Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a plătit către fermieri, în perioada 16 octombrie 2020 - 30 iunie 2021, aproape trei miliarde de euro.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a plătit către fermieri, în perioada 16 octombrie 2020 - 30 iunie 2021, aproape trei miliarde de euro, a declarat, miercuri, Adrian Pintea, director general al APIA, la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri. Din acești bani, peste 1,8 miliarde de euro sunt deja rambursaţi de către Comisia Europeană. Pintea a mai anunţat că miercuri a fost ultima zi în care Agenţia a efectuat plăţi pentru anul 2020, în condiţiile în care, conform regulamentului european, plăţile încep în 16 octombrie 2020 şi trebuie finalizate până în data de 30 iunie 2021.
Programul financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei în 2019, pe care EximBank îl implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, se va derula pe parcursul întregului an. Astfel, valabilitatea acestuia a fost prelungită până la 31 decembrie 2021, conform unui comunicat al băncii, citat de Agerpres. Astfel, societăţile comerciale care se încadrează în această categorie au la dispoziţie încă şase luni în care pot depune dosare de solicitare a produselor de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat. În cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, societăţile comerciale pot accesa credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru la rate de dobândă subvenţionată precum şi garanţii de stat. Aceste garanții acoperă necesarul de garantare până la 90% pentru credite noi sau deja acordate de băncile comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor beneficiare. Prin acest program, lansat de EximBank în octombrie 2020, se asigură un nivel de susţinere similar cu companiile europene pentru toate firmele româneşti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin pentru suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Europene.
Potrivit unei estimări preliminare, publicată miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a cifrat, în luna iunie, la 1,9%, în linie cu estimările economiştilor şi cu ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters. Față de luna mai, când nivelul a fost de 2%, se înregistrează o ușoară scădere. La nivelul Uniunii Europene, în luna mai, rata anuală a inflaţiei crescuse până la 2,3%, de la 2% în luna aprilie. Printre ţările membre cu cele mai ridicate rate se afla și România, cu 3,2 %.
În România, agenţii economici oferă peste 22.000 de locuri de muncă la nivel naţional, mare parte pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale şi profesionale, reiese din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, cele mai multe, peste 1300, sunt oferite pentru muncitori necalificați care să lucreze la asamblarea și montarea pieselor și cam tot atâtea pentru lucrători comerciali. Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 168 de locuri de muncă, dintre care cele mai multe, 92, sunt în Norvegia.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved