Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu și Răzvan Popovici, la Sala Radio

Dirijorul american John Axelrod - dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București, se va afla vineri, 3 februarie (ora 19:00) la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu și Răzvan Popovici, la Sala Radio
Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu și Răzvan Popovici, la Sala Radio

, 31.01.2023, 11:11

Dirijorul american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București, se va afla vineri, 3 februarie (ora 19:00) la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert special Mozart/Ceaikovski. Acesta a răspuns invitației de a-l înlocui, în ultimul moment, pe dirijorul francez Frédéric Chaslin, care nu poate veni la București din motive de sănătate.

Evenimentul de la Sala Radio se va deschide cu Mozart – Simfonia concertantă în Mi bemol major, pentru vioară, violă și orchestră. Lucrarea va fi interpretată, în ipostază solistică, de doi mari muzicieni români: Alexandru Tomescu (vioară) – solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și Răzvan Popovici (violă) – inițiator și director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Concertul aduce în fața publicului și celebra Simfonie nr. 6 – Patetica, ultima creație semnată de Ceaikovski, a cărei premieră absolută a fost dirijată de compozitor la Sankt Petersburg (1893), cu doar câteva zile înainte de trecerea sa în neființă.

John Axelrod a absolvit Universitatea Harvard (1988) și a fost pregătit personal de Leonard Bernstein în 1982. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg (cu Ilya Musin) – 1996 și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul ca dirijor-asistent pentru producția operei Parisfal, la celebrul festival internațional de la Bayreuth. Începând din 1996, John Axelrod a dirijat peste 175 de orchestre, 35 de opere și 60 de premiere mondiale. Și-a construit astfel un profil ca unul dintre cei mai importanți dirijori ai timpului nostru, activitatea sa însemnând colaborări cu orchestre și companii de operă din întreaga lume. În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards, pentru contribuțiile și interpretările sale remarcabile.

În 2014, John Axelrod a fost ales director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla (ROSS). Printre alte poziții pe care le-a ocupat sunt cele de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Milano (LaVerdi), director muzical al Orchestre National des Pays de la Loire, director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice și al Teatrului din Lucerna, dirijor principal al ansamblului Sinfonietta Cracovia. Printre relațiile sale de lungă durată se numără colaborările cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg și Orchestra Mariinski – Rusia. În Statele Unite, a dirijat Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Philadelphia. Recent, John Axelrod și-a făcut debutul de succes cu Orchestra Simfonică Radio Bavareză și cu Orchestra Metropolitană din Tokyo. Este constant invitat să dirijeze pe scena marilor festivaluri, ca Festivalul Enescu, cele de la Salzburg, Montreux Jazz, Schleswig Holstein etc.

După o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu evenimente prezentate în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private.

A devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate și într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier, a interpretat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional, a cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune din a duce muzica clasică în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a interpreta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ceea ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate. Fie că vocea sa se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument și îl îndeplinește cu succes.

Răzvan Popovici este cunoscutul iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo – Bucureşti, pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes.

Născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi-a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist alături de Orchestrele de Cameră din Köln și din Kobe, Orchestra Națională Radio, Filarmonica George Enescu București, Chaarts Chamber Artists – Zürich, Camerata Regală etc.

Este invitat la festivaluri din întreaga lume – Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Festivalul Enescu, Kuhmo Festival, Shlomo Mintz Festival – Tucumán, Vivarte Festival – Moscova, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Ferrarra Musica, Europalia Festival, Festival Academy Budapest ș.a. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebow Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton sau Gasteig din München.

Răzvan concertează în întreaga lume și ca membru al Ansamblului Raro, alături de care a lansat până în prezent 9 discuri apreciate internațional. Cel mai recent album, intitulat Impressions d’enfance – Music by George Enescu, a fost lansat în aprilie 2022, la Bruxelles.

O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001. Răzvan a fost, de asemenea, prim-violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg şi al Gstaad Festival Orchestra.

Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, care celebrează în acest an 20 ani de existență. Între 2006-2008 a fost directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră Pèlerinages, care se desfășura în binecunoscuta Residenz din München. În stagiunea 2015/16, a fost directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră DA CAPO – ARCUB Chamber Music Series, derulate în Hanul Gabroveni – Bucureşti. În 2019, a devenit coordonatorul general al Festivalului Europalia de la Bruxelles.

Răzvan Popovici prezintă constant cursuri de măiestrie în Europa, Japonia și America de Sud, dar și în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferențe sau al Fundației Villa Musica din Schloss Engers/Mainz. Din 2018, este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

5 concerte extraordinare de Crăciun la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente miercuri, 04 decembrie 2024

5 concerte extraordinare de Crăciun la Sala Radio

Dacă vă doriți un cadou muzical pentru copii de Moș Nicolae sau căutați un concert tradițional de colinde, așa cum s-au păstrat ele în...

5 concerte extraordinare de Crăciun la Sala Radio
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Anunțuri - Evenimente marți, 03 decembrie 2024

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 4 decembrie

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul Mircea Cărtărescu, una dintre cele mai proeminente figuri ale peisajului literar...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 4 decembrie
Orchestra Națională Radio / Foto: Cristian Barcan
Anunțuri - Evenimente vineri, 29 noiembrie 2024

Se lansează noile abonamente și bilete pentru 2025 la Sala Radio

Căutați un cadou inspirat pentru cei dragi? Printre dorințele de Anul Nou vă propuneți să ascultați mai des muzică bună? Sau visați la mai...

Se lansează noile abonamente și bilete pentru 2025 la Sala Radio
Mircea Cărtărescu
Anunțuri - Evenimente joi, 28 noiembrie 2024

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024

  Ediția București 2024 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide în curând porțile. 4 – 8 decembrie este...

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Anunțuri - Evenimente marți, 26 noiembrie 2024

Seară franceză, cu Frédéric Chaslin și Maria Marica

Vineri, 29 noiembrie (ora 19:00), sunteți invitați la Sala Radio la un concert extraordinar de muzică franceză! Pe scena bucureșteană va urca,...

Seară franceză, cu Frédéric Chaslin și Maria Marica
Anunțuri - Evenimente joi, 21 noiembrie 2024

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio

Pe 27 noiembrie se împlinește un veac de la naşterea Ninei Cassian. Cu acest prilej Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte şi...

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Azi, 13 noiembrie 2024, se împlinesc 140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută de marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale. Prilej cu...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

De 75 de ani, cele mai importante voci ale folclorului românesc răsună pe scena Sălii Radio și pe posturile Radio România, alături de...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company