Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio
Vineri, 29 martie (de la ora 19:00), alături de Orchestra Națională Radio va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin - cel care a creat Dansul Divei din muzica filmului Al cincilea element (Luc Besson, 1997).
Radio România, 26.03.2024, 17:08
Vineri, 29 martie (de la ora 19:00), alături de Orchestra Națională Radio va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin – cel care a creat Dansul Divei din muzica filmului Al cincilea element (Luc Besson, 1997). Acesta revine la Sala Radio pentru un concert ce reunește doi mari compozitori: Grieg (Concertul în la minor pentru pian și orchestră) și Mahler (Simfonia I – Titanul).
Simfoniile lui Mahler sunt o reflectare fidelă a vieții sale, compozitorul declarând că oricine le ascultă cu atenție poate intui destul de clar elementele autobiografice cuprinse în portative. Lucrările sale sunt străbătute de întrebări existențiale privitoare la sensul vieții, destinul uman și creația în toate aspectele sale. „O simfonie trebuie să fie ca lumea. Trebuie să cuprindă tot”, spunea Mahler. „Am cuprins în ele întreaga mea experiență și întreaga mea suferință. Oricine ascultă muzica mea într-un mod inteligent va vedea viața mea revelată într-un mod foarte evident”.
Invitat special al serii de la Sala Radio este și pianistul Saleem Abboud Ashkar, pe care îl veți aprecia ca solist în Concertul pentru pian și orchestră de Grieg și care și-a făcut debutul la Carnegie Hall, New York, la doar 22 de ani. Printre cele mai importante colaborări ale sale se numără concerte alături de Filarmonica din Bruxelles, Filarmonica din Helsinki, Orchestre National de Lyon, Orchestra Simfonică Națională Radio din Polonia și Orchestra Simfonică din Atlanta.
Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, Frédéric Chaslin este unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi contemporani. A studiat la Conservatorul din Paris (oraşul său natal) şi la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Orchestre de Paris şi la Festivalul de la Bayreuth. În 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain.
De-a lungul carierei, a fost invitatul unor festivaluri marcante şi a fost aplaudat pe marile scene lirice ale lumii, precum: Staatsoper – Viena, Teatro alla Scala – Milano, Metropolitan Opera – New York, Opera din Rouen, Semperoper – Dresda ș.a. A dirijat orchestre simfonice din Franţa, Austria şi Germania. Stăpâneşte un repertoriu extrem de variat şi acordă o atenţie deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiţii mondiale.
În toamna anului 2021, pianistul Saleem Abboud Ashkar a efectuat un turneu în Germania cu Kammerakademie Potsdam, interpretând Concertul pentru pian nr. 2 de Beethoven și premiera mondială a Concertului pentru pian de David Coleman.
Anterior a concertat cu Wiener Philharmoniker, London Symphony, Deutsche Symphonie Orchester Berlin, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Orchestrele Simfonice din Detroit, St. Louis, Vancouver și Tokyo Metropolitan Symphony.
Aplaudat și în recitaluri și în proiecte de muzică de cameră, Saleem Abboud Ashkar are o reputație puternică de specialist în Beethoven și a interpretat un ciclu complet de sonate la Praga, Duisburg și la Konzerthaus Berlin. Printre cele mai importante evenimente recente și viitoare ale sale se numără recitaluri la Opera din Oslo, Wigmore Hall din Londra, Queen’s Hall din Copenhaga, Sala Conservatorului Verdi din Milano, Elbphilharmonie Hamburg, Boulezsaal Berlin și Musikverein Viena.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.