Cu şapte luni înaintea alegerilor europene, există o apreciere crescândă a Uniunii Europene de către cetăţenii ei şi o mai bună conştientizare a viitoarelor alegeri.
Cu şapte luni înaintea alegerilor europene, există o apreciere crescândă a Uniunii Europene de către cetăţenii ei şi o mai bună conştientizare a viitoarelor alegeri.
Ultimul sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că, la nivel european, există un grad de apreciere faţă de apartenenţa la UE de 68%, comparativ cu 67% în aprilie 2018. Acesta este procentul celor care cred că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la Uniunea Europeană, procent aflat la un nivel record din 1983 încoace. Dintre români, 64% consideră că ţara lor a avut de beneficiat de pe urma apartenenţei la UE. 62% dintre europeni, un record pentru ultimii 25 de ani, respectiv 49% dintre români văd ca pe un lucru bun apartenenţa la Uniune a ţării lor.
Concluzia este că, la nivel european, a crescut semnificativ sprijinul faţă de UE după referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugerează atât îngrijorarea crescândă a europenilor în legătură cu impactul Brexit-ului, cât şi o creştere a nivelului de conștientizare a beneficiilor apartenenţei la UE, datorită negocierilor dificile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.
Bogdan Bârla, Press officer - Biroul de Legatură al Parlamentului European în România: "În cazul organizării unui referendum similar în ţara lor, un referendum privind apartenenţa la UE, 66% dintre europeni, respectiv 65% dintre români, ar vota pentru ca ţara lor să rămână membră. 17% dintre europeni şi 15% dintre români ar vota pentru ieşirea din UE, în timp ce 17% dintre europeni şi 20% dintre români declară că nu ştiu cum ar vota. Datele aceluiaşi sondaj ne mai arată că 49% dintre europeni, respectiv 51% dintre români, se declară satisfăcuţi de modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană. Referitor la imaginea Parlamentului European, 43% dintre români, comparativ cu 32% dintre europeni, au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, 17% dintre români, comparativ cu 21%, procentul la nivel european, au o imagine negativă, în timp ce 36% dintre români şi, respectiv, 43% dintre europeni au o imagine neutră despre Parlamentul European. 48% dintre cetăţenii europeni, comparativ cu un procent mult mai mare, de 63% dintre români, şi-ar dori ca Parlamentul European să aibă un rol mult mai important în activitatea Uniunii Europene".
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a comentat astfel rezultatele sondajului: "Pe măsură ce se finalizează detaliile acordului de retragere a Marii Britanii din UE, aceste rezultate evidenţiază o creştere a gradului în care beneficiile Uniunii Europene sunt apreciate pe continent".
Iar Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, a adăugat: "Faptul că 51% dintre britanicii intervievaţi îşi doresc să rămână în UE ne aduce aminte în mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul". Este necesar, a atenţionat Verhofstadt, "ca noi să găsim o soluţie pentru o relaţie viitoare pe termen lung strânsă şi durabilă, sub forma unui acord de asociere cuprinzător".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved