Uniunea Europeană lucrează la noi instrumente de investiţii pentru a finanţa cheltuielile militare ale blocului comunitar, în cadrul unei strategii revizuite de apărare, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Comisia Europeană a anunţat recent că Fondul European de Apărare finanţează 41 de proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării UE, suma alocată fiind de 832 milioane euro. Proiectele finanţate vor duce la dezvoltarea mai multor capacităţi de apărare în domenii critice cum ar fi apărarea navală, terestră, aeriană şi cyber. Mai mult, Comisia Europeană a solicitat Parlamentului European o suplimentare bugetară cu 66 miliarde euro, sumă din care 18,5 miliarde euro (28% din majorarea solicitată) va fi alocată Ucrainei (17 miliarde euro granturi şi 1,5 miliarde euro din Fondul European de Apărare - pentru armamentul şi muniţia livrate către ţara respectivă).
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat că în fața amenințării ruse, este necesară o investiție suplimentară în apărarea Uniunii Europene și să îi fie oferită Ucrainei o perspectivă de aderare la NATO .
"La 500 de zile de la începerea războiului vedem că Federația Rusă este o amenințare pentru siguranța noastră, a tuturor în Europa. Și acum este momentul să investim în siguranța statelor noastre membre. Siguranța nu va veni de una singură, trebuie să investim. Trebuie să sprijinim statele noastre membre, trebuie să cheltuim și trebuie să facem mai mult, ori de câte ori este posibil la nivel European. Și trebuie de asemenea să învățăm din greșelile trecutului.
În trecut, întotdeauna am spus că nu trebuie să provocăm Federația Rusă. Dar acum am văzut că Rusia a atacat Ucraina neprovocată. Ceea ce provoacă Federația Rusă este slabiciunea, nu puterea.
Cu cât suntem mai puternici, cu atât este mai bine pentru noi în relația cu Rusia. Și aceasta este concluzia încă din 2014. Dacă am fi sprijinit mai mult și mai repede Ucraina, poate că invazia ar fi putut fi evitată. Și ce putem face acum este să sprijinim Ucraina cu tot ce este nevoie.În al doilea rând să lucrăm desigur la perspectiva NATO a Ucrainei.
Și semnalele de la summitul NATO de la Vilnius sunt încurajatoare. Și am văzut dorința politică, ca imediat ce acest lucru este posibil, Ucraina să devină stat membru NATO.
Cred că acest lucru va întări NATO și va fi cea mai bună garanție penru siguranța Ucrainei pe termen lung. Pentru a face ceea ce trebuie în domeniul siguranței, al apărării, pentru a ne apăra mai bine cu toții, ne trebuie resurse și ne trebuie finanțarea la nivel European."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved