Uniunea Europeană promovează activ conservarea și gestionarea durabilă a rechinilor, precum și politica "înotătoare natural atașate" în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului și în alte forumuri internaționale relevante.
Inițiativa cetățenească europeană "Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor - Opriți comerțul cu înotătoare de rechini", evidențiază o situație îngrijorătoare a rechinilor la nivel global și rolul pe care cererea de înotătoare de rechin în Asia îl joacă în acest sens. Comisia Europeană este în total acord cu această inițiativă cetățenească europeană și, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene, şi-a exprimat punctul de vedere în ceea ce priveşte protejarea rechinilor și promovarea pescuitului durabil. Despre ce este vorba, aflăm de la Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit.
"Având în vedere dimensiunea internațională a comerțului cu înotătoare de rechin, este important să existe reguli adecvate atât în cadrul Uniunii Europene, cât și la nivel internațional. Practica recoltării înotătoarelor de rechin este deja interzisă în toate organizațiile regionale de gestionare a pescuitului. Unele specii de rechini necesită protecție prin interzicerea reținerii, în timp ce alte specii pot fi pescuite în mod durabil prin măsuri adecvate de conservare și gestionare, iar aceste măsuri pot include o captură totală admisibilă limitată.
Începând din 2008, legea Uniunii Europene, și anume Directiva-cadru pentru strategia maritimă, cere ca populațiile de rechini din apele noastre să fie sănătoase și abundente și ca activitățile umane să nu le afecteze negativ. Prin propunerea de lege privind refacerea naturii, continuăm eforturile noastre pentru refacerea habitatelor speciilor de rechini. Uniunea Europeană lucrează în mod activ în cadrul a două convenții internaționale pentru protejarea rechinilor.
Aceasta este o scurtă prezentare a ceea ce facem deja, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene, pentru a proteja rechinii și pentru a promova pescuitul durabil. Am avut deja privilegiul de a mă întâlni de două ori cu organizatorii acestei inițiative cetățenești. Ambele întâlniri și discuții au fost o oportunitate binevenită de a înțelege mai bine obiectivele inițiativei și de a discuta posibile acțiuni ulterioare pentru a consolida politica Uniunii Europene privind protecția rechinilor."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved