Eveniment Top
Guvernul român are adoptată, septămâna aesta, proiectul de leadze mutrinda organizarea şi finanţarea activitatil’ei di vaccinare a populaţil’ei. Aesta instituie obligaţia a imunizaril’i copiilor/cilimean’iloe cu substanţele pruvedzute în Calendarulu naţional de vaccinare, precum şi a întreagâl’ei populaţie sau a unor grupuri cu aţeale administrate în situaţii epidemiologhiţe speciale. Răspunderea mutrinda prezentarea cilimeanului la vaccinare lă si cade a părinţâlor, care pot, ama, să refuză aestu lucru în scris. Tru aţist contextu, ministrulu a Sănătatilei, Florian Bodog, are precizată, că ru mesulu di ma nâpoi, fură vaccinaţi 67.000 di copii/cilimean’i. 43.000 nu fură afla la domiciliu, ama va hibă căftaţ diz nou, iar rata di refuz a vaccinarilei fu de 12%. Proiectul de leadze a Guvernului mai proveade înhiinţarea unui grup tehnic di coordonare a activităţâlor de vaccinare în cadrul a Ministerului a li Sănătate, care va elaboreadză strateghia naţională di vaccinare, iar în judeţe şi în Bucureşti va hibă înhiinţate comisii locale care va supraveagl’e activitatea di vaccinare. Actul normativ stabileaşte, totunăoară, constituirea a unui stoc di rezervă di vaccinuri, care va hibă folosit în situaţii speciale. Proiectul a leadzilei a li vaccinarei va hibă petricut a Parlamentului spri dezbatire şi aprobare şi urmeadză să intră în vigoare la 1 ianuarie 2018. Un ahtare actu normativ agiumse cu ahât mai necesar cu cât România easte afectată de ună severă epidemie di rujeolă, care conduse, până tora, la m’il’e di lăndzidzări şi peste 30 di morţâ. În prezentu, foarte mulţâ părinţâ refuză vaccinarea. Temerile/frixile a lor sunt legate di eventualile efecte secundare pe care pot să li aibă vaccinurile asupra a ţilor m’iţ. În spiritulu a misiunil’ei a lui publică, Radio România si feaţe arada a demersurilor de informare despre beneficiile a vaccinaril’ei şi are derulată ună campanie de informare prin care atrapse atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi copiil’i a cui părinţâ refuză imunizarea.
Roxana Vasile, 12.08.2017, 21:36
Preţulu a combustibililor auto va crească tru mai puţân de un mes, uidisit a unui nou proiectu de modificare a Codului Fiscal, bâgat în dezbatire publică. Ministerulu de Finanţe di la Bucureşti intenţioneadză să majoreadză cu peste 20%, de la 1 aghizmăciune, accizile la benzină şi motorină, şi s-li aducă la nivelul de anulu trecut, cându conţinea ună supra-acciză. În proiectul de actu normativ mesura easte justificată prin faptul că în România se înregistreadză unile di aţeale mai m’iţ preţuri la carburanţâ di-tru Uniunea Europeană, ama şi unile di aţeale mai scădzute ponderi a taxelor în preţulu a benzinâlei şi motorinâlei, în viziunea a guvernanţâlor, încasările din accize pi aestu segmentu scădzură multu de la arhiusita a lu 2017. În România sunt aproximativ 27.000 de firme de transportu rutier de prâmătie şi persoane. Aestea suntu extrem di nemulţan’iisite di planurile a Guvernului şi susţân că majorarea accizâl’ei poate să aibă un efectu inversu, de scădeare a încasărilor la bugetulu de stat, nu ună creaştere, aşi cum se speră. Altă turlie spus, circa 70% di alimentările actuale a transportatorilor internaţionali de pe teritoriul a Româniil’ei poate să si reorienteadză în afoara ţarâl’ei, lucru ţe poate să aibă un impactu dezastruos asupra bugetului de stat.
Pi 6 augustu si împliniră 100 de an’i de la arhiusita a ţil’ei mai importantă acţiune militară românească din Primulu Polim Mondial – aluta de la Mărăşeşti, di-tru estul a ţarâl’ei. În amintirea a ţilui momentu, în România avură loc evenimente militare şi relighioase trâ eroil’i cădzuţ la datorie trâ apărarea a li patridă. Ofiţialil’i român’i la ţel mai analtul nivel au participată la ună impresionantă cheremonie la Mausoleulu de la Mărăşeşti. Considerat unulu di aţeale mai impunătoarile monumente din ţară, aestua fu inaugurat pe 18 aghizmăciune 1938, pe loculu în care, în veara lu 1917, Armata Română ţânu cheptu şi dânâsi a ţil’ei ghermane, multu superioară tehnic. Au murită, atumţea, 480 de ofiţeri şi peste 21.000 de soldaţ român’i. Tora, Mausoleul de la Mărăşeşti apănghiseaşte osemintele a piste 5 m’il’e di el’ei.
După ună singură dzuuă, marţă, în care temperaturile fură normale trâ aestă perioadă a anului, arhiusinda di m’iercuri, cte nâheamă, chimata di căldură si extinse şi se intensifică în toată România. Maşi dumânică va acaţă ună avrare dinspre vestu, ama aesta va să si facă cu instabilitate atmosferică. Actualul val di căldură care traverseadză ţara, v’ine după ţe, septămâna trecută, meteorologhil’i român’i au emisă coduri galben, portocaliu şi roşu di caniculă şi informări de disconfortu termic, iar indicele di temperatură-umezeală agiumse şi ninca şi depăşi 80 de unităţ … Tru unele zone, temperaturile fură mai mări di 40 di grade Celsius la aumbră. Din cauza valorilor extrem di mări, mai multe persoane au murită şi sute au avută nivol’ie di îngrijiri medicale. Pi calea ferată fură impuse restricţii de viteză trâ evitarea accidentelor, iar pi autostrădz şi drumuri naţionale fu interzisă circulaţia a vehiculelor di mare tonaj.
Autor: Roxana Vasile
Armânipsire: Hristu Steriu