Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Gala Premiilor Radio România Cultural 2016

Neagu Djuvara, Dan Perjovschi şi Raluca Ştirbăţ, premii speciale în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural 2016.

Gala Premiilor Radio România Cultural 2016
Gala Premiilor Radio România Cultural 2016

, 15.03.2016, 14:22

Pe scena Teatrului Odeon va avea loc luni, 21 martie, de la ora 19:00, o adevărată sărbătoare. Invitate speciale vor fi personalităţile culturale care au performat în anul 2015 în diferite domenii. La fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural le premiază, într-o gală a valorii şi a rafinamentului: Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă acum la ediţia a XVI-a.



Maria Balabaş şi Radu Croitoru vor fi amfitrionii galei, iar momentele muzicale vor fi asigurate de Luiza Zan şi Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor. Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro şi retransmis de TVR 2.


În cadrul Galei vor fi acordate premii la nouă secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:


Premiul de Excelenţă îi va fi decernat istoricului Neagu Djuvara.

Premiul Lux Mundi îi revine artistului vizual Dan Perjovschi.

Premiul In memoriam Iosif Sava îi va fi acordat pianistei Raluca Ştirbăţ.



Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:


La categoria Poezie nominalizările sunt: Svetlana Cârstean, pentru volumul Gravitaţie, Editura Trei; Moni Stănilă, pentru Colonia fabricii, Editura Cartea Românească; Robert Şerban, pentru volumul Puţin sub linie, Editura Cartea Românească.


La Proză au fost nominalizaţi: Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas; Ion Iovan, pentru volumul MJC, Editura Polirom; Octavian Soviany pentru Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească.


La secţiunea Film au fost nominalizate: Comoara de Corneliu Porumboiu; Aferim! de Radu Jude; Un etaj mai jos de Radu Muntean.



La categoria Teatru, nominalizările sunt: echipa proiectului Antisocial, o coproducţie a Teatrului Naţional Radu Stanca şi a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu; spectacolul Bach Files de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, cu muzică de Adrian Enescu pe teme de Bach, în regia lui Alexandru Darie; actriţa şi coregrafa Andreea Gavriliu, pentru coerenţa, umorul şi ingeniozitatea coregrafiilor şi a spectacolelor coregrafice pe care le semnează; actorul Cristian Iacob, pentru interpretarea tripleţilor Zanetto din spectacolul Trei gemeni veneţieni, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti.



Pentru categoria Muzică au fost nominalizaţi: compozitorul Adrian Enescu, pentru complexitatea artistică a Proiectului BachFiles, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra; pianistul Lucian Ban, pentru albumul Songs from AfarPasărea Rock Simfonic, pentru renaşterea unui gen muzical în România: rock-ul simfonic.


La secţiunea Arte plastice au fost nominalizaţi: Liviu Stoicoviciu, pentru expoziţia Oraşe imaginate (curator: Călin Dan) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană; Valentina Iancu, pentru expoziţia EGAL.Artă şi feminism în România modernă de la Muzeul Naţional de Artă al României; expoziţia Paula Ribariu, Sala Tancred Bănăţeanu, Muzeul Ţăranului Român; Mircea Suciu, pentru expoziţia Fractura (curator: Maria Rus Bojan) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.



La secţiunea Educaţie şi învăţământ lista nominalizărilor este următoarea: asociaţia MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susţine cultura în educaţie De-a arhitectura, pentru dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură prin cursuri şi evenimente susţinute în 37 localităţi din ţară; fundaţia C.A.E.S.A.R. – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români, pentru elaborarea proiectului România în 3DLuminiţa Bălan, şef catedră limba chineză Departamentul de Limbi şi Literaturi Orientale, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, directoarea Centrului Cultural Confucius, director general al Institutului Confucius.


Nominalizaţii la secţiunea Ştiinţă sunt: Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO; Ion Băraru, profesor de fizică, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Constanţa, fondator al Centrului de excelenţă din Constanţa; echipele FLEX şi EVO Robotics, ale Universităţii Politehnica din Bucureşti.



La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri sunt următoarele nominalizări: asociaţia Docuart, Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP, program permanent UNITER; Centrul de Teatru Educaţional Replika.


Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).


Partener: Teatrul Odeon


Coproducator: TVR 2


Sponsori: Domeniile Ostrov, Apiland, Gerovital, New Andrei Style.


Parteneri Media: Dacic Cool, România Liberă, Media Trust, Şapte Seri, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, agenţiadecarte.ro.

Afiş concert Sala Radio, Latin Jazz
Anunțuri - Evenimente marți, 28 ianuarie 2025

The Magic of… Latin Jazz

Te gândești deja la plajă și la zilele de vară? Ritmurile latino și pașii de samba te poartă cu gândul la vacanță! Joi, 30 ianuarie 2025...

The Magic of… Latin Jazz
Câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu – 2022, Alexandra Segal, la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente marți, 28 ianuarie 2025

Câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu – 2022, Alexandra Segal, la Sala Radio

Vineri, 31 ianuarie 2025 (de la ora 19:00), două artiste de top sunt invitate la Sala Radio, în concertul prezentat de Orchestra Națională Radio:...

Câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu – 2022, Alexandra Segal, la Sala Radio
Cosi fan tutte – operă în concert la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente joi, 23 ianuarie 2025

Cosi fan tutte – operă în concert la Sala Radio

În continuarea unei tradiții inițiate cu ani în urmă, în luna ianuarie suntem invitați la operă în concert la Sala Radio, cu participarea...

Cosi fan tutte – operă în concert la Sala Radio
Suitele Carmen (Bizet), la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente luni, 20 ianuarie 2025

Suitele Carmen (Bizet), la Sala Radio

În istoria muzicii se spune că, în mod paradoxal, cele mai reușite creații spaniole sunt de fapt semnate de mari compozitori francezi? Bizet,...

Suitele Carmen (Bizet), la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente miercuri, 15 ianuarie 2025

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică

Orchestra de Muzică Populară Radio continuă și în noul an tradiţia evenimentelor lunare la Sala Radio, care propun publicului folclor de...

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică
Anunțuri - Evenimente marți, 14 ianuarie 2025

Seară americană la Sala Radio

Vineri, 17 ianuarie 2025 (de la ora 19:00), Matthias Foremny (Germania), dirijor principal invitat al Operei din Leipzig și fost dirijor principal...

Seară americană la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente luni, 13 ianuarie 2025

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online

În fiecare zi, Radio România prețuiește valorile naționale și le oferă ascultătorilor acces la marile scene ale lumii. Cărți, concerte,...

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online
Anunțuri - Evenimente luni, 13 ianuarie 2025

Analia Selis prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”

Programul  turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea,...

Analia Selis prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare