Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de la Bucureşti a publicat miercuri un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte cu 182 de lei şi se stabileşte la 2.262 de lei lunar.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de la Bucureşti a publicat miercuri un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte cu 182 de lei şi se stabileşte la 2.262 de lei lunar, respectiv 480 de euro. Creşterea este de 8.7% faţă de actualul nivel. Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an, salariul minim se majorează la 2.620 de lei lunar, deci aproximativ 557 de euro brut. Majorările ar urma să intre în vigoare începând din ianuarie 2020.
Puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este, în România, de 5.881 de euro. Suma medie pe care un european o are la dispoziţie pentru cheltuieli şi economii este de aproape trei ori mai mare, respectiv de 14.739 de euro, după reiese din datele unui studiu recent lansat de GfK şi citat de Agerpres. Astfel, România ocupă locul 32 în clasamentul european al puterii de cumpărare pe cap de locuitor, situându-se astfel cu aproximativ 60% sub media europeană. La nivel naţional, oraşul Bucureşti conduce în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, sumă cu 78% mai mare decât în restul ţării. Capitala este urmată în ierarhie de judeţul Timiş, cu o medie de 7.564 de euro, şi de judeţul Cluj, cu 7.457 de euro. Pe de altă parte, la polul opus al ierarhiei se află judeţul Vaslui, cu o medie a puterii de cumpărare pe cap de locuitor de 3.706 de euro, cu circa 37% sub media naţională şi cu aproximativ 75% sub media europeană.
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă, în România, a scăzut cu 27,11% în primele nouă luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior. După cum reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, este vorba de 4.434 de firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă. Cele mai multe se înregistrează în Bucureşti, respectiv 766. În Capitala însă avem şi cea mai mare scădere faţă de primele nouă luni din 2018, respectiv 34,36%. Pe domenii de activitate, în perioada ianuarie-septembrie, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţ.
Cifra de afaceri a companiilor din România care activează în sectorul agriculturii va creşte cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei româneşti, arată estimările specialiştilor KeysFin, date publicităţii miercuri. Conform analizei, în 2018, afacerile companiilor locale din domeniul agriculturii au atins valoarea de 43 de miliarde de lei, în creştere cu 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014. Din afacerile generate în sectorul agricol, producţia vegetală din România a crescut, în ultimii cinci ani, cu 26%, ajungând, anul trecut, la 13,9 miliarde de euro, clasându-se astfel pe locul 6 în Uniunea Europeană. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de către analiştii KeysFin, relevă faptul că România ocupa, în 2018, primul loc la porumb în rândul statelor membre ale UE atât în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone. Tot în cursul anului trecut, România a avut cea mai mare producţie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmată în clasament de ţări precum Bulgaria, Ungaria, Franţa şi Spania.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved