Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus în pericol securitatea alimentară, în special din țările cu venituri mici, care depind de importurile de alimente și îngrășăminte.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut consecințe imediate asupra securității alimentare pentru milioane de persoane din întreaga lume. Costurile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente au crescut. Creșterea costurilor energiei și îngrășămintelor a destabilizat piețele agricole, iar fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina și Rusia sunt perturbate.
În calitate de partener de lungă durată și de încredere pentru țările din întreaga lume, UE depune eforturi pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial și pentru a dezvolta sisteme alimentare reziliente.
Disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE în prezent, deoarece continentul este în mare măsură autonom în ceea ce privește multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice.
Recent, într-un discurs suținut în cadrul Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare din Parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda a tras un semnal de alarmă privind pericolul relocalizării producției agricole în afara UE.
"Legat de ceea ce înseamnă un exemplu de relocalizare a producțiilor din interiorul UE în afara UE. Iată că este un exemplu clar de ceea ce noi ne tot speriem aici la Comisia pntru agricultură și spunem și atrăgeam mereu atenția: vedeți ce faceți cu propunerile care vin de la Comisia Europeană să nu ajungem în situația în care relocalizăm producțiile europene și în același timp să fim în situația în care să venim să stabilim alte limite pentru a permite importul din afara UE pentru că nu mai avem mâncare. Mai degrabă atrag atenția asupra acestei chestiuni.
Eu vin din România, o țară și-a redus producţia de orez în ultimii cinci ani de zile cu 65,36% comparativ cu 5 ani de zile în urmă. Crede cineva că dacă astăzi vine în UE și introduce aceleși standarde pentru substanțe chimice și spune că puteți și voi fermierii din UE să folosiți anumite substanţe chimice, mai putem readuce oare fermierii din acest sector în acest sector după ce și-au închis fermele? Poate s-au reorientat către altă producție agricolă.
La fel se va întâmpla și cu crescătorii de vaci, cu crescătorii de oi și cu cei care cultivă cereale dacă nu suntem atenți cu condițiile pe care le impunem.
Atenție pentru că foarte greu o să îi putem reinsera în secorul agricol, și până la urmă ceea ce spuneam noi aici legat de securitatea alimentară e o chestiune foarte serioasă. Întreb Comisia totuși pe ce criteriu vine și spune acest procent de nouă ori, avem date suficiente în acest sens? "
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved