Astăzi vă propunem un popas într-un loc special din Bucureşti, un loc ce de 87 de ani îşi continuă menirea de a celebra importanţa satului în cultura României: Muzeul Naţional al satului "Dimitrie Gusti".
Astăzi vă propunem un popas într-un loc special din Bucureşti, un loc ce de 87 de ani îşi continuă menirea de a celebra importanţa satului în cultura României: Muzeul Naţional al satului "Dimitrie Gusti". Aflat în nordul oraşului, în zona cunoscută în perioada interbalică drept "la şosea", pe malul lacului Herăstrău, muzeul crează o ambianţă deosebită, vizitatorii putând avea impresia că au ieşit din oraş.
Cea mai veche casă, dintre exponate, este construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă aparține secolului al XX-lea. Casele din regiunile de deal și din regiunile de munte sunt deosebite faţă de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, iar cele provenite din zonele unde invadau dușmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.
Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului, ne-a spus de ce merită să venim la Muzeu:
"Muzeul Satului este plin de verdeaţă, iar în perioada asta este şi plin de flori, este un argument pentru o plimbare în aer liber, dar Muzeul Satului nu este un parc, este un Muzeu, are 382 de monumente, construcţii vernaculare, construcţii de arhitectură tradiţională, case, instalaţii, fântâni, tot ce se găseşte într-un sat, sau poate chiar mai mult decât tot ce se găseşte într-un sat. Toate aceste monumente sunt buletine de identitate, pentru că ele sunt aduse din satele României, începând cu 1936, şi fiecare casă reprezintă povestea nu numai unei familii, dar prezintă un mod de viaţă dintr-o anumită zonă: din Transilvania, din câmpie, case de la munte, case de oier. Dacă vrem să cunoaştem România tradiţională şi baza pe care s-a ridicat cultura modernă, Muzeul Satului este un asemenea loc al istoriei nescrise."
Un loc în care în afară de plimbare, putem face recurs la istorie, ne-a spus Paula Popoiu, managerul muzeului, sugerând şi cât timp este bine să alocăm pentru a cunoaşte tot ce ni se prezintă aici:
"Dacă mă întrebaţi de timpul optim, aş merge către 4-5 ore, cam atât a stat prinţul Charles când a venit la noi în Muzeu, acum Regele Charles. Dar muzeul se poate vizita pe diverse trasee, avem trasee şi mai scurte, avem traseele rezervate delegaţiilor de protocol, care sunt mai grăbite. Depinde ce vrei să faci. La noi în muzeu, tot timpul sunt mame cu copii care stau o jumătate de zi, sau uneori chiar o zi întreagă cu copiii în muzeu, pentru că au şi loc de joacă, pot şi să ia masa şi există şi meniuri pentru copii. Dar dacă vrei să cunoşti România în câteva ore, e bine să aloci de la 4 ... 5 ore în sus."
La Muzeul Naţional al Satului "Dimitri Gusti", din Bucureşti, sărbătorile tradiţionale de peste an sunt celebrate prin evenimente ce reunesc ansambluri folclorice din întreaga ţară. Tot aici a fost creat proiectul "Dialogul civilizaţiilor", prin care, în paralel cu tradiţia românească folclorică, pe uliţele satelor puteţi întâlni ocazional şi "Festivalul Thailandez", ajuns recent la a 17-a ediţie, şi cu siguranţă, pe Aleea minorităţilor, puteţi participa la evenimente organizate de etniile conlocuitoare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved