Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, în partea centrală a județului Vâlcea. În orașul Horezu, așezat la poalele Carpaților, într-un peisaj deosebit, tradiția, spiritualitatea și modernitatea nu se exclud.
Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, în partea centrală a județului Vâlcea. În orașul Horezu, așezat la poalele Carpaților, într-un peisaj deosebit, tradiția, spiritualitatea și modernitatea nu se exclud. Ele se completează într-un mod armonios, întrucât infrastructura dezvoltată a localității și a împrejurimilor asigură un acces facil la multele puncte de interes turistic din zonă.
Aflăm de la Cristian Iovan, directorul Casei de cultură "Constantin Brâncoveanu" din Horezu, care sunt atuurile acestui centru etnografic.
"Horezu este capitala ceramicii populare românești, un brand care a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO în anul 2012. Ceramica decorativă de Horezu este renumită. Avem aproape 27 de familii care lucrează, comercializează, demonstrează și nu numai atât. Horezu este gazda a două branduri UNESCO. Cel de-al doilea brand, din 1996, este ansamblul Mânăstirii Horezu. Astfel, cei care sunt interesați de turism monahal, de turism cultural, pot veni la Horezu pentru a descoperi aceste frumoase ctitorii ale domnitorului Brâncoveanu. Până și ceramica are legătură cu ceramica utilitară care se făcea pentru palatul domnesc al domnitorului Brâncoveanu. Legende sunt multe, poveștile sunt frumoase. În plus, Horezu de anul trecut este și stațiune turistică de interes național. Asta înseamnă ceva. Calitatea aerului din Horezu este deosebită. La 1.800 de metri altitudine, avem și o stațiune montană în plină desfășurare."
Munții Căpățânii invită la drumeții pe trasee montane, multe potrivite pentru toată familia, cu dificultate de la ușor la mediu. Vara veți simți și diferența de temperatură, căci, dacă la poate, în Horezu, se simte căldura, pe traseu vă puteți răcori.
"Imaginați-vă că, plecând de la aproape 600 de metri altitudine, până la 1.800, pe un traseu montan, pentru că avem și trasee marcate, puteți ajunge la o altitudine care să vă permită și o răcorire. Dacă jos, să zicem, sunt 30 de grade 36, sus nu vom găsi mai mult decât de 20-21 de grade. Atunci, o drumeție ușoară către munte și înapoi nu face decât ca organismul nostru să devină mai sănătos."
Meșterii ceramiști din Horezu se formează prin tradiție, astfel încât ei, din tată în fiu, duc mai departe acest minunat meșteșug. Cei care plămădesc și modelează lutul sunt adevărați artiști. Vă veți putea minuna de precizia cu care se realizează decoruri de sute de ani cu ajutorul cornului de vacă sau al penei de gâscă. Meșteșugarii pot fi văzuți și pe parcursul anului, la diverse evenimente, întrucât agenda culturală a orașului Horezu este plină, spune Cristian Iovan, directorul Casei de cultură "Constantin Brâncoveanu".
"Începem cu luna aprilie, cu Izvorul Tămăduirii, o manifestare culturală artistică unde putem să ne destindem în aer liber ascultând formații artistice din diferite zone ale Olteniei de sub munte. La început de iunie, are loc Târgul Ceramicii Populare Românești, unul dintre cele mai mari târguri de ceramică din România. Apoi, pentru cei care sunt iubitori de muzică, avem un Horezu Summer Music Academy, în vară, cu o durată de zece zile. Se pot asculta concerte în aer liber și în sală. Mai spre toamnă, avem Hora Brâncovenilor sau Zilele orașului Horezu. Ca să încheiem frumos, urmează un alt eveniment, de data aceasta colinde, în decembrie. Am punctat cele mai mari sărbători locale, unde fluența turiștilor este importantă. Horezu este locul unde poți să înveți, poți să descoperi istorie, poți să descoperi tradiții. Horezu este locul care vă așteaptă cu drag, este locul care are o gastronomie locală proprie și un brand de țară în această lume minunată."
În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă propunere. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved