Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Radio România, şase nominalizări pentru Premiile UNITER 2020

UPDATE: Încă o nominalizare la Premiile UNITER 2020 pentru Radio România, pentru categoria Critică de Teatru - Raluca Rădulescu

Radio România, şase nominalizări pentru Premiile UNITER 2020
Radio România, şase nominalizări pentru Premiile UNITER 2020

, 25.02.2020, 15:08

UPDATE

La Premiile UNITER 2020 juriul a nominalizat pentru categoria Critică de Teatru încă o colegă din Radio România – Raluca Rădulescu, în prezent realizatoarea singurei emisiuni zilnice despre teatru şi film din FM-ul românesc: Scena şi ecranul la Radio România Cultural.

Raluca Rădulescu este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, cu specializarea rusă-franceză, are un masterat de Studii Culturale Ruse şi stagii de cercetare la Institutul de Limbă Rusă A.S. Puşkin din Moscova, Universitatea Paris 8 – Saint-Denis, Paris şi la Universitatea Jagelonow din Cracovia. Este doctor în filologie al Universităţii Bucureşti, cu teza Paris – Moscova via Siberia de la Napoleon la Lenin (2016), iar din 1999 face parte din echipa Societăţii Române de Radiodifuziune.

Din 2016 este curator teatral, semnând selecţia a două ediţii ale Festivalului de Teatru Toma Caragiu de la Ploieştişi două ediţii ale Festivalului Internaţional FEST(IN) pe Bulevardorganizat de Teatrul Nottara din Bucureşti.

În 2014 a primit Premiul special UNITER pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală: K S Stanislavski – Munca actorului cu sine însuşi, volum care a fost nominalizat şi la Gala Industriei de Carte din România Bun de Tipar, pentru cea mai bună traducere a anului.

––––

Pentru cea de-a XXVIII-a ediţie a Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu şi Călin Ciobotari. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.



La categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Teatrul Naţional Radiofonic Radio România are trei piese nominalizate:


• Hamlet de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu. Traducerea: Nina Cassian. În distribuţie: Ion Caramitru, Marcel Iureş, Mariana Mihuţ, Ion Cocieru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Răzvan Popa, Mihai Verbiţchi, Silvana Mihai, Mihai Constantin, Liviu Lucaci, Alexandru Potocean, Gavriil Pătru, Tamara Creţulescu, Marius Bodochi. Redactor: Crenguţa Manea. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Bogdan Golovei, Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Patricia Prundea şi Stelică Muscalu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu. La pian, maestrul Dan Grigore. Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.


• Jos comunismul – joc pe calculator de strategie şi RPG de Ema Stere, regia artistică Attila Vizauer. Interpretează: Vlad Ivanov. Muzica originală: Codrin Lazăr. Sound design: Mihnea Chelaru. Readactor: Oana Cristea Grigorescu. Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.


• Frumoasa adormită şi trezită de Alexandra Ares, regia artistică Diana Mihailopol. În distribuţie: Rodica Mandache, Nicoleta Lefter, Marius Bodochi, Dan Aştilean, Ionuţ Grama, Liviu Lucaci, Angela Ioan, Antonia Neumark, Crenguţa Hariton, Cezar Antal, Magda Duţu, Emanuel Varga, Laur Bondarenco. Regia de montaj: Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Domnica Ţundrea. Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.


La premiile pentru Critică de Teatru au fost nominalizate colegele noastre Oana Cristea Grigorescu şi Irina Zlotea.



Oana Cristea Grigorescu este redactor la Radio România, redacţia Teatrul Naţional Radiofonic şi critic de teatru, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). Este doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj (cu teza Mass-media şi artele sunetului. Strategii ale relaţionǎrii şi reflectǎrii, 2011) şi membru UNITER din anul 1997. Semnează cartea FranceDanse Orient-Express (co-autor împreună cu Andrei Popov), volum editat de Institutul Francez Bucureşti, (2018). În calitate de critic de teatru a contribuit cu studii la toate volumele colective coordonate de Oltiţa Cântec, Teatrul.ro 30 – noi nume, New entries (2019), Teatru pentru publicul tânăr (2018), Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice (2017), Tânărul artist de teatru. Istorii recente (2016), Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative (2015) – ed. Timpul, Iaşi. Deceniul de activitate în calitate de curator al Galeriilor Radio de la Cluj-Napoca s-a concretizat în volumul Galeriile Radio – Primii zece ani (2010, 2011).


În calitate de critic de teatru participă la premierele şi festivalurile româneşti şi internaţionale de teatru pe care le reflectă în cronicile publicate în Observator Cultural, Scena.ro, Capital cultural, Tribuna, dar şi pe www.liternet.ro. Este constant invitată în juriile festivalurilor de teatru, moderează dezbateri critice şi susţine ateliere despre teatrul radiofonic în festivalurile româneşti.


Irina Zlotea este, în prezent, redactor la Radio România, redacţia Teatrul Naţional Radiofonic, al revistei Teatrul azi şi colaboratoare a Fundaţiei Culturale Camil Petrescu.


În 2013 a absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, cu specializarea în Teatrologie – Jurnalism cultural. În 2016 a finalizat studiile masterale de Teoria şi practica editării, ale Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.


La revista Teatrul azi scrie încă din timpul facultăţii, preocupându-se mai ales de cronică de teatru, retrospective de festival şi jurnale de workshop. Participă constant la numeroase festivaluri şi evenimente din ţară, în calitate de critic de teatru.


În domeniul teoriei şi cercetării teatrale, prin colaborarea cu Fundaţia Culturală Camil Petrescu, a contribuit la realizarea mai multor volume dedicate unor importante figuri ale peisajului teatral românesc: Cătălina Buzoianu – magie, abur, vis (antologie în trei volume de Florica Ichim şi Irina Zlotea), Ileana Ploscaru. Teatru, teatru şi iar teatru… (antologie de Constantin Paraschivescu şi Irina Zlotea), Toca se povesteşte, vol. II (ediţie îngrijită de Florica Ichim, redactare Irina Zlotea), Ştefan Braborescu – Portret din crâmpeie (ediţie de Roxana Croitoru şi Irina Zlotea). Recent a preluat coordonarea seriei Dramaturgi de azi. A semnat, alături de Florica Ichim, scenariul radiofonic Sublocotenent în rezervă Camil Petrescu, montat la Teatrul Naţional Radiofonic, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Azi, 13 noiembrie 2024, se împlinesc 140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută de marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale. Prilej cu...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Afiș concert aniversar
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

De 75 de ani, cele mai importante voci ale folclorului românesc răsună pe scena Sălii Radio și pe posturile Radio România, alături de...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Afiş concert Sala Radio, Hyung-Ki Joo /Jonathan Bloxam
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio

Sonorități de jazz, influențe din Mozart, Saint-Saëns, dar și din lucrările lui Gershwin: o combinație muzicală inedită definește Concertul...

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio
85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală

Ați ascultat vreodată celebrul Adagietto din Simfonia a 5-a de Mahler în versiune corală? Corul Academic Radio propune publicului șansa de a...

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday

În perioada dedicată ofertelor promoționale de Black Friday, utilizatorii se pot confrunta cu livrări întârziate ale produselor achiziționate...

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”

Între 6 şi 18 noiembrie se va desfăşura, în România, Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”. Soprana Teodora Gheorghiu,...

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Radio România împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate! La 1 noiembrie 1928 a avut loc...

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România
Anunțuri - Evenimente vineri, 25 octombrie 2024

Dumitru Prunariu, invitat special la concertul Reaching for the Moon

Intitulat Reaching for the Moon, concertul ne va purta prin piese create de compozitori inspirați de astrul nopții, evenimentul punctând 55 de ani...

Dumitru Prunariu, invitat special la concertul Reaching for the Moon

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company