Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Seară spaniolă la Sala Radio

Ritm, pasiune iberică, atmosferă hispanică. Vineri, 17 mai (de la ora 19:00), Orchestra Natională Radio propune publicului o seară spaniolă la Sala Radio.

Afiș concert
Afiș concert

, 14.05.2024, 21:00

Ritm, pasiune iberică, atmosferă hispanică. Vineri, 17 mai (de la ora 19:00), Orchestra Natională Radio propune publicului o seară spaniolă la Sala Radio. Veți asculta Simfonia spaniolă – semnată de Édouard Lalo și Suitele din baletul Tricornul, creație a compozitorului andaluz Manuel de Falla. Baletul a fost comandat de celebrul impresar rus Serghei Diaghilev pentru stagiunea companiei sale (Ballets Russes). Premiera absolută a avut loc la Londra, în 1919, în coregrafia lui Léonid Massine și cu decorurile și costumele create de Picasso. Pentru pregătirea acestui balet, echipa de creație a noii producții a făcut un circuit în Spania, în orașe ca Zaragoza, Toledo, Salamanca, Sevilla, Cordoba sau Granada, pentru a suprinde cât mai exact ritmurile, dansurile și atmosfera hispanică.

Invitată specială a serii de la Sala Radio este și violonista spaniolă Leticia Moreno, care a studiat la Madrid, Köln și Londra și cântă alături de cele mai mari orchestre ale lumii, pe o vioară de colecție Gagliano (din 1762). Concertul este organizat în colaborare cu Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei și va fi prezentat cu sprijinul Hercesa Cișmigiu.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii George Enescu și director artistic al ansamblului de instrumente de epocă și al festivalului Musica Ricercata.

Gabriel Bebeșelea are o bogată carieră internațională, fiind invitat de apreciate ansambluri, precum Rundfunk-Sinfonieorchester și Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestra Simfonică din Barcelona și cea din Singapore, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei etc.

În agenda sa, stagiunea 2023/24 a început cu apariții pe scena Festivalului Enescu – alături de Musica Ricercata și Lawrence Brownlee, a dirijat apoi Gurrelieder de Arnold Schoenberg, a revenit la pupitrul unor ansambluri ca Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Zagreb și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, al cărei dirijor principal a fost între 2016 – 2023.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut și pentru faptul că se dedică cercetării și redescoperirii muzicii și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale demult uitate sau neglijate. În 2017, pentru a scoate la lumină o astfel de muzică, a fondat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat interpretării informate din punct de vedere istoric a muzicii.

În 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori din lume: Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerna și cu dirijorul Kurt Masur la Festivalul Aurora Classical. În 2011 a primit o bursă constând într-un stagiu la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unde a avut posibilitatea de a asista la repetițiile și concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori din prezent.

Leticia Moreno a fost aplaudată alături de orchestre importante, precum Wiener Symphoniker, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Mariinski, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Academy of St. Martin in the Fields etc. și este invitată cu regularitate de majoritatea orchestrelor spaniole importante.

Și-a lansat cel mai recent album Piazzolla la Deutsche Grammophon, înregistrat la Abbey Road Studios – Londra și Emil Berliner Studio – Berlin, cu London Philharmonic Orchestra și Andrés Orozco-Estrada. Leticia a înregistrat recent două CD-uri pentru Universal/Deutsche Grammophon: Spanish Landscapes – un studiu al muzicii spaniole (Sarasate, Lorca, Granados, Falla etc.) și Concertul pentru vioară nr. 1 de Șostakovici cu Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Yuri Temirkanov.

Leticia a studiat cu Zakhar Bron, Maxim Vengerov și Mtislav Rostropovich la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid, la Hochschule für Musik und Tanz din Köln și la Guildhall School din Londra. Leticia Moreno a câștigat concursuri internaționale de vioară și a fost distinsă cu Echo Rising Star și cântă pe o vioară Gagliano din 1762.

Născută în Spania, de origine peruană, Leticia Moreno a dezvoltat legături puternice cu America Latină, în special cu țara sa de origine, unde revine în fiecare stagiune pentru a concerta, un moment important fiind recenta premieră mondială a concertului pentru vioară Aurora de Jimmy Lopez, la Houston și Lima.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile.

Gaudeamus Cluj-Napoca 2025
Anunțuri - Evenimente luni, 07 aprilie 2025

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Cluj-Napoca 2025

Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Cel...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Cluj-Napoca 2025
Felix Aftene semnează diplomele Galei Premiilor Radio România Cultural 2025
Anunțuri - Evenimente luni, 31 martie 2025

Felix Aftene semnează diplomele Galei Premiilor Radio România Cultural 2025

Pentru a treia oară în istoria Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc pe 16 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Radio,...

Felix Aftene semnează diplomele Galei Premiilor Radio România Cultural 2025
Autografe cu violonistul Valentin Șerban la Ateneul Român
Anunțuri - Evenimente miercuri, 26 martie 2025

Autografe cu violonistul Valentin Șerban la Ateneul Român

Joi, 27 martie și vineri, 28 martie 2025, Editura Casa Radio organizează două evenimente găzduite de Ateneul Român, cu ocazia concertelor...

Autografe cu violonistul Valentin Șerban la Ateneul Român
Alexandru Tomescu interpretează Philip Glass la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente marți, 18 martie 2025

Alexandru Tomescu interpretează Philip Glass la Sala Radio

Vineri, 21 martie (de la ora 19:00), cunoscutul violonist Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, va interpreta la Sala...

Alexandru Tomescu interpretează Philip Glass la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente luni, 17 martie 2025

Excelența în cultură, celebrată pe scena Sălii Radio

Radio România Cultural anunță cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, eveniment de referință dedicat recunoașterii...

Excelența în cultură, celebrată pe scena Sălii Radio
Anunțuri - Evenimente vineri, 14 martie 2025

Bach/Bartók/Beethoven, cu violonistul francez David Grimal

Celebrul violonist francez David Grimal, care începând din această stagiune a răspuns invitației adresate de Radio România de a deveni artist...

Bach/Bartók/Beethoven, cu violonistul francez David Grimal
Anunțuri - Evenimente luni, 10 martie 2025

Adrian Nour și Big Band-ul Radio prezintă hit-uri marca Nat King Cole sau Frank Sinatra

Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru vine cu o propunere specială: primul concert al primăverii prezentat la Sala Radio, pe 13 martie (ora...

Adrian Nour și Big Band-ul Radio prezintă hit-uri marca Nat King Cole sau Frank Sinatra
Anunțuri - Evenimente joi, 06 martie 2025

Corul Academic Radio, 85 de ani de existență

Tango, foxtrot, rock-twist, swing waltz (vals lent), ritmurile pe care s-a dansat în hit-urile muzicii ușoare românești din anii ‘30-‘60, vor...

Corul Academic Radio, 85 de ani de existență

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company