Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

TNR la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău

Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a VIII-a

TNR la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău
TNR la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău

, 12.09.2023, 19:10


Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, în perioada 14 – 24 septembrie 2023, la a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești – eveniment organizat de Teatrul Național Mihai Eminescu” Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis și de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Este o mare responsabilitate pentru organizatori și un semn de încurajare pentru profesioniștii din domeniu și pentru cetățeni, că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București.



În acest an, festivalul se va desfășura sub genericul Atât de aproape” și îşi propune să coalizeze oamenii din Republica Moldova și din România, în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se construiește o atmosferă culturală prietenoasă și accesibilă fiecăruia. În pofida veștilor alarmante care vin din zona de război și a celor amenințătoare care vin dinspre Federația Rusă, noi continuăm să ne agățăm de speranța unei vieți libere și s-o menținem cu instrumentele artei teatrale. Sperăm să ne reîntâlnim cu pace la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, iar publicul să poată viziona/asculta spectacole valoroase prezentate de trupele teatrelor naţionale din România și Moldova, de echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, de reprezentanții Radio Moldova și, bineînțeles, de trupa teatrului gazdă” – mărturisesc organizatorii.



Evenimentul aduce aproape, atât publicului din Chișinău, cât și celor prezenți la festival, un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții și scenografii impresionante; expoziții de carte, expoziții de fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber – în total 11 spectacole ale Teatrului Național Mihai Eminescu” Chișinău și alte 38 de evenimente. Pentru prima dată, în acest an, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti va fi precedată de un showcase care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul Romeo și Julieta


Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii, va începe cu spectacolul care deține Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – Seaside Stories de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din România (Teatrul Național I.L. Caragiale” București, Teatrul Național Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania ”Liviu Rebreanu”) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național Mihai Eminescu” Chișinău. Programul include și cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National Eugène Ionesco” Chișinău, Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul Republican Luceafărul” Chișinău, Teatrul Alexei Mateevici” Chișinău, Teatrul Fără Nume Chișinău). În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, și în acest an, invitat de onoare va fi Teatrul Național Dramatic Academic Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul Vrăjitoarea din Konotop, după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie).


De la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, desfășurată în septembrie 2015, Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, într-o secțiune aparte, cu o serie de audiții ale spectacolelor realizate în seria Biografii, memorii” și Dramaturgi români contemporani”. Coordonator și inițiator al proiectului: Magda Duțu. Concept realizat împreună cu Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național Mihai Eminescu” Chișinău și managerul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. De opt ani, construim împreună un program de audiții cu public și dezbateri, derulat pe întreaga perioadă a Reuniunii. Cu emoția și bucuria de a prezenta în fața participanților la Reuniune și a publicului din Chișinău, creațiile noastre radiofonice, care vorbesc despre evenimente și personalități culturale și istorice ale neamului românesc.


Anul acesta, echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, va fi reprezentată de: Magda Duțu, Costin Manoliu, Andrei Miricescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu.



Audițiile cu public se vor desfășura după următorul program:


Joi, 14 septembrie, ora 13:00 – premieră absolută – Sala Antract – TNME


”Sosirea pribegilor în Chişinău / Străini în ţara lor! / Iaşul sub Cuza-Vodă / Apa curge, pietrele rămân!”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul Pribegi în ţară răpită de Dumitru C. Moruzi. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Mihai Eminescu” Chișinău.


Sâmbătă, 16 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME


”Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţâbuleac. Dramatizarea şi adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Diana Mihailopol.


Duminică, 17 septembrie, ora 14:00 – Catedrala Romano-Catolică Providența Divină”


”Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranţă”. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu.


Marți, 19 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME


”Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatârnare”. Scenariu de Liana Ceterchi, după corespondenţa perechii regale Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi


Joi, 21 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME


”Lacrimi de sânge” de Ion-Costin Manoli. Regia artistică: Gavriil Pinte.


Vineri, 22 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME


”Între lumi / Răzvrătitul / Căutări”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul


”Lumea veche. Familii din România de altădată” de Livia Davidescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional I.L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrul Național Mihai Eminescu” Chișinău.


Sâmbătă, 23 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME


”Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”. O biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit şi rostit de Emil Boroghină. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.



Organizatorii țin să evidențieze și alte evenimente care vor avea loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești:


Pentru prima dată au inclus în program genul de teatru stradal, în aer liber, cu spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național Mihai Eminescu”.


O impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor şi regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare” Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare), va fi adusă de la Craiova și expusă pentru public.


Expoziție de fotografie multimedia (R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989. Autor: Florin Ghioca.


În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), prof. univ. dr. George Volceanov și Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. în Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.


Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național Mihai Eminescu”: www.tnme.md/rtnr/


Anunțuri - Evenimente miercuri, 02 octombrie 2024

„Ziua Ascultătorului” 2024 la Radio România Internaţional

Dragi prieteni, pe 3 noiembrie 2024, în prima duminică de după ziua Radioului românesc, pe care o sărbătorim în fiecare an la 1 noiembrie, vă...

„Ziua Ascultătorului” 2024 la Radio România Internaţional
Muzică clasică pentru toți la ParkLake: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie
Anunțuri - Evenimente miercuri, 02 octombrie 2024

Muzică clasică pentru toți la ParkLake: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie

Vineri, 4 octombrie, ora 19:00, celebrul violonist Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, o revelație a ultimilor ani pe scenele...

Muzică clasică pentru toți la ParkLake: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie
Ion Moraru – Pustiirea și Sabia Dreptății, premieră a Teatrului Naţional Radiofonic
Anunțuri - Evenimente marți, 01 octombrie 2024

Ion Moraru – Pustiirea și Sabia Dreptății, premieră a Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 1 octombrie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Ion Moraru –...

Ion Moraru – Pustiirea și Sabia Dreptății, premieră a Teatrului Naţional Radiofonic
Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău pentru Teatrul Național Radiofonic Radio România
Anunțuri - Evenimente luni, 30 septembrie 2024

Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău pentru Teatrul Național Radiofonic Radio România

Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești s-a bucurat de Înaltul Patronaj Prezidențial acordat de Președinta...

Trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău pentru Teatrul Național Radiofonic Radio România
Anunțuri - Evenimente luni, 16 septembrie 2024

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași

Caravana Gaudeamus Radio România este din nou alături de ieșeni, la început de an școlar! Cea de a patra ediție a Târgului de Carte Gaudeamus...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași
Anunțuri - Evenimente joi, 12 septembrie 2024

Editura Casa Radio – nouă apariție muzicală: Moștenitorii României Muzicale (III) – VIOLIN IN LOVE

Vineri, 13 septembrie 2024, la Ateneul Român, în cadrul evenimentelor Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2024, Editura Casa...

Editura Casa Radio – nouă apariție muzicală: Moștenitorii României Muzicale (III) – VIOLIN IN LOVE
Anunțuri - Evenimente luni, 09 septembrie 2024

Teatrul Național Radiofonic, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

Teatrul Național Radiofonic participă, în perioada 10-22 septembrie 2024, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești...

Teatrul Național Radiofonic, la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești
Anunțuri - Evenimente joi, 29 august 2024

Editura Casa Radio la Concursul Internațional George Enescu

Principalul reper cultural așteptat cu mare interes în următoarea perioadă este Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, ce se va...

Editura Casa Radio la Concursul Internațional George Enescu

Parteneri

Afilieri RRI

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare