Habari dit bana romaneasca si internationala
BUCURESTI — Ministerulu di Externe di la Bucuresti saluută desfăşurarea pe teritoriul a li Românie a exerciţiului militar multinaţional Saber Guardian 17, condus de Forţile Terestre a Statelor Unite în Europa. Uidisit a unui comunicat a diplomatiil’ei română, aţist exerciţiu, la care partiicipă cama de 20 state membre NATO şi partenere, cu un numir semnificativ de militari şi mihanii tehnice, easte ţel mai marile şi mai complexul exerciţiu desfăşurat pe teritoriul a ţarâl’ei a noastră în ultimil’i ani. Saber Guardian 17 are ună importantă valoare militară, contribuindalui la consolidarea posturâl’ei de apărare şi descurajare pi flancul estic a lu NATO şi la dezvoltarea interoperabilitatilei întră statile participante. Aţist exerciţiu reprezintă, tru tut aţeluşi chiro, ună ispate fermă di solidaritate, pricum şi ună confirmare a li soliditate a relaţilei transatlantică şi a parteneriatului strategic bilateral dintră România şi SUA, care aniversă 20 an’i di la lansare pe 11 alonar 2017 — mai precizeadza MAE.
România Internațional, 15.07.2017, 17:20
(Bogdan Matei)
Bucuresti – România easte un aliat consecventu şi de încreadire, declarăă, vineri, la Bucuresti, preşedintile a Comitetului Militar a lu NATO, generalul Petr Pavel. El aprecie contributia Bucurestiului la împărţarea a responsabilităţâlor în cadrul a Alianţâl’ei Nordu-Atlantică ahât prin alocarea a 2% din PIB trâ Apărare, cât şi prin participarea la operaţiuni şi misiuni militare. Generalul Petr Pavel menţionă prezenta militarilor romani tru misiunile din Afganistan şi Kosovo, ama şi in grupurile navale permanente a NATO. Totunâoară, România găzduiaşte un obiectiv important a SUA, sistemulu antirachetă de la Deveselu(sud). El mentionă si participarea militarilor romani la foarte multe exerciţii, un exemplu hiinda ţel care si desfăşoară tru aţeastă perioadă – Saber Guardian.
(andreea)
BUCURESTI – DZuua Naţională a Franţâlei fu celebrată, azâ, la ambasada a liştei ţară la Bucureşti. Tematica a cheremoniilor fu Franţa sportivă, iar invitaţ de onoare fură mări sportivi români şi francezi. La recepţie are participată şi noulu premier roman, Mihai Tudose. Aestua declarăă că Romania si Franta sunt impreuna de dauă sute di ani si depasiră multe obstacole gratie a valorilor comune cu care sunt simfune daule si a priateniil’ei/suţatâl’ei solidă.. El reafirmă dorinta/vrearea Bucurestiului ca Franta să gioacă un rol importantu în ţi mutreaşte reformarea societatilei românescă, ama si reforma Uniunile Europeanâ tru ansamblul a l’ei. Premierulu roman adresăă ună invitatie a omologulu-său di la Paris, Edouard Phillipe, tra să facă ună vizită la Bucuresti. Tru arada lui, ambasadoarea Michele Ramis spuse că parteneriatulu strategic Franţa — România ( faptu tru 2008), easte bazat pe trei pilon’i/sturi – proximitatea, familia europeană şi parteneriatulu economico-industrial. Uidisit cu spusa a liştei, circa 2.400 de firme franceze activeadză în România, cumulândalui 4 miliarde di euro di investiţii directe, aţea ţi faţe din Franţa ţel de-al 5-lea investitor xen în România. Michele Ramis spuse că Bucurestiul poate să conteadză pe agiutorulu dimplin a Franţâl’ei trâ pregătirea a preluaril’ei, in premieră, a preşedinţiil’ei a Consiliului UE, in prima parte a lu 2019, şi trâ reuşita a liştei.
(Andreea)