Aurul a atins miercuri o nouă valoare record în raport cu leul.
Aurul a atins miercuri o nouă valoare record în raport cu leul. Gramul de metal preţios s-a scumpit cu 1 leu şi 86 de bani faţă de ziua anterioară, ajungând la 211,54 lei. La începutul acestui an, aurul era cotat la 169,86 lei / gram, iar cu exact un an în urmă, la 155,05 lei pe gram.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie de la Bucureşti atrage atenţia, într-un document, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România. ANRE evocă "suspiciuni rezonabile" ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus. "În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură", se arată în documentul postat pe site-ul Autorităţii. Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.
România se numără printre statele Uniunii Europene cel mai puţin dependente de importurile de petrol, cu o pondere de 61% a importurilor nete în consumul de petrol, arată datele pentru anul 2017 publicate de Eurostat. O dependenţă de importurile de petrol mai mică decât România se înregistra în Marea Britanie, unde importurile nete aveau o pondere de 35% din consumul de petrol, în timp ce Danemarca este ţara unde rata de dependenţă de importurile de petrol este negativă, respectiv de minus 4%.
La polul opus, statele membre cele mai dependente de importurile de petrol sunt Estonia, cu o rată de dependenţă de 115%, Malta, cu 104%, Slovenia, cu 103%, şi Bulgaria, cu 102%. O rată de dependenţă de peste 100% arată o acumulare a stocurilor petroliere în timp ce o rată negativă de dependenţă, cum este cazul în Danemarca, arată că acea ţară este o exportatoare netă de petrol. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, în anul 2017 blocul comunitar era dependent de importuri pentru 87% din consumul său de petrol. Potrivit Eurostat, acest raport este nemodificat comparativ cu 2016 şi cu două puncte procentuale faţă de vârful de 89% înregistrat în 2015. În cazul României dependenţa de importurile petroliere a crescut constant în ultimii ani şi este la cel mai ridicat nivel de după 2008. Cea mai mică rată de dependenţă, respectiv de 46,63%, s-a înregistrat în 2011.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved