Prezență culturală românească de excepție la Luxemburg
Un eveniment cultural notabil a avut loc recent la Teatrul Național din Luxemburg, cu ocazia seriei de reprezentații Scaunele, de Eugen Ionescu, în regia lui Gábor Tompa .
Eugen Cojocariu, 06.04.2022, 09:38
Un eveniment cultural notabil a avut loc recent la Teatrul Național din Luxemburg, cu ocazia seriei de reprezentații Les chaises/Scaunele”, de Eugen Ionescu, un spectacol a cărui punere în scenă este semnată de regizorul Gábor Tompa. Piesa a fost programată pe 29, 30, 31 martie, 1, 3 şi 6 aprilie 2022.
Masa rotundă cu titlul Théâtre et attente – dhier à aujourdhui”, ce a urmat premierei, a reunit invitați remarcabili din lumea teatrului: academicianul Georges Banu, critic de teatru și moderator al dialogului, Tompa Gábor, regizor, Frank Hoffmann, directorul Teatrului luxemburghez, protagonitii spectacolului, actorii Oana Pellea și Patrick Le Mauff, și scenograful Dragoș Buhagiar. Livia Rusu, Ambasador al României în Luxemburg, și Claire Lignières-Counathe, ambasador al Franței la Luxemburg, au subliniat faptul că respectivele evenimente culturale se bucură de sprijinul unor parteneri de anvergură și sunt parte integrantă a programului Luna Francofoniei la Luxemburg”, în contextul Zilei Mondiale a Teatrului.
„Ambasada României în Marele Ducat este onorată să susțină acest proiect, în calitate de partener, printre atâtea nume prestigioase. Sunt foarte bucuroasă să împărtășesc cu dumneavoastră prezentul moment, inclus în cadrul seriei de evenimente dedicate Francofoniei la Luxemburg. Cultura română datorează substanță și vizibilitate tuturor creatorilor contemporani prezenți în această seară la TNL: Gábor Tompa, Oana Pellea, Dragos Buhagiar. Aș dori sa le mulțumesc pentru contribuția lor la dezvoltarea teatrului românesc și a culturii contemporane, în cadrul familiei culturale europene. Îi mulțumesc călduros academicianului George Banu pentru că ne-a onorat cu prezența sa în această seară foarte specială.”, a subliniat ambasadoarea Livia Rusu.
Reputatul teatrolog George Banu a punctat la rândul său: Vremurile moderne au fost marcate mai întâi de așteptarea utopică a unui viitor luminos” care a adus dezamăgiri, pentru a se transforma apoi într-o așteptare” a necunoscutului. De la celebrul Deșertul tartarilor” de Dino Buzzatti la Așteptându-l pe Godot” de Beckett sau Scaunele” de Ionesco – așteptarea rămâne fără răspuns. De ce este acesta un simptom? Și astăzi așteptăm… așteptăm.”
“Diplomația culturală trebuie să se afle acum, mai mult ca oricând, în centrul relațiilor noastre cu lumea. Nu sunt vorbe mari, este o realitate. În fața unor provocări fără precedent, cultura reușește să creeze legături durabile între oameni, să cultive admirația și respectul reciproc. Este ceea ce am trăit la Teatrul Național din Luxemburg, alături de Oana Pellea, Gábor Tompa, Dragoș Buhagiar și de partenerii noștri din Franța și Luxemburg. Gratitudinea noastră, a tuturor celor prezenți la eveniment, se îndreaptă către toți acești creatori remarcabili și către inegalabilul critic de teatru George Banu, venit special de la Paris pentru a modera masa rotundă ce a încheiat o seară absolut memorabilă », a apreciat directoarea Institutului Cultural Român din Bruxelles, Liliana Țuroiu.