PROMO Marti, 08.04.2025
Mihaela Dincă Băjănaru, 07.04.2025, 11:18
– PAUZA MARE. O emisiune de marți, cu ”trei ceasuri” muzicale, întrucât invitații noștri (cu toții, nominalizați la Premiile RRC) sunt câțiva mesageri ai Euterpei, din lumi sonore diferite, fiecare, cu o atitudine estetică originală, definită mereu de creativitate, în multiplele ei forme de manifestare. Să- i prezentăm, așadar, în ordine… alfabetică: violonistul Valentin Albeșteanu, actrița și interpreta vocală Miruna Ionescu, cantautoarea și chitarista Alina Manole, pianistul, compozitorul și dirijorul Andrei Petrache și solista- compozitoare Luiza Zan, alaturi de colega noastra Olivia Sima, prezentă în Studio- ul live rri.(realizatoare: Mirela Tollea)(11.05 – 12.00)
– Rubrici şi subiecte din actualitate (se difuzează în emisiunile „Totul despre România” de la orele 15.05-16.00 şi 19.05-20.00 , „Magazin RRI”, orele 17.05-18.00):
– Asociaţii româneşti din lume: Tradițiile românești la atelierul de Paște organizat de Asociația Culturală Danezo-Română din Skive, Danemarca, pentru copiii din comunitate (la școala din Durup, pe 12 aprilie). Interviu Valentin Vorobăț, preș. asociației (Mihaela Dincă-Băjănaru)
– Invitaţi la RRI. În luna aprilie, are loc la Bucureşti o serie de evenimente care prezintă o selecție relevantă de spectacole de dans contemporan și performance din ultimii ani din România. Proiectul „Dans.Context.Showcase” își propune să consolideze o rețea națională de festivaluri de dans și de instituții de artele spectacolelor din țară care promovează dansul contemporan. Invitată: Andreea Andrei, coordonatoarea proiectului (Hildegard Ignătescu)
– Muzica 100 %: Acum aproape nouă ani, pe 19 august 2016 o veste şocantă a tulburat România: valorosul şi irepetabilul creator Adrian Enescu, în vârstă de 68 de ani părăsea această lume. Considerat, încă de la începutul carierei sale drept unul dintre cei mai originali compozitori români, Adrian Enescu se pregătea iniţial pentru o carieră de rugby-st profesionist, dar o dislocare de claviculă l-a făcut să renunţe şi să se lase în voia artei sunetelor. Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie 1948 la Bucureşti, în familia unui CFR-ist amator de cultură, care îşi ducea fiul la teatru, la film, la concert, îl îndemna să citească. Adrian Enescu rămâne cunoscut mai ales pentru muzica de film – cu aproximativ 60 de titluri în domeniu dar şi pentru cea de teatru, o colaborare notorie în acest sens fiind cea cu reputatul regizor Alexandru Darie. Atracţia pentru film data din copilărie. Prin muzica de film, universul sonor al compozitorului Adrian Enescu s-a extins, de la muzica electroacustică până la jazz, pop, muzică de cameră, muzică ambientală, world–music, simfonic. A fost printre pionierii muzicii electronice din România încă din anii ’70 – fiind audient la Facultatea de Muzică Electronică a Universitătii Stanford – California între 1985 şi 1986 a învăţat multe lucruri, iar muzica de jazz ocupă un loc foarte important în creaţia sa. Între data sa de naștere – 31 martie și cea a dispariției – 16 august, la aproape 9 ani de când ne-a părăsit, am combinat diverse fragmente din emisiunile și interviurile realizate cu și despre marele muzician Adrian Enescu între 2012 și 2017, prin care vă invităm să intrați în universul aparte al creației sale, ascultând emisiunea MUZICĂ 100 % din 8 aprilie 2025, de la 20.05 la 21.00, cu reluările afișate pe site (reluare)(realizatoare: Olivia Sima)(20.05 – 21.00, in reluare de la 02.00, 04.00 şi, a doua zi, de la 12.00)