La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 .
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru revânzarea unor cantităţi de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate şi abilitează Ministerul Sănătăţii să încheie în numele statului român contracte cu alte state. Ministerul Sănătăţii va încheia contracte de vânzare conform prevederilor specifice din Acordurile de Cumpărare în Avans încheiate între Comisia Europeană şi producători în vederea achiziţionării de vaccinuri împotriva COVID-19. Condiţiile privind tipul de vaccin, cantităţile, detaliile de livrare, cerinţele de reglementare vor fi stabilite în contractele încheiate între părţi.
România se află printre ţările Uniunii Europene cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru. În primul trimestru al anului 2021, costul orar cu mâna de lucru în economia româneasca a crescut cu 5,6 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creşteri mai mari s-au înregistrat doar în Lituania, respectiv 12 la sută, Slovenia, cu 11,1 la sută, Portugalia, cu 7 la sută, apoi Polonia şi Grecia, ambele cu 5,8 la sută, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică EUROSTAT. La nivelul Uniunii Europene, costul orar cu mâna de lucru a crescut, în medie, cu 1,7 la sută, iar în zona euro, cu 1,5 la sută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.
În România, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,7% în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, o altă creştere semnificativă s-a înregistrat în comerţul cu autovehicule şi motociclete, unde volumul cifrei de afaceri a crescut cu 33,5 la sută în primele patru luni din 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În România, în acest moment, sunt disponibile aproape 19.000 de locuri de muncă, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe, aproape 1200, sunt pentru poziţia de lucrător comercial, iar peste 1000 se adresează muncitorilor necalificaţi solicitaţi să lucreze la asamblarea şi montarea pieselor. Statistica Agenţiei arată, totodată, că în Spaţiul Economic European angajatorii oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 141 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe, 92, se găsesc în Norvegia.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved