Vara este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar și de a petrece alături de familie şi de prieteni.
Vara este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar și de a petrece alături de familie şi de prieteni. În perspectiva unor noi măsuri de relaxare, în România este posibil să fie organizate din nou, după 1 iulie, festivaluri unde întâlnim și preparate tradiționale fie la grătar, fie la ceaun. Din cauza pandemiei, unele evenimente câmpenești au fost anulate pentru al doilea an consecutiv, cum este cazul tradiționalului târg Drăgaica de la Buzău. Acest târg are o vechime de peste 300 de ani și în lunga lui istorie a mai avut ani când nu s-a ținut, fie din cauza războaielor, fie din cauza epidemiilor de ciumă sau de holeră. Acest târg a apărut din necesitatea de a favoriza schimbul și vânzarea de produse, Buzăul fiind situat la întretăierea unor drumuri comerciale care legau provinciile istorice românești Valahia și Moldova, dar și zona Carpaților și Transilvania de porturile dunărene Brăila și Galați. Organizat în iunie, până în ziua de Drăgaică sau de Sânziene, în 24 iunie, târgul era o adevărată bursă unde se stabileau prețuri, dar și un prilej de a mânca, de a asculta muzică tradițională și de a petrece.
Mâncăruri tradiţionale pentru serbările câmpeneşti sunt tocanele de carne cu multe legume şi puiul la ceaun, pe cât de uşor de preparat, pe atât de gustos. Avem nevoie de unul sau de doi pui pe care îi tăiem în bucăți mai mici, pe care le sărăm şi le condimentăm cu puţin piper. În Transilvania, datorită influenţei bucătăriei maghiare, carnea de pui este condimentată şi cu boia. Bucăţile de carne sunt apoi pregătite într-un ceaun de fontă sau de tuci, conform denumirii populare, suspendat pe pirostrii, deasupra jarului. În ceaun se toarnă ulei sau se topeşte untură, cât să acopere bucăţile de carne care se rumenesc în scurt timp, fiind tocmai bune pentru a fi consumate. Aceasta este cea mai simplă reţetă de pui la ceaun, care se poate servi imediat cu mujdei de usturoi şi cu mămăligă.
Puiul la ceaun poate fi pregătit împreună cu ceapă şi ardei gras, legume pe care le mărunţim şi pe care le rumenim în puţin ulei, împreună cu carnea de pui, deja condimentată. Se adaugă una, două căni cu apă, eventual puțin vin alb şi lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, înainte de a fi servit. Spre final se adaugă o legătură de frunze tocate de pătrunjel. Se servește, în mod tradițional, cu mămăligă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved