Turneul Pianul călător – incursiune în clasicismul vienez
Turneul Pianul călător a ajuns la ediţia cu numărul 9, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847.
Radio România, 12.04.2019, 18:14
Incredibil, dar Turneul Pianul călător a ajuns la ediţia cu numărul 9, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.
Ediţia de anul acesta este rezervată clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic Haydn, Mozart şi Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul se desfăşoară între 11 aprilie şi 13 mai şi cuprinde 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării.
Începând cu 2011 Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.
În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător: Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.
Horia Mihail a optat acum pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata Appassionata nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.
Amănunte pe www.pianulcalator.ro, https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/
Itinerar:
Vineri, 12 Aprilie, ora 19:00 – Piteşti, Sala Filarmonicii;
Marţi. 16 aprilie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio;
Joi, 18 Aprilie, ora 19:00 – Bistriţa, Sinagoga;
Sâmbătă, 20 Aprilie, ora 19:00 – Braşov, Sala Patria;
Luni, 22 Aprilie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte;
Marti, 23 aprilie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de Cultură;
Sâmbătă, 4 Mai, ora 19:00 – Slatina, Centrul cultural Eugen Ionesco;
Duminică, 5 mai, ora 19:00 – Caracal, Teatrul Naţional;
Marti, 7 mai, ora 10:00 – Roman, Casa de cultură;
Miercuri, 8 mai, ora 19:00 – Iaşi, Aula Bibliotecii Centrale Universitare;
Vineri, 10 mai, ora 19:00 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu;
Sâmbătă, 11 mai, ora 19:00 – Tecuci, Ateneu;
Duminica, 12 mai, ora 18:00 – Mogoşoaia, Palatele Brâncoveneşti;
Luni, 13 mai, ora 19:00 – Bucureşti, Teatrelli.
Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub, Accendo. Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional. Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Borsec, Senia Music.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea, Filarmonica din Piteşti, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica de Stat din Braşov, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociaţia Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Teatrul Naţional din Caracal, Filarmonica Moldova din Iaşi, Casa de cultură din Roman, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Fundaţia Pelin – Educaţie fără frontiere creştin europeană din Tecuci.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Bistro Matrioska, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.