Turism rural în România
Turismul la hoară are cunoscuta ună dezvoltare multu mare în România ultimului decheniu. Tru iţe zonă din ţară au apărută pensiun’i cu arhitectură tradiţională, iar adeţâle şi zânăţâle sunt promovate prin tut mai multe festivaluri şi evenimente. România are un peisaj ahoria, tradiţii culturale, un folclor şi ună gastronomie ahoria, spune Gabriel Zamfir, preşedinte a li Asociaţie Naţională di Turism Rural Ecologhic şi Cultural (ANTREC), fondată aoa şi 22 di ani, tru anulu 1994. El dzâse:
Daniel Onea, 13.10.2016, 22:24
Turismul la hoară are cunoscuta ună dezvoltare multu mare în România ultimului decheniu. Tru iţe zonă din ţară au apărută pensiun’i cu arhitectură tradiţională, iar adeţâle şi zânăţâle sunt promovate prin tut mai multe festivaluri şi evenimente. România are un peisaj ahoria, tradiţii culturale, un folclor şi ună gastronomie ahoria, spune Gabriel Zamfir, preşedinte a li Asociaţie Naţională di Turism Rural Ecologhic şi Cultural (ANTREC), fondată aoa şi 22 di ani, tru anulu 1994. El dzâse:
Nâ aflăm într-ună competiţie thirie, multu mare la nivel european şi mondial. Specificulu a Româniilei easte prota că arămasim tut aţel’i oamini aprucheaţ cu oaspiţâl’i şi comunicativi până la bitisită. Aţesta easte principalul motiv trâ care mulţâ turişti xen’i care v’in în România renunţă la reticenţe, minduite pi dauă şi îşi doresc, îşi au dor să si toarnă iara după ţi fug. Sunt mulţan’iisiţ şi spun ţi ghine si duchiră în România. Cred că energhia pozitivă pi care oaminil’i u alfă la noi easte principalul a nostru atu într-ună lume a competitivitatilei maximă. Ama nu easte singurulu. Dmeniul acâţă să si profesionalizeadză. Gazdile sunt tut cama atente la detalii, la siguranţa, confortul, la activităţâle conexe a turismului în zona rurală şi a turismului ecologhic în gheneral. Reprezentantul a nostru di la Roma spunea că, în gheneral, aţel’i di vârsta a treia preferă aţestu ghen di turism. Ama realitatea îl contraziţe. Foarte mulţâ tineri, foarte mulţâ oamin’i cu familie aleg să-şi treacă vacanţe, weekenduri şi, niscântiori, să organizeadză conferinţe, seminarii în mediul rural.”
Hibă că aleadziţ provincii istoriţe vecl’i şi ghinecunoscute, cum sunt Bucovina sau Maramureş, hibă că vă îndriptaţ spri hoarile cu bâseriţ fortificate a Transilvanilei, vacanţa puteţ să u planificaţ tru iţe parte a anului spune Gabriel Zamfir. El dzâţe: Aestua easte un turism trâ tut anulu. Cu toate aestea, exiistă şi ună turlie di sezonalitate, în funcţie di diversile zone a ţarâlei. Până tora turismul rural si-are practicată ma multu individual. Pachetile clasiţe, vindute pri-tru aghenţiile di turismu eara sporadiţe şi puţâne. Intenţionăm să v’inim şi cu aţeastă componentă şi lucrăm la ea, respectiv, circuite turistiţe di turismu rural, organizate ahtare turlie încât şi turişti di pi pâzările externe — asiatică, americană, trâ care lipseaşte organizat un ahtare tur cu mult mai multă atenţie să v’ină la noi. Dezvoltăm în prezentu pachete turistiţe “la cl’eaie”. Priiatin’i, soţ a naturâlei, a measilor bogate, gustoase, ahoria, toţ aţel’i care apreciaţ ună conversaţie la ună chilchiţă di răchie sau di v’in, vă aştiptăm să descoperiţ România!”
Nâ îndriptăm atenţia în continuare cătră ună zonă a Româniilei în care va aflaţ di toate. Turismul rural poate să si combină perfect cu aţel balneo sau di aventură. Apile iatripsitoare a staţiunilei Sărata Monteoru, apile maşi bune trâ rafting a judeţului Buzău, cramile care produc v’inuri faimoase şi pensiunile pot sa hibă ingredinetile a unei vacanţă reuşită. Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău, adavgă la toate aţestea obiective ahoria di importante. Ea dzâse:
Noi îl’i aştiptăm să viziteadză obiective turistiţe care au valoare mondială, care pot să facă parte din patrimoniul UNESCO şi va facă parte tru şcurtu chiro. Referitor la aţist lucru, voiu să îl’i invit să viziteadză un teritoriu baighi mare. Sunt vârâ 18 comune, localităţ reunite sum conceptul di Geoparcul Ţinutul Buzăului. Ţel’i familiarizaţâl’i cu aţist concept la nivel european, di aform’ia că sunt 60 di geoparcuri în toată lumea, va hibă foarte încântaţ şi cu chefea faptă să xanaaflă unulu şi la Buzău. Obiectivile sunt di valoare mondială: vulcanil’i di lăschi di la Scorţoasa şi Berca, Muzeulu a Chihlimbarului di la Colţi, aşezările rupestre din zona Aluniş, Bozioru, Valea Slănicului, cu tot ţi înseamnă potenţial turistic di descoperire. Ţel’i miâl’i va află că, tru aţel’i piste 30 di km di pi Valea Slănicului, pot sa discoapiră 30 di milioane di an’i di istorie a Pămintului. Platoulu Meledic, Focurile V’iie di la Lopătari, di la Terca, muntile di sare, Grunjul di Mânzăşeşti, care easte un tuf vulcanic, adică cinuşa unui vulcan preistoric. Aşi maca, la Buzău turiştil’i au ocazia nu maşi să citească sau să-şi imaghineadză lucruri dispre istoria Pămintului, că başi să şi agiungă. La Năeni, în zona Dealu Mare sau Dealul Istriţa, pot să hiba aflate burlide/scoici preistoriţe. Avem programe educative trâ copii/cilimean’i tra să afla şi să baga mâna pi ună scoică, pi unâ burlidă di ninte di dinozauri. Mai mult di ahât, vulcanil’i sunt cu diaver un spectacol, iar leghendile di dinâpoia vulcanilor bagă pi greu lucru imaghinaţia lor, di aform’ia că zburâm di tute turliile di lămn’i care v’in di-tru ahândame pămintului şi care sunt azvimţâ di giunaril’i di pi plaiurile buzoiane.”
Multu di mulţâ turişti xen’i îşi programează concediul în special tra să agiungă la obiectivile din judeţulu Buzău. Şi toţ si hârâsescu di produsile tradiţionale, recomandate în continuare di cătră Cristina Partal, preşedinte ANTREC, care dzâse: Recomandu ca vizitatoril’i să li veadă produsile tradiţionale buzoiane, respectiv cârnaţâl’i di Pleşcoi, fapţâ dii carne di oaie, babiculu di Buzău, un produs crud-uscat di carne di porcu, ţeapa di Buzău şi, sigura, v’inurile di pi Dealu Mare, v’inuri albe sau aroşii, recunoscute la nivel internaţional, eale sunt extraordinar di bune. Exiistă deja un program turistic lansat, si numeaşte Drumul Cramelor, iar aţel’i care dorescu, au dor să facă degustări, ma că si cazeadză la Buzău, pot să m’ergă pi calea, pi drumul cramelor, respectiv pi la poalile a Dzeanâlei Dealul Istriţa, să viziteadză m’iţ producători locali, hibă crame mai mări, deja recunoscute. Ama vizita la producătoril’i locali nu prinde să hibă elipse. El’i aduc ună notă multu personală a degustărilor pi care li organizeadză.”
Tru ultima decadă turismul rural si-are dezvoltată multu di multu în zonă, contiinuă Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău. Ea dzâse:
Si-au faptă şi foarte multe investiţii la nivel privat tru judeţulu Buzău hibă pri-tru accesarea di fonduri europeane, hibă prin efort propriu. Vrearea trâ ieşire din anonimat şi patriotismul local determinară multu di mulţă buzoiani să creadă în potenţialulu a judeţului a lor şi să-şi dorească, să-şi aibă dor să promoveadză loculu cătră turiştil’i români ma ninte şi apoia cătră turiştil’i di-tru xinătate. Sunt foarte mulţâ oamini care v’in la Buzău di ani di dzâle trâ să beneficiadză di apa ansărată di-tru staţiunea Sărata Monteoru. Staţiunea fu lansată tru anulu 1895 di cătră Grigore Constantin Monteoru, un industriaş di orighine greacă. Eara atumţea comparată cu Karlovy Vary, cu Baden Baden. În limbajulu popular si mata numea şi staţiunea Baston, di aform’ia că v’ineai în baston şi fudzeai pi propriile a tale cicioare. Anulu aestua fu un sezon extraordinar di bun trâ staţiunea Sărata Monteoru. Si-au dişcl’isă şi mult ma multe pischine trâ ascâldare cu apă ansărată în staţiune.”
Buzoianil’i, spune Cristina Partal, vă aşteaptă cu vreare tru Ţinutul a Buzăului, iu va descoperiţ nu maşi oamini caldzâ, aştiptaţ, ama şi sarchi, di aform’ia că, la Buzău, preparatile gastronomiţe va descoperiţ că sunt tut ahât picante pricum easte şi bana. Ea dzâse:
Multe di obiectivile turistiţe vă aşteaptă să li vizitaţ, tra să fudziţ ma diparte, pi calea a dumnil’lor a voastre, ma îmbogăţiţ sufliteaşte şi ma cu isihie, di aform’ia că bana merită bânată muşat frumos. Vă aştiptăm cu multă vreare să nâ cunoaştiţ la Buzău şi să vă cunoaştim.”
Aşa, ma, România rurală, indiferentu di zona aleaptă, poate să hibă destinaţia unei vacanţă reuşită. Contactaţâ-vă tamam tora operatorulu di turism trâ un pachet personalizat!
Autor: Daniel Onea
Armanipsi: Hristu Steriu