co-fondatoare a Fundaţiei Cosman de la Cluj-Napoca, organizatoare a expoziţiei lui Zoltán Béla, The Sensation of Light
Comuna Zau de Câmpie din judeţul Mureş va fi, în zilele de 26 şi 27 aprilie, gazda unui eveniment inedit: Festivalul Bujorului la Castel
Astăzi lansăm o invitaţie pentru cei care abia aşteaptă să lase în urmă agitaţia oraşului: vă propunem un popas în zona munţilor Siriu, unde trasee turistice marcate, zone pentru bicicletele, sau de pescuit aşteaptă să fie descoperite. Ne aflăm la 80 km de municipiul Buzău, 80 km de municipiul Braşov şi 155 km de Bucureşti.
Toţi creştinii se pregătesc să sărbătorească Paştele, sărbătoare marcată în acest an la 20 aprilie.
Maşinile Google Street View au revenit în România. Ele vor actualiza imaginile a peste 25.000 km de drumuri din România.
Galeria CREART găzduieşte „CTRL + S(oul)” – expoziție personală Sabina Legănaru.
Bucovina este cunoscută pentru bisericile şi mănăstirile cu picturi murale, care au o istorie de 5 secole şi care se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO, însă are şi multe alte locuri care merită vizitate, printre care situri istorice şi muzee.
Forțele aliate ale NATO își unesc zilnic eforturile sub aceeași misiune: protejarea flancului estic al Alianței.
La Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, sud-estul României, s-a desfășurat ceremonia de transfer de autoritate între Brigada 2 Asalt Aerian ”Task Force Strike” din Divizia 101 Aeropurtată și Brigada 3 ”Task Force Patriot” din Divizia 10 Munte.
Peste 60% dintre companiile din România acordă cadouri sau zile libere suplimentare, anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, relevă un studiu realizat de portalul de recrutare online ejobs.
Wassim Zardi, un sirian stabilit la Craiova
Detașamentul “Paznic” al Forțelor Aeriene și Aerospațiale spaniole de la Baza 57 Aeriană ”Căpitan aviator Constantin Cantacuzino” și-a încheiat misiunea de poliție aeriană întărită în România.
Operatorii economici din România oferă, în prezent, 34.958 de locuri de muncă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Podacastul nostru de istorie olimpică, alcătuit pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.
Un podcast al Ambasadei României în Spania. Povești ale unor români din Spania și ale unor spanioli care îndrăgesc România.
Pe vremea când Bucureştiul era recunoscut drept Micul Paris, apărea cofetăria Casa Capşa, înfiinţată la mijlocul secolului al XIX-lea de patru frați – Vasile, Anton, Constantin şi Grigore – nepoţii unui cojocar macedo-român.
Deși sunt relativ apropiați geografic, românii, cehii și slovacii au o istorie oficială destul de scurtă.
Una dintre prezențele specifice Europei de Sud-Est și Orientului Mijlociu, care a contribuit la crearea unui spațiu multicultural comun, a fost și limba ladino, limbă vorbită de evreii sefarzi.
Centrul Național al Dansului București (CNDB) găzduiește în perioada 5-11 mai a cincea ediție a Festivalului de arte performative „News from Polska”.
Recentele taxe vamale anunțate de preşedintele Donald Trump au transmis unde de şoc. 2 aprilie este “ziua eliberării Americii” și va rămâne în memorie pentru totdeauna ca “ziua în care industria americană a renăscut, ziua în care America și-a luat destinul în propriile mâini și ziua în care am început să facem America bogată din nou”, a clamat Donald Trump.
Maramureșul a devenit o destinație tradițională de Paște. Pe lângă bucatele tradiționale și o prezentare a tradițiilor, turiștii sunt invitați și la mișcare, întrucât se pot face drumeții, traseele fiind destinate întregii familii.
Încă din 1971, data de 8 aprilie este consacrată Zilei Internaționale a Romilor.
Sărbătoarea Paştelui este marcată în diverse moduri în ţările creştine, pornind de la decorarea locuinţelor, sau a fântânilor, spre exemplu în Elveţia, până la arderea brazilor rămaşi de la Crăciun, în Germania, paradele din SUA, sau confecţionarea unor păpuşi din carton sau hârtie care sunt arse în Duminica Sfântă, în Mexic.