Orchestra Naţională Radio aplaudată la Bucharest Music Film Festival
Orchestra Naţională Radio aplaudată la Bucharest Music Film Festival, iar Flatul Fermecat a ajuns la Tulcea alături de Pianul Călător.
Radio România, 29.06.2015, 17:29
În ciuda vremii capricioase şi a ploii care şi-a făcut simţită prezenţa, concertul în aer liber susţinut vineri, 26 iunie, de la 20:00, de Orchestra Naţională Radio în Piaţa George Enescu, în cadrul evenimentului intitulat Bucharest Music Film Festival s-a bucurat de succes! Organizat de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, festivalul se află la ediţia a X-a.
Un public numeros, iubitor de muzică clasică, a suplinit prin căldura aplauzelor timpul răcoros şi nefavorabil din Piaţa George Enescu, bucurându-se sub umbrele de repertoriul concertului. Sub bagheta tânărului şi apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, Orchestra Naţională Radio a propus spectatorilor o seară dedicată în special creaţiilor lui Mozart. Concertul a debutat cu uvertura operei Răpirea din serai şi a continuat cu două dintre simfoniile sale: Simfonia nr. 25 în sol minor şi Simfonia nr. 40 în sol minor. Evenimentul Orchestrei Naţionale Radio a prezentat publicului şi Visul unei nopţi de vară, partitura lui Mendelssohn inspirată de piesa de teatru a lui Shakespeare şi care cuprinde cunoscutul Marş nupţial. La bis, spectatorii prezenţi în Piaţa George Enescu au apreciat celebra uvertură la Nunta lui Figaro, compoziţie de asemenea semnată de Amadeus.
Înaintea concertului prezentat în Piaţa George Enescu librăria Humanitas Kretzulescu a găzduit lansarea Editurii Casa Radio a noului album semnat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Albumul cuprinde o creaţie emblematică pentru repertoriul orchestral ceaikovskian: Simfonia Manfred. Discul se poate achiziţiona de la Librăria Casa Radio din str. Temişana nr. 31, prin comandă online pe site-ul editurii sau prin reţelele librăriilor partenere.
Cei care îşi doresc să mai asculte Orchestra Naţională Radio înainte de o binemeritată vacanţă mai au o singură ocazie! Într-o zi şi la o oră de concert neobişnuite – azi, 29 iunie (ora 18:00), la Sala Radio – din nou sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, Orchestra Naţională Radio vă propune un repertoriu inedit. Veţi asculta Concertul pentru violoncel şi orchestră de suflători semnat de Friedrich Gulda – cu participarea binecunoscutului violoncelist Răzvan Suma – Uvertura cubană a compozitorului american George Gershwin şi Visul unei nopţi de vară, partitura lui Mendelssohn. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.
Flautul Fermecat la Tulcea (Foto: Virgil Oprina)
Un alt eveniment muzical, Turneul Flautul Fermecat a ajuns la Tulcea, frumosul oraş de la malul Dunării în care, într-o seară de vară caniculară, cu lumina specială a asfinţitului la malul apei, doi muzicieni, cinci flaute diferite şi Pianul Călător, au adus bucuria muzicii de calitate unui public la rândul său cald şi special.
Cea ce-a cincea ediţie a Turneului Naţional Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail are loc în perioada 11 – 27 iunie 2015.
Ion Bogdan Ştefănescu a reuşit şi de data aceasta să ajungă la sufletul spectatorilor alegând un repertoriu cu un mare grad de spectaculozitate şi diversitate. Elementul de surpriză al serii a fost însă faptul că flautistul a prezentat spectatorilor întreaga familie a flautului. Poate prima dată au poposit la Tulcea instrumente spectaculoase, provenite toate din ţara Soarelui Răsare. Pe lângă deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, a putut fi ascultat un flaut de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, un flaut alto – Sankyo şi un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.
Acest recital a fost posibil tot datorită unei iniţiative generoase Radio România. În anul 2013 aici a rămas Pianul Călător, pian ce este intens folosit în recitaluri, concerte, piese de teatru şi alte evenimente. Chiar un festival internaţional de jazz a fost organizat tot datorită prezenţei Pianului Călător pe scena teatrului Jean Bart. Dar şi turneele Radio România au ca punct de oprire Tulcea, iar Horia Mihail îşi revede de fiecare dată cu bucurie fostul tovarăş de drum.
A fost un recital extraordinar. Am fost şi anul trecut, dar anul acesta a fost special pentru că am ascultat atâtea flaute. Este o combinaţie care m-a vrăjit întotdeauna. Flaut şi pian. Liniştitor. Mi-au plăcut piesele. Foarte bine alese. Dar interpretarea celor doi muzicieni este şi ea minunată. Plec cu cea mai bună stare. Voi face o plimbare pe faleză ca să o prelungesc. Mi-aş dori multe evenimente ca acesta în oraşul nostru, sunt doar câteva dintre declaraţiile spectatorilor tulceni.
Întrebat despre relaţia sa cu aceste instrumente Ion Bogdan Ştefănescu a declarat: Relaţia cu aceste instrumente se îmbogăţeşte cu fiecare turneu întreprins. Cred că instrumentul trebuie să facă parte din tine, să fie o prelungire a sufletului tău. Cu un instrument de calitate te poţi exprima în plenitudinea intenţiilor şi dorinţelor tale muzicale şi, totodată, instrumentul îţi poate ridica ştachete nebănuite. Nu e însă mai puţin adevărat că acelaşi instrument poate suna complet diferit mânuit de interpreţi diferiţi, aşa că, până la urmă, interpretul sfinţeşte instrumentul.
Amănunte pe www.flautuldeaur.ro.
Itinerar:
17 iunie – Braşov – Sala Patria.
18 iunie – Piteşti – Casa de cultură a sindicatelor.
22 iunie – Caracal – Teatrul Naţional.
24 iunie – Bucureşti – Sala Radio.
27 iunie – Deva – Centrul cultural Drăgan Muntean.
Un proiect Radio România
Producători: Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo. Co-producător: TVR 2, Radio România Cultural, Radio România Regional. Sponsori: JTI, Adegas Oil. Transportator oficial: Dacia. Parteneri: Athénée Palace Hilton, Hotel Pantex Braşov.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, România liberă, Caţavencii, România TV, Şapte Seri, Observator Cultural, Business Review, Tango, Ziare.com, TV Accent Tulcea, agentiadecarte.ro, Media Trust.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul cultural Drăgan Muntean, Asociaţia Culturală DevART, Primăria din Tulcea, Teatrul Jean Bart, Filarmonica din Braşov, Primăria Municipiului Roman, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Teatrul Naţional Caracal.