Raportu naţional mutrinda vaccinurile
Ţeale 8 m’il’e de lândzidzări şi piste 30 di decese cauzate di rujeolă feaţiră ca Organizaţia Mondială a Sănătatil’ei să includă România întră aţeale ţinţe ţări care, tru un loc, deadun, totalizeadză piste 80% di numirulu de cazuri la nivel global. Uidisit a Guvernului de la Bucureşti, la ora actuală, peste 220.000 de cilimean’i sunt nevaccinaţ contra a rujeolâl’ei. Aestă situaţie lu determinăă pi premierulu Mihai Tudose să îl’i caftă a ministrului a Sănătatil’ei un raportu cu detalii dispre vaccinare, care si soldă, deja, cu victime colaterale: fu faptă propunirea ca şefil’i a Direcţiilor de Sănătate Publică di ţinţe judeţe şi adjuncţâl’i a luştor să hibă alâxiţ din funcţie din cauza a slabâl’ei ghestionare a campanil’ei de vaccinare contra a rujeolâl’ei. Mai precis, tru aţeale ţinţe judeţe, rata a vaccinaril’ei easte sum 50%, în timp ţe obiectivulu asumat de România easte di 95 di procente. Apoia, în viziunea primului-ministru, şi atitudinea a unor părinţâ nu easte aţea care lipseaşte. Cu frixe di eventualile efecte secundare pe care pot să li aibă vaccinurile, el’i refuuză să îşi imunizeadză copiil’i. În opinia a lu Mihai Tudose, instituţiile a statului, inclusiv Protecţia Copilului, lipseaşte să aibă un zbor trâ spuneare tru aestă situaţie:
Roxana Vasile, 27.07.2017, 21:51
Din punctul a meu de videare personal, vă spun că aţel părinte ţi refuuză vaccinarea bagă în pericol vana copilului. Decide el asupra a cilimeanului, care faţe sau nu poliomielită, faţe sau nu rejolă, moare sau nu … L’iertaţ-me, alţâ părinţâ sunt decădzuţ din drepturi trâ fapte mult mai puţân grave. Cându un părinte îşi condaamnă, practic, cilimeanulu la moarte, nu ştiu în ţe misură poate să si mai zburască di drepturi părinteşti.” Uidisit a raportului a ministerului a li Sănătate, epidemia de rujeolă cu care se confruuntă România, cu ună mortalitate analtă de patru la ună m’il’e de cazuri, dublu faţă de aţea cunoscută în literatura de specialitate, care easte di ţel multu dauă la ună m’il’e de cazuri, fu generată de scădearea continuă a imunizaril’ei a li populaţie di-tru ultimil’i dzaţe ani. Pe nângă faptul că părinţâl’i nu şi-au adusă cilimean’il’i la mediculu de familie, câbate fu şi elipsea periodică a vaccinului. Mediculu Sandra Alexiu, vicepreşedintile a Societatil’ei Naţională a Medicilor di Familie, subliniadză că ună rată analtă a imunizaril’ei caftă asiguripsirea stocurilor di vaccin. Şi nu easte zborulu maşi di aţel contra a rujeolâl’ei! Sandra Alexiu spun:
Sigura, în momentul aestu, are vaccin. Ama nu avem alte vaccinuri — easte elipse vaccinulu tetravalentu, nu avem cu ţe să vaccinăm copiil’i de 14 ani, nu avem cu ţe să vaccinăm gravidele, nu avem cu ţe să vaccinăm pleadze. Ma că si aveam aestă continuitate, vrea s-eara multu mai simplu trâ noi să putem să desfăşurăm activitatea di vaccinare curentă. La ora actuală, noi lipseaşte să minduim schemă di recuperare trâ cateun caz ahoria, ună schemă personalizată, di aform’ia că un chiro fu elipse un vaccin, un chiro fu elipse altu …” În tot aţiest contextu, ună leadze a vaccinaril’ei are devenită necesară în România. Un proiectu di act normativ easte dizbătut de Guvernu, tra să hibă, apoia, pitricut spri dezbatere în Parlamentu. Ună responsabilizare ahât a autorităţâlor şi medicilor, cât şi a părinţâlor easte necesară.
Autor: Roxana Vasile
Armânipsire: Hristu Steriu