Inițiativa cetățenească atrage atenţia asupra faptului că, în ciuda legislației existente care interzice testarea pe animale în cazul produselor cosmetice, testele in vivo sunt în creștere.
Pe 25 mai 2023, Parlamentul European a găzduit o audiere publică referitoare la cea de-a noua inițiativă cetățenească europeană care a strâns numărul necesar de semnături. Este intitulată "Cosmetice fără cruzime - pentru o Europă fără testare pe animale". Organizatorii au prezentat obiectivele inițiativei și au discutat cu deputații europeni. La reuniune au participat și reprezentanții Comisiei Europene. Pe 10 iulie 2023, subiectul a fost dezbătut în plenul Parlamentului European, ocazie cu care eurodeputaţii au subliniat faptul că este necesară accelerarea trecerii la testarea non-animală.
Punctul de vedere al Comisiei Europene, referitor la iniţiativa cetăţenească "Cosmetice fără cruzime - pentru o Europă fără testare pe animale", a fost exprimat de Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
"Această inițiativă solicită întărirea interdicției privind testarea pe animale în cadrul Regulamentului privind cosmeticele. Apoi, se adresează tuturor legislațiilor care cer teste pe animale pentru evaluarea siguranței substanțelor chimice, legislația REACH referitoare la produsele pentru protecția plantelor, biocidele, produsele farmaceutice și altele. În cele din urmă, se extinde asupra cercetării de bază și cercetării aplicate, inclusiv cercetarea biomedicală, formarea și educația.
Cu privire la primul aspect, legat de cosmetice, este important să menționăm că Regulamentul privind cosmeticele interzice deja testarea pe animale pentru produsele cosmetice și ingrediente în ceea ce privește cerințele de evaluare a siguranței în cadrul acelui regulament. Cu toate acestea, alte legislații pot să impună încă teste pe animale, de exemplu pentru evaluarea riscurilor pentru sănătatea muncitorilor sau a mediului.
În ceea ce privește evaluările de siguranță a substanțelor chimice în cadrul diferitelor legislații, aș dori să subliniez că deja, în prezent, testarea pe animale este permisă doar ca ultimă soluție.
Finaţarea cercetării pentru folosirea de metode alternative la testarea pe animale este evidențiată în cadrul acestei inițiative.
Aș dori să subliniez că Comisia susține deja activ dezvoltarea unor astfel de metode prin finanțarea cercetării. În ultimele două decenii, Uniunea Europeană a alocat peste 1 miliard de euro pentru mai mult de 300 de proiecte de cercetare."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved