Din atelierul lui Nicolae Tonitza. Desene şi acuarele
Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte expoziţia Din atelierul lui Nicolae Tonitza. Desene şi acuarele, până la 24 aprilie 2016.
Eugen Cojocariu, 30.12.2015, 12:56
Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte până la 24 aprilie 2016 expoziţia „Din atelierul lui Nicolae Tonitza. Desene şi acuarele”, în sala dedicată artelor grafice din Galeria de Artă Românească Modernă. Selecţia cuprinde 38 de lucrări reprezentative pentru cele aproape patru decenii în care Nicolae Tonitza (1886-1940) nu a încetat să picteze şi, mai ales, să deseneze. Schiţele şi studiile pe care le-a realizat constituie atât un jurnal de artist, cât şi o retrospectivă a epocii din care a făcut parte acesta. Expoziţia punctează cele mai importante etape de creaţie ale acestui artist, de la interpretările după marii maeştrii pe care i-a descoperit în 1910 la Paris la desenele create în 1938 la ultimul atelier din Balcic.
Tinereţea lui Nicolae Tonitza a fost puternic marcată de Primul Război Mondial, fiind trimis pe front şi luat prizonier în lagărul Kirjali din Bulgaria. Deşi atelierele lui Nicolae Tonitza au fost întotdeauna improvizate şi efemere (cerdacul din Vălenii de Munte, umbrarul cafenelei din Mangalia, casa lui Tefik la Balcic), acestea au apărut adesea în desen şi pictură. Expoziţia propune un traseu cronologic al bogatei creaţii a artistului pe baza unor schiţe şi studii de atelier (variante compoziţionale, unele transpuse în pictură, iar altele abandonate).
În 2014 Muzeul Naţional de Artă al României a publicat Repertoriul graficii româneşti din secolul al XX-lea“, volumul X, în care se regăseşte întregul fond de desene şi acuarele realizate de Nicolae Tonitza din patrimoniul Muzeului, dintre care multe provin din colecţia artistului.