Toamna, tru Clisura Dunării
Vă invităm ază tru sud-vestulu a li Românie, într-ună zonă dispre care mulţâ turişti dzâc că easte printra ţeale mai muşatile. Reliefulu easte cu siguranţă unulu ahoria. Va să aflaţ aoaţe pi di unâ parte dealuri stâncoase, dzenuri di ceatră, pi di altă parte Dunărea, iara ţel’i cu mirache trâ natură va să hibă încântaţ şi mâgh’ipsiţ di rezervaţiile naturale tru care si aflâ păduri seculare cu plante şi păsări arare, protejate pri-tru leadze. Tru aestă ediţie a rubricâl’ei Radio Tour, zburâm dispre Defileul Dunării, cunoscut şi sum numa di Clisura Dunării. Ma că si doriţ, si aveţ dor tra să pescuiţi, să vă priimnaţ cu barca, să vizitaţ piştirei sau să faţiţ drumeţii şi priimnări, atumţea, aţista easte destinaţia perfectă.
Daniel Onea, 25.09.2015, 22:38
Vă invităm ază tru sud-vestulu a li Românie, într-ună zonă dispre care mulţâ turişti dzâc că easte printra ţeale mai muşatile. Reliefulu easte cu siguranţă unulu ahoria. Va să aflaţ aoaţe pi di unâ parte dealuri stâncoase, dzenuri di ceatră, pi di altă parte Dunărea, iara ţel’i cu mirache trâ natură va să hibă încântaţ şi mâgh’ipsiţ di rezervaţiile naturale tru care si aflâ păduri seculare cu plante şi păsări arare, protejate pri-tru leadze. Tru aestă ediţie a rubricâl’ei Radio Tour, zburâm dispre Defileul Dunării, cunoscut şi sum numa di Clisura Dunării. Ma că si doriţ, si aveţ dor tra să pescuiţi, să vă priimnaţ cu barca, să vizitaţ piştirei sau să faţiţ drumeţii şi priimnări, atumţea, aţista easte destinaţia perfectă.
Raluca Crîsta, director executiv la Grupulu di Acţiune Locală, Clisura Dunării, nâ spune câţe toamna easte anotimpul ideal tra sâ nă îndriptăm atenţia cătră aestă zonă. Ea dzâse:
Toamna în Clisura Dunării easte aţea mai muşata, coloritulu a vegetaţil’ei hiinda în tută splendoarea lui. Are diferite specii di arbori, care îşi coloreadză frundzâle diferit. Toamna puteţ să vizitaţ Peştera Veterani, una di aţeale ma vecl’ile peşteri (spilei) descoperite în zona noastră. Vizitarea si face din Dunăre, accesul hiinda di-tru bărchi. Aţistea pot s-hibă loate cu niche, cu chirie, hibă din portul Dubova, hibă di-tru Eşelniţa. Apoia, poate să si viziteadză Peştera Ponicova. Aesta nu easte amenajată, ama easte dişcl’isă trâ turişti. Nu easte unâ spileie greauă, easte muşată, care are ună intrare dinspre calea principală, iara ieşirea din peşteră si faţe directu în Dunăre. Tutunoarâ, unil’i aventurieri dipun din barcă în timpul a croazierâl’ei şi intră în piştireauă directu prin apă. Depinde di nivelul a apâl’ei.”
Întreaga zonă si tinde pi arealul a dauă judeţe: Mehedinţi şi Caraş-Severin. Ma că Mehedinţiul sia lavdă cu spileile turistiţe, în Caraş Severin, recomandate suntu ţităţile, spune Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării. Ea dzâţe:
Sunt vestighii istoriţe şi culturale muşate tru anumite peşteri. Di exemplu, Peştera Gaura cu Muscă. Easte multu accesibilă a publicului. Apoia, foarte important easte bairulu di ţităţ care si află pi Dunăre: Cetatea Drencova, Cetatea Tricule. Perioada di toamnă easte multu muşată când, după coaţirea hiţilor (smochinelor), si faţe dulceaţa di smochine la Şviniţa, care easte multu avdzâtă. Aoaţe, turiştil’i pot să-şi facă programare la localnicţ şi pot să asistă la preparea gemului tradiţional di smochine Şviniţa şi a ţuicâl’ei (arăchie) tradiţională di hiţe.”
În Clisura Dunării va vă hărăsiţ di bucătăria românească specifică a zonâl’ei: ciorbă di peaşte, ama şi peaşte plachie şi gătit în diferite len-trulii ca aperitiv. Iara peşterile, mănăstirile şi disponibilitatea proprietarilor di pensiuni tra să vă umplă programulu cu trasee ahoria va vă asiguripseasca sigura ună vacanţă di v’is. Turişti va să aflaţ din tute chioşcurile a lumil’i şi practicânda toate formile di turism, spune Raluca Crîsta, director executiv la Grupulu di Acţiune Locală, Clisura Dunării. Ea dzâţe:
Clisura Dunării easte ună destinaţie trâ toate tipurile di turişti. Avem turişti care v’in pi bicicletă, care tranziteadză Europa hibă de-a lungul a li Dunăre, hibă prin alte circuite. Există ndauă locuri di campare. Există case tradiţionale tru care pot să so închiriadză, l’ia cu niche, camere. Apoia, avem turiştil’i di aradă care află pensiun’i şi vile la dauă şi treie steale, la preţuri accesibile. Există ama şi turismul di business. Aţel’i care caftă condiţii excelente di cazare li află şi pi aţistea. Aestua arhiusi să si dezvoltă tot ma multu. La arhiusită si-are dezvoltată pi partea judeţului Mehedinţi, tora si dezvoltă aestu tip de turism şi în judeţulu Caraş-Severin. Avem proiecte finanţate trâ activităţ recreaţionale: bărchi, caiaţe, tir cu arcul, paintball, activităţ di speologhie, di alpinism şi escaladă.”
Şi nu sunt trâ alâsare la nâ parte niţe evenimentile din zonă. Ca tru iţe an, Festivalul Smochinului de la Şviniţa fu dişcl’is la bitisita a mesului agustu di concursurile sportive la fotbal, tenis de masă, şah şi pescuit sportiv şi cu înscrieri trâ concursul “Ţea ma buna dulceaţă di hiţe” şi “Ţea ma buna ţuică di smochine”. Tru primulu weekend a mesului agheazmăciune, cama di 300 di turişti participară la ţea di a 16-a ediţie a Festivalului Smochinului, avânda ocazia trâ degustare şi dulceaţa şia răchia di hiţe. Ama calendarulu a evenimentelor cuprinde, are, şi alte acţiun’i, pi care li aflăm di la Raluca Crîsta, director executiv la Grupulu di Acţiune Locală, Clisura Dunării.
Există Festivalul Satelor Dunărene, care si desfăşoară tut la Şviniţa. Există Festivalul a Laleauăl’ei di Cazane, di Dubova. Pi lângă aţistea, în Moldova Nouă există renumitul Festival a Ceaunului, cându si prepară peaşte la ceaun şi si fac tute turliile di concursuri culinare. Pi nângă aţistea există Nedeile, la care, pi nângă localniţ, v’in şi atel’i di-tru comunităţâle di aproapea şi turişti. Are aruguri ţi au ună multu mare valoare culturală. Generaţia tiniră şi tricută si adună tru un loc şi videm cum oamin’il’i îşi păstreadză şi-şi ţân tradiţiile, v’in cu stran’e în portul tradiţional şi expun scenete, cântiţe şi dansuri populare. Există turişti care v’in unâoară la ndoi an’i şi duchescu alâxire în ghine. Există alţâ care v’in cathe an di Crăciun, di exemplu.”
Iatu aşima ună destinaţie cu numiroase oferte di cazare, trâ toate gechile, tru care puteţ să vă hărăsiţ di toate formile di turismu şi iu puteţ să apreciaţ dimplin bucătăria românească tradiţională, pi bază di pescu. (Daniel Onea)
pi armaneaste: Hristu Steriu