Biserica Parohiei Fabric Vest va intra în circuitul turistic al vizitării monumentelor dedicate Revoluției de la Timișoara.
Monumenul închinat în cinstea eroilor Timișoarei ce va fi amplasat în curtea bisericii își găsește locul în spațiul în care au fost împușcați mai mulți revoluționari din decembrie 89 ne spue protul paroh Constantin Jinga:
"Această biserică este construită exact în locul unde muncitori care veneau în decembrie 1989 în timpul Revoluției de pe platforma din Calea Buziașului au căzut pradă gloanțelor care s-au tras dinpre Calea Buziașului încoace. De aceea ne-am gânit ca în curtea acestei biserici să fie acest monument dedicat memoriei eroilor din decembrie 1989. Toate formele de libertate pe care le-am putut noi câștiga atunci se datorează sângelui celor care s-au jertfit atunci pentru noi și pe care dorim să-i păstrăm în memoria noastră vie."
Lucrarea de dimensiuni monumentale va fi realizată de Linda Saskia Menczel care a imaginat un zid ondulat din metal în undele căruia vor fi perforate numele eroilor martiri. Proiectul este susținut de Grupul de Acțiune Locală Timișoara care a obținut o finanțare din fonduri europene. Șeful Gal Timișoara, Cătălin Tiuch:
"Am reușit împreună cu partenerii noștri, cu parohia și cu Asociația Filantropia, să finanțăm un monument ce va reflecta și va aduce o plus valoare întregii zone și pentru care am făcut toate demersurile necesare astfel încet aceasta să devină obiectiv turistic."
Monumentul ar putea fi dezvelit în primăvara anului viitor. Colaborarea Parohiei Farbic Vest însă cu GAL Timișoara se extinde de la proiecte cultural - istorice la cele cu caracter social. Pe spațiul verde de la lângă biserică va fi ridicat un centru de zi ce va putea primi 25 de copii dar și câte 3 familii cu probleme sociale spune preotul Cristian Pavel.
"Noi l-am configurat pentru 25 de copii, zilnic, asta însemnând nu doar activități cotidiene, teme, dezvoltare personală ci și hrană în spațiul de zi și cele trei apartamente la mansardă. Nu va avea o funcțiune legată de parohie ci strict legată de comunitate. Prin urmare, noi nădăjduim ca pe lângă cei 25 de copii, angajații care vor lucru, noi ne gândim că, anual, vor trece de 100 de persoane."
Centrul de zi va fi construit printr-o finanțare din fonduri europene obținută de Grupul de Acțiune Locală Timișoara spune președintele organizației, Cătălin Tiuch:
"Valoarea totală este în jur de 7 milioane de euro, finanțarea vine prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Capital Uman, astfel încât cele două împreună vor constitui un proiect integrat în care proiectele vor trebui să fie făcute să fie complementare unele cu altele. Atâta tmp cât oamenii vor beneficia de o anumită infrastructură ei vor beneficia și de subvenții pentru a-și creşte nivelul de trai."
Termenul de finalizare a lucrării este în anul 2023.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved