Femeile din sfera publică între care jurnalistele, activistele pentru drepturile omului şi femeile din politică sunt vizate în mod special de intimidare, discurs instigator la ură şi hărţuire sexuală.
Intensificarea hărţuirii sexuale, a intimidării şi discursului instigator la ură împotriva femeilor şi fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acţiune imediată şi fermă, arată o declaraţie comună semnată de peste 20 de ambasade la Bucureşti şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii.
"Sărbătorim succesele obţinute în privinţa unei egalităţi de gen semnificative şi progresele înregistrate, până în prezent, în asigurarea drepturilor femeilor şi fetelor de pe întreg globul. Totodată, trebuie să recunoaştem că au mai rămas multe de făcut pentru ca femeile şi fetele să îşi poată exercita pe deplin drepturile omului", declară semnatarii.
În document se mai apreciază că "esenţială în realizarea egalităţii de gen este asigurarea participării depline, egale, eficiente şi semnificative a femeii în toate sferele vieţii private şi publice, inclusiv prin reprezentare politică şi la nivel de conducere în procesele decizionale".
De asemenea, semnatarii subliniază că femeile şi fetele au dreptul la o viaţă lipsită de violenţă şi discriminare.
"Cu toate acestea, violenţa împotriva femeilor şi fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puţin o dată în viaţă prin experienţa unei violenţe fizice şi/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. (...) Este nevoie să se asigure accesul la justiţie şi servicii complete de suport victimelor şi supravieţuitoarelor violenţei sexuale şi de gen", se arată în declaraţie.
Faptul că femeile nu sunt reprezentate aşa cum ar trebui în parlamentele şi guvernele naţionale, inclusiv în România, nu este benefic pentru democraţie, afirmă, și comisarul european pentru egalitate, malteza Helena Dalli. Aceasta a făcut la începutul acestei săptămâni o vizită oficială la București, unde a participat la conferinţa "Femei mai puternice în România".
"Toate femeile trebuie să aibă independenţă economică şi financiară. Trebuie să recunoaştem şi să valorizăm munca şi contribuţia femeilor şi să le oferim instrumentele pentru un echilibru între viaţa personală şi cea profesională", a declarat comisarul european. Ea a arătat că, în România, 46% dintre femei, în comparaţie cu 25% dintre bărbaţi, îngrijesc copii, persoane în vârstă sau persoane cu dizabilităţi din familie.
"O împărţire egală a responsabilităţilor ar ajuta bărbaţii şi femeile să aibă şanse egale de a lucra şi a evolua, fără a sacrifica viaţa de familie", a subliniat Helena Dalli. Comisarul a amintit și că, la ora actuală, femeile câştigă în medie cu 30% mai puţin pe oră decât bărbaţii. Ea a remarcat, de asemenea, rata mare de sarcini la adolescente în România, care "propagă mediul de sărăcie", dar şi discriminarea persoanelor rome, atât în ceea ce priveşte etnia, cât şi genul. Comisarul a calificat drept "scandaloasă" şi "inacceptabilă" situaţia în care trăiesc romii în multe comunităţi din UE. De asemenea, a precizat că încălcarea drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTIQ contravine spiritului UE şi a atras atenţia că fondurile europene nu trebuie să ajungă la autorităţile locale din zonele unde "sunt excluşi aceşti oameni".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved