Directiva anti-SLAPP propusă de Comisia Europeană reprezintă un pas major privind protecţia persoanelor implicate în acţiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare nefondate sau abuzive.
Cum practicile SLAPP ("strategic law suits against public participation/"acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice") sunt în creștere în UE, Comisia Europeană a propus o directivă care are drept scop combaterea acestor abuzuri. Respectiva propunere legislativă urmărește să descurajeze procesele strategice împotriva participării publice, adică orice formă de intimidare a jurnaliștilor și a societății civile prin intermediul unor acțiuni nejustificate în instanță, de multe ori costisitoare și de lungă durată. Numai în 2021, peste 300 de alerte de raportare a practicilor SLAPP au fost transmise de organizațiile partenere ale Consiliului Europei, acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice existând în mai multe state membre, ca Ungaria, Croația, Polonia, Slovacia, Franța, Germania, Malta sau Estonia.
Raportoare a Parlamentului European din partea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne LIBEprivind Directiva europeană anti-SLAPP, Ramona Strugariu a propus și susținut ideea introducerii unor mecanisme obiective și funcționale prin care instanțele să poată respinge de la început astfel de procese abuzive, folosite împotriva persoanelor implicate în protejarea interesului public.
"Propunerea Comisiei de Directivă anti-SLAPP este un excelent punct de plecare în activitatea noastră împotriva acestor practici. Proiectul pe care îl prezint comisiei LIBE urmărește să fie și mai ambițios decât propunerea Comisiei și să extindă aplicarea garanțiilor privind practicile SLAPP pe cât posibil, în condițiile constrângerilor de competență pe care le avem la nivelul UE. Opinia pe care o prezint își propune să lărgească definiția participării publice, astfel încât să se extindă la exercitarea drepturilor, înțelegând prin aceasta libertatea academică, libertatea de asociere și de întrunire împreună cu libertatea de exprimare și de informare. În plus, sfera de interes vizată în scopul participării publice ar trebui să includă problema libertății si pluralismului presei, deoarece legătura dintre jurnaliști și astfel de practici este incontestabilă. Una dintre principalele probleme pentru care Opinia LIBE propune o modificare a proiectului Comisiei este eliminarea dihotomiei utilizate între cererile nefondate și abuzive. Un mecanism de respingere timpurie a proceselor ar trebui să fie disponibil pentru toate victimele SLAPP, fără discriminare, iar instanțele au nevoie de o procedură adecvată pentru a putea lua astfel de decizii. Prin urmare, dorim să oferim instanțelor posibilitatea de a respinge cererile abuzive de SLAAP atunci când abuzul este într-adevăr foarte clar și în cazul în care scopul cererii nu este de a afirma, justifica sau exercita un drept."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved