Atracţii turistiţe în judeţulu Bihor
Astăndză m’eardzem tru nord-vestul a Româniil’ei, în judeţulu Bihor. Părn’im din Oradea, un câsâbă vecl’iu, cu ună arhitectură surprinzătoare. La maşi 20 kilometri di graniţa cu Ungaria, la ună distanţă relativ egală faţă di Viena, Praga sau Bucureşti, csâbălu cu strădiche înguste, tipic medievale, poate să hibă ună destinaţie romantică perfectă. Fără să impresioneadză prin mărime sau opulenţă, casile din Oradea s-au remarcată ditotăna prin muşeteaţa a lor.
Daniel Onea, 08.11.2017, 22:25
Astăndză m’eardzem tru nord-vestul a Româniil’ei, în judeţulu Bihor. Părn’im din Oradea, un câsâbă vecl’iu, cu ună arhitectură surprinzătoare. La maşi 20 kilometri di graniţa cu Ungaria, la ună distanţă relativ egală faţă di Viena, Praga sau Bucureşti, csâbălu cu strădiche înguste, tipic medievale, poate să hibă ună destinaţie romantică perfectă. Fără să impresioneadză prin mărime sau opulenţă, casile din Oradea s-au remarcată ditotăna prin muşeteaţa a lor.
De la Dumitru Naneş, istoric, aflăm că, di secole, municipiul Oradea are reprezentată un punct importantu di referinţă trâ zonă, hiinda ţel mai importantulu chentru cultural şi comercial. În Evulu Mediu, tru ţetatea a câsâbălui existaa un observator astronomic, iar astronomil’i care lucra aclo ufelesea meridianulu a Oradil’ei ca meridian zero.
Rămâne monumentul reprezentativ trâ Oradea, trâ dezvoltarea istorică a căsăbălui şi totunăoară trâ judeţ. Ună bună parte di istoria judeţului are gravitată în varliga a luştui ansamblu, ahât la oara di arhiusită, în primele secole di existenţă, în secolul XI, giumetatea secolului al XVI–lea, cându fu chentru spiritual, relighios şi în ultima perioadă chentru cultural renascentistu, cât şi în secolile următoare, spre dzâlele a noastre ca importantă fortificaţie militară transilvăneană.”
În Oradea, Bâsearica cu lună easte un cudiaver giuvaer arhitectonic, mutat la 1784. Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” sau Bâsearica cu lună, cum mai fu denumită, are un turnu/pirghu care se analţă la 55 di metri deasupra solului. Mulţâ fură aţel’i care si ciudisiră de ună sferă, cu diametru di 3 metri, prinsă în construcţie, sum orologiul di-tru pirghu. Aesta easte vopsită giumetate laiu, giumetate auriu, şi reprezintă luna. Cu agiutorulu a unui mecanismu unic în Europa, bila se roteaşte în funcţie de minarea de rotaţie a lunâl’ei în varliga Pământului, şi reda cu ună excepţională precizie, prin rotirea l’ei, toate fazele a lunâl’ei. Tot în chentrul a căsăbălui va aflaţi muşatile case a Teatrului de Stat Oradea şi ale Filarmonică. Aoaţe, seara, si da reprezentaţii care duc mai departe în timpu tradiţia culturală ale veacl’e aşezare. Muzica rămâne, sigura, universală, în timp ţe spectacolile de teatru sunt susţânute în limba română şi în limba maghiară.
Adrian Dubere, şefulu a Chentrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, spune că în judeţulu Bihor pot să si practică ună multitudine di forme di turismu şi expune motivele trâ care turiştil’i nu lipseaşte sa si afirească de aestă destinaţie.
Easte ghine să v’ină la noi prota şi prota trâ băn’ile termale, trâ Oradea, care xana înfluri di punct di vedeare arhitectonic, avem restaurată binăile/casile istoriţe. Vizitatoril’i au ţe să veadă: arhitectura Art Nouveau, ansamblul de bâseriţ, mărturie a multiculturalitatil’ei. Avem aţea mai marea catedrală romano-catolică, ţea mai marea di-tru sud-estul ale Europă, excluzânda Ungaria. Mai poate să si veadă şi fostul Muzeu a Crişurilor, un palat baroc de ună muşiteaţă ahoria. Băserica cu Lună din Oradea prezintă fazele a lunâl’ei printr-un mecanismu multu vec’iu, ninca funcţional. Totunăoară, avem destinaţii interesante în judeţ precum hoara de vacanţă Vârtop, Stâna de Vale, zone aghre cum easte puntişulu carstic de la Padiş. Avem şi ună mulţime de bâseriţ vecl’i di lemnu.”
Nă continuăm călătoria în zona montană a judeţului Bihor. Speologulu Viorel Lascu easte şi un întreprinzător care acâţă să restaureadză case foarte vecl’i tru munţâl’i Pădurea Craiului. Easte un proiectu cu referinţă directă la renaşterea hoarâl’ei românească şi acaţă de la ună pasiune comună a invitatului a nostru şi a finanţatorilor: speologhia. Pri-tru an’il’i 80, exploram în zona Păduril’ei a Cral’iului, comuna Roşia, îndauă mări peşterei, unele cunoscute trâ valoarea patrimoniului preistoric, ţeale mai vecl’ile urme de pas, de cicior, de om din România. Pe nângă peisajul ahoria, nâ au impresionată casile vecl’i de 100, 200 de ani, cu acoperişuri di pal’ie, cu bârne, cu vatră de loc. Li avem renovată în baza experienţâl’ei pe care eu u am amintată în Alsacia, în Franţa, la renovări de case vecl’i. Arhiusim cu ună primă casă care se veade atora exactu aşi cum eara amu 200 de an’i, învarligată de doi cireşi poate mai bătrân’i decât casa. Avem refăcută casele aşi cum eara unâoară, vârâ chiro, cu mobilierul de atumţea şi cu simplitatea caracteristică a ambientului, ama li adaptăm a nevol’ilor moderne fără un impactu asupra aspectului — apa curentă, sistemulu de îngădlzare, posibilităţâle de gătit, de adrare mâcare.”
Şi, cum se aproache sărbătorile de iarnă, nu ezitaţ să solicitaţ a aghenţiilor de turismu oferte trâ petreaţerea a Crăciunului şi a Anului Nou în judeţulu Bihor. În zona rurală exiistă un cudiaver spectacol a tradiţiilor, pe care nu lipseaşte să-l rataţ tru aestă perioadă a anului. (Şt.B)
Autor: Daniel Onea
Armânipsire: Hristu Steriu