Vacanță di iarnă în Bușteni
Ază dişcl’idem poarta a munțâlor Bucegi printr-ună vizită tru câsâbălu Bușteni, situat pi Valea Prahovl’ei, la maşi dauă sâhăţ de București. Denumirea ghinemeritată di Poartă a Bucegilor dată a liştei stațiune v’ine di la faptul că di aoaţe poate sa si cunoască ghine, îndiaproapea muntile pi nu mai puțân di 200 di trasee. Tru aestă așezare/localitate isihă di la poalile a munțâlor, va remarcaţ printr-ună simplă priimnare casile și vilile cu arhitectură rustică. Aestea au ciurdache pruvidzută cu sturi care susțân arcade în stil brâncovenescu și scări di acces create di cheatră.
Daniel Onea, 22.01.2019, 21:54
Ază dişcl’idem poarta a munțâlor Bucegi printr-ună vizită tru câsâbălu Bușteni, situat pi Valea Prahovl’ei, la maşi dauă sâhăţ de București. Denumirea ghinemeritată di Poartă a Bucegilor dată a liştei stațiune v’ine di la faptul că di aoaţe poate sa si cunoască ghine, îndiaproapea muntile pi nu mai puțân di 200 di trasee. Tru aestă așezare/localitate isihă di la poalile a munțâlor, va remarcaţ printr-ună simplă priimnare casile și vilile cu arhitectură rustică. Aestea au ciurdache pruvidzută cu sturi care susțân arcade în stil brâncovenescu și scări di acces create di cheatră.
Mihai Colesi, coordonator a Chentrului de Informare și Promovare Turistică, spune că stațiunea Bușteni easte ună stațiune di marcă tru ţe mutreaşte turismul montan prin prisma a localizaril’ei și a cadrului natural ahoria. Mihai Colesi Peisajile sunt inedite, masivulu Caraiman easte spectaculos și avem îndauă obiective consacrate: Sfinxul, Babele, Crucea di-tru cipitulu a masivului. Climatulu da izine trâ valorificarea a luştor obiective pe tot parcursul a anului, ama și practicarea sporturilor di iarnă și di veară. Tamam di aţea aform’ie, stațiunea se numeaște Poarta Bucegilor. Pârtiile a noastre, căl’iuri di schi trâ alunchiuşirare, Kalinderu I și II, sunt deservite de un scamnu debraiabil, cu ună capacitate de 1.200 di locuri pi oră. Nângă pârtii avem și un parcu de distracție trâ toate vârstile, cu pârtie trâ aţel’I care sunt la arhiusita a schiului. Totunăoară, la stația superioară a pârtilei Kalinderu si aaflă și ună pistă specială trâ sănii care dispune di toate misurile di protecție trâ să si prevină/încheadică toate evenimentele niplăcute. Sunt optu chentre di închiriare/loare cu niche echipamentu sportiv la baza pârtiilor. Aestea oferă echipamentu complet și trâ snowboard, trâ skiboard, ama, sigura, și echipamentu complet trâ schioril’i începători/di arhiusită și avansaț.”
Cel mai mare și valoros monumentu a stațiunilei, unic in țară, easte Cruţea Eroilor Neamului (a li Fară), construit tru an’il’i 1926-1927, prin grija a li Majestate a L’ei, Regina Maria și amplasată la cota di 2291 metri. Cruţea easte executată di oțel, di cileche/celic așezată pe un soclu di beton armat. Dimensiun’ile a monumentului sunt impresionante, şi easte analtă di 48 di metri și largă di 14 metri. Noaptea cându easte sirin, iar becurile care lum’inează monumentul sunt aprease, turiștil’i au parte di ună imaghine ahoria. Aestă vidzută poate să vă delecteadză tru iţe anotimp, di aform’ia că putem să spunem dispre Bușteni că easte stațiunea a tutulor anotimpurilor și a tutulor categoriilor de turiști. Mihai Colesi: În afoară de turismul sportiv și de agrementu, acordăm ună mare atenție a treaţiril’ei a chirolui adgh’i/ liber prin crearea di soluții alternative. Tru chirolu a vearâlei, lâ propunim a turiștilor azboiruri cu parapanta, paintball și escaladă pe uscat. Pe nângă aesta, avem turismul cultural și relighios. În Bușteni, avem Chentrul Cultural Aurel Stroe”, care organizeadză pe tot parcursul a anului spectacole di teatru și diverse manifestări culturale. În plus, mănăstirea Caraiaman are devenită un mare punctu di atracție. Bâsearica Domnească și Castelul Cantacuzino sunt alte doauă puncte di interes. Recomandăm ună vizită și la Muzeulu Cezar Petrescu.”
Tot mai mulțâ fură aţel’i care aleapsiră să-și treacă vacanța în stațiunea Bușteni. Succesulu recentu vine di investițiile în infrastructură, tru modernizarea câsâbălui, tru reabilitarea monumentelor, ama și a evenimentilor organizate. Mihai Colesi, coordonator a Chentrului de Informare și Promovare Turistică: Pot să spun cu harauă că, tru ultimil’i trei an’i, numirulu a turiștilor xen’i criscu dipriună, constantu. Mai nou, acâţară să v’ină turiști din țările nordiţe, ama fluxul a turiștilor contiinuă din Israel, Italia, Franța. Descoperiră muşuteţâle a zonâlei. Fură încântaț di peisaj și spusiră că lâ pare arău că nu știum să na faţim cunoscuț mai ghine până tora. Chentrul de Informare și Promovare Turistică oferă hărțâ trâ câsâbă, trâ traseiele montane. Ultimele hărțâ li avem creată cu coordonate GPS, ama, sigura, avem și ghidz care sta la dispoziția turiștilor. Turiștil’i fură multu încântaț, di aform’ia că tru mesulu februarie, tru ultimil’i an’i, avem organizată și Cupa Mondială di Escaladă pi Gl’eață. DZâlile a Bușteniului si organizară, în general, în primulu weekendu a mesului februarie. Sperăm să li organizăm și anul aestua. Chirolu nă agiuută tora di oară. Are neauă suficientă pe pârtii și pare că va avem ună iarnă lungă. În perioada di veară, sunt diverse festivaluri în aer liber, în amfiteatru, în parcul central a câsâbălui.”
Bușteniul nu easte maşi ună stațiune di munte trâ relaxare și schi, că și una în care puteț să cunoaștiţ ghine/ îndiaproapea masturl’i di zânăţ român’i, contiinuă Mihai Colesi, coordonator a Chentrului de Informare și Promovare Turistică: La intrarea în stațiune și ninca în zona telecabinâlei care faţe ligătura anamisa di stațiune și monumentul natural Babile, sunt spații amenajate în care sunt foarte mulțâ masturi di zânăţ. Totunăoară, în chentrul a câsăbălui, la Chentrul Cultural, si desfășoară permanentu. Dipriună, un panăgh’ir a masturilor di zânăţ. Aeștia v’in din întreaga țară și expun produse tradiționale românești de artizanat. Aflăm, nâ avem adunată cu turiști xen’i care fură didp încântaț și spusiră că prețurile sunt multu bune. În Bușteni are piste 250 di structuri di cazare, incluzânda pensiun’i și hoteluri di la ună steauă până la patru steale. Aștiptăm cu mare vreare turiștil’i. Noi avem îndauă proiecte pi care li avem dezvoltată și vrem să oferim servicii cât mai diversificate, iar oaspițâl’i va hibă încântaț di aţea ţi va veadă, di peisaje și de tot ţi înseamnă Bușteni.”
Invitația fu lansată. Vă aștiptăăm și data v’initoare cu ună noauă destinație. (Şt.B)
Autor: Daniel Onea
Armânipsire: Hristu Steriu