Aproape 550.000 de metri pătraţi de spații logistice și industriale au fost închiriați de companii în prima jumătate a acestui an.
Aproape 550.000 de metri pătraţi de spații logistice și industriale au fost închiriați de companii în prima jumătate a acestui an. Peste o treime dintre acestea sunt contracte de preînchiriere, mai ales pentru proiecte ce urmează să fie livrate în 2024. Sunt rezultatele unei analize realizate de o companie de consultanță imobiliară. Specialiștii companiei atrag atenția că dezvoltatorii sunt mai degrabă prudenți în privința proiectelor de construcții, dată fiind situația macroeconomică actuală, care va pune presiune pe nivelul chiriei în următoarele luni.
Deocamdată, însă, vorbim de o dinamică efervescentă în privința închirierilor de spații logistice și industriale. Specialiștii se așteaptă ca, la finalul anului, volumul tranzacționat să ajungă la un milion de metri pătraţi, mai ales că România devine un hub atractiv pentru multe companii, deja prezente sau care doresc să se extindă în regiune pentru eficientizarea operaţiunilor logistice.
Stocul modern total de spaţii industriale a atins 6,77 milioane metri pătraţi la sfârşitul lunii iunie, în timp ce dezvoltatorii au livrat noi proiecte cu o suprafaţă totală închiriabilă de 202.000 metri pătraţi în toată ţara în primul semestru 2023. Proiecte de 104.000 metri pătraţi au fost finalizate în trimestrul 2.
Rata de neocupare a scăzut uşor, la 4,8%, şi consultanţii se aşteaptă la o contracţie suplimentară până la sfârşitul anului ca urmare a unei abordări mai prudente adoptate de dezvoltatori. Chiriile din Bucureşti şi în principalele hub-uri industriale şi logistice din România s-au situat la 4,25-4,50 euro pe metrul pătrat pe lună în trimestrul 2 în 2023, valori mai mari fiind înregistrate în cazul proiectelor noi situate în apropiere de Bucureşti. Având în vedere oferta limitată şi cererea susţinută, există premisele ca nivelul chiriilor să se menţină pe un trend ascendent în semestrul 2 şi în prima jumătate a anului 2024, arată compania de specialitate.
Pe de altă parte, stocul spaţiilor de retail modern din România totalizează 4,23 milioane de metri pătraţi, fiind a treia piaţă din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, arată o companie de consultanţă imobiliară. Dezvoltatorii au livrat, în prima jumătate a lui 2023, patru proiecte de retail modern, cu o suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi. Estimările arată că, în semestrul 2 din 2023 oferta nouă va fi mult mai consistentă, cu aproape 260.000 de metri pătraţi de spaţii.
În ceea ce priveşte chiriile, un spaţiu de 100-150 de metri pătraţi situat într-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 75-80 de euro pe metrul pătrat pe lună, în timp ce în proiecte similare din principalele oraşe din ţară, precum Timişoara (vest), Iaşi (nord-est), Cluj-Napoca (nord-vest) sau Constanţa (sud-est), chiria pentru astfel de spaţii atinge valori de 50-65 de euro pe metrul pătrat pe lună, respectiv 30-35 de euro pe metrul pătrat pe lună, în cazul aceloraşi spaţii din oraşe mai mici.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved