Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic din 2022
Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2022 a mers la Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, pentru producţia Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor
România Internațional, 15.06.2023, 13:41
Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2022 a mers la Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, pentru producţia Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Actriţa Teatrului German de Stat Timişoara, Olga Török i-a înmânat trofeul regizoarei Diana Mihailopol în cadrul Galei Premiilor UNITER, a 31-a ediţie, care a avut loc luni, 12 iunie, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.
Juriul de nominalizări, pentru această ediţie a evenimentului a fost format din: Doru Mareș, Victor Scoradeț (critici de teatru), Maria Miu (scenograf), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog). Iar membrii juriului care a decis laureaţii Galei sunt: Monica Andronescu (critic de teatru), Catinca Drăgănescu (regizoare), Marcel Iureș (actor), Lia Manțoc (scenografă), Ada Milea (actriță, cantautoare).
Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor s-a dovedit a fi şi spectacolul favorit al ascultătorilor, fiind cea mai votată producţie radiofonică în cadrul competiţiei online Pariul publicului – o tradiţie dedicată spectatorilor, propusă şi menţinută de UNITER de-a lungul timpului.
În anul care a marcat bicentenarul trecerii în nefiinţă a celebrului scriitor romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a inclus în repertoriul său un spectacol inspirat din acest basm. Montarea este semnată de talentata regizoare Diana Mihailopol, care mărturisea:
Să ți se propună, în 2022, un proiect după Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor de E.T.A. Hoffmann înseamnă o reală provocare. Acest univers plin de fantezie și candoare a fost înfățișat publicului mai mult prin prezența pe scenele mondiale ale spectacolelor de balet, pe muzica inegalabilului Piotr Ilici Ceaikovski. În spectacolul radiofonic, la sugestia regizorului muzical Andrei Miricescu am adăugat, pe lângă cunoscutele fragmente muzicale din opera marelui compozitor rus, şi variațiuni pe tema Spărgătorului de nuci din zona jazzului, montarea ieşind astfel din tiparul basmului tradițional și din forma de expresie tipică a spectacolelor pentru copii, spre o formă deschisă către ascultătorii de toate vârstele. Mulțumesc echipei și colaboratorilor: Irina Soare, Andrei Miricescu, Codrin Lazăr, Milica Creiniceanu, Florin Bădic, Lucian David, Ioana Stana și nu în ultimul rând echipei de actori care au înțeles dorința mea de a ramifica laturile poveștii lui E.T.A. Hoffmann, la fel de aproape ca sunetul armonios al baletului consacrat. Sunt bucuroasă pentru că a debutat la Teatrul Național Radiofonic excepționala actriță Alina Rotaru, alături de mai marii Marian Râlea, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Marius Manole, Mihai Gruia Sandu, Ionuț Grama și alții. Și mai sunt bucuroasă pentru că am reușit să finalizez explorarea tipologiei omulețului cu haină de lemn, care, înveșmântat cu materia primordială mistică, ajunge să capete viață și să traducă în realitate izolarea și însingurarea personală ce traversează către drumul răzbătut și idealul personal atins, în sfârșit.”
Alături de spectacolul Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor de E.T.A. Hoffmann, pe lista nominalizărilor s-a regăsit şi producţia Teatrului Naţional Radiofonic, Carnavalul, scenariul radiofonic de Alexa Visarion, după opera lui I.L. Caragiale, un spectacol de Alexa Visarion.
Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor de E.T.A. Hoffmann. Traducerea: Gustav Gusti. Dramatizarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuţie: Marian Râlea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionuţ Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Băluță, Cezar Antal, Marian Lepădatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorică, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana Mihai, Voicu Hetel şi Mihai Gruia Sandu. Versuri: Diana Mihailopol. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Regia muzicală: Andrei Miricescu.