Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deschiderea Simpozionului de Sculptură și Pictură, Curtișoara, 2020

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi și Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Deschiderea Simpozionului de Sculptură și Pictură, Curtișoara, 2020
Deschiderea Simpozionului de Sculptură și Pictură, Curtișoara, 2020

, 19.08.2020, 18:01

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi” și Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, în perioada 24 august – 3 septembrie 2020.

Evenimentul este, în fapt, o tabără de creație care se adresează artiștilor profesioniști. Date fiind condițiile actuale legate de starea de pandemie, la simpozionul din acest an vor participa doar artiști plastici români. În edițiile anterioare au fost prezenți la Târgu Jiu artiști români și străini, cotați la cel mai înalt nivel, iar operele rezultate au îmbogățit patrimoniul cultural local și național.

Prin conţinutul evenimentului, organizatorii se adresează unui public-ţintă alcătuit din artişti, critici de artă plastică, public specializat, iubitori de artă.



La ediția 2020 vor participa șase artiști, trei sculptori și trei pictori: Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Ecobici, Gheorghe Plăveți, Georgiana Brandt, Daniel Nistor.



Curatorii simpozionului vor fi sculptorul Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și artistul plastic Vasile Fuiorea, președintele Filialei Gorj a UAP din România. Aceștia vor participa în simpozion cu lucrări proprii.



Mihai Țopescu este un binecunoscut artist plastic din Târgu Jiu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Mihai Țopescu și-a dedicat întreaga carieră reprezentării ideilor sale prin intermediul sticlei. Începând cu anul 1981, a participat la zeci de expoziții de grup, dar și personale. Câteva dintre cele mai reprezentative sunt Anatomy of Glass (2010), Sacrifice (2013), dar și participările la bienale de artă din Italia, Belgia, China. Deopotrivă artist implicat în problemele comunității, Mihai Țopescu este inițiatorul Pădurii colorate” de la Poienari, Baia de Fier, proiect care a continuat anul acesta cu Land Art Utopia 2020”, derulat de grupul Manifest.



Valer Neag este unul dintre cei mai vechi artiști sticlari din Târgu Jiu. Născut în județul Alba, a absolvit Institutul de Arte Plastice si Decorative Nicolae Grigorescu” din București în anul 1978. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la simpozioane de gen din țară și străinătate. S-a remarcat în special prin lucrările sale în sticlă și lemn, dar și prin alte forme de expresie artistică. În anul 1993 i s-a decernat Premiul Național pentru Design în Sticlă, la București. În anii 2006 și 2018 a participat la Simpozionul Internațional de Sculptură Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu. Lucrările sale pot fi văzute în muzee de artă sau sticlă din București, Târgu-Jiu, Craiova, Novi-Bor (Cehia), Ebeltoft (Danemarca), Kanazawa (Japonia), Praga (Cehia), Cottbus (Germania) ș.a.



Mihai Ecobici vine din București. Este originar din Galați, dar a absolvit Academia de Artă Nicolae Grigorescu” din Capitală, unde a și continuat să lucreze ca grafician, profesor, artist plastic. A realizat lucrări de for public în București, Slatina și Republica Moldova. A participat la numeroase simpozioane de sculptură din țară și străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1986. Lucrările sale se găsesc în colecţii particulare din Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Luxembourg, U.S.A., România.



Vlad Ciobanu, curatorul taberei de sculptură, este absolvent al Institututlui de Arte Plastice Nicolae Grigorescu” din București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În decursul îndelunagtei sale cariere artistice a participat la numeroase expoziții și concursuri internaționale, la simpozioane naționale și internaționale de sculptură, a fost recompensat cu premii și medalii în România și în străinătate. Este cunocut pentru creațiile sale monumentale care dau măreție piețelor publice din țară și străinătate (Eroul Necunoscut” în Alexandria, Regele Ferdinand” în Alba Iulia, Dimitrie Cantemir” la Onești, Bacău, Mihai Eminescu”, Orhei, Republica Moldova ș.a.). Anul acesta, materialul folosit în tabăra de sculptură de la Curtișoara va fi lemnul.



Gheorghe Plăveți este unul dintre cei mai vechi pedagogi ai învățământului artistic din Gorj. Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași și al Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu” din București, a îndrumat zeci de serii de elevi de la Școala gimnazială nr. 1 din Târgu-Cărbunești, Liceul de Artă Constantin Brăiloiu” și Liceul Teologic Sf. Nicodim” din Târgu Jiu. În paralel, a desfășurat numeroase proiecte personale, începând din anul 1971 și până în prezent, cu participări la expoziții personale și de grup. Este un artist plastic complex, care s-a exprimat, de-a lungul timpului, în mai multe limbaje artistice: pictură, grafică, sculptură.

Georgiana Brandt a absolvit Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, specializarea Arte vizuale (pictură) în anul 2007, precum și un doctorat în arte plastice la aceeași universitate. Este profesor de educație plastică la Palatul Copiilor Târgu Jiu, dar și cadru didactic asociat la Universitatea Constantin Brâncuși”. Din 2006 până în prezent a participat anual la diverse expoziții personale și de grup.



Daniel Mihai Nistor este un artist plastic mai tânăr, absolvent al Universității Naționale de Arte București, specializarea Grafică de șevalet, promoția 2003. A activat, în general, ca freelancer, lucrând pentru studiouri de animație, edituri, studiouri tv. Are la activ expoziții personale și participări la expoziții de grup, de grafică și artă religioasă.



Vasile Fuiorea este curatorul taberei de pictură din cadrul Atelierelor Brâncuși, ediția 2020. Este originar din Târgu Jiu, absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest Timișoara, membru al UAP din România din 2007, doctor în Arte vizuale și conf. univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la simpozioane și tabere de creație, în calitate de invitat sau curator.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc în data de 24 august, ora 13:00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Pentru buna desfășurare a manifestării, vor fi luate toate măsurile de siguranță sanitară.


Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică
Anunțuri - Evenimente miercuri, 15 ianuarie 2025

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică

Orchestra de Muzică Populară Radio continuă și în noul an tradiţia evenimentelor lunare la Sala Radio, care propun publicului folclor de...

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică
Afis concert Sala Radio
Anunțuri - Evenimente marți, 14 ianuarie 2025

Seară americană la Sala Radio

Vineri, 17 ianuarie 2025 (de la ora 19:00), Matthias Foremny (Germania), dirijor principal invitat al Operei din Leipzig și fost dirijor principal...

Seară americană la Sala Radio
De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online
Anunțuri - Evenimente luni, 13 ianuarie 2025

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online

În fiecare zi, Radio România prețuiește valorile naționale și le oferă ascultătorilor acces la marile scene ale lumii. Cărți, concerte,...

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online
Analia Selis prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”
Anunțuri - Evenimente luni, 13 ianuarie 2025

Analia Selis prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”

Programul  turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea,...

Analia Selis prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”
Anunțuri - Evenimente joi, 09 ianuarie 2025

Cristian Mandeal dirijează primul concert al noului an la Sala Radio

Miercuri, 15 ianuarie 2025 (ora 19:00)*, primul concert al noului an la Sala Radio* va fi prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta unuia...

Cristian Mandeal dirijează primul concert al noului an la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente miercuri, 04 decembrie 2024

5 concerte extraordinare de Crăciun la Sala Radio

Dacă vă doriți un cadou muzical pentru copii de Moș Nicolae sau căutați un concert tradițional de colinde, așa cum s-au păstrat ele în...

5 concerte extraordinare de Crăciun la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente marți, 03 decembrie 2024

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 4 decembrie

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul Mircea Cărtărescu, una dintre cele mai proeminente figuri ale peisajului literar...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 4 decembrie
Anunțuri - Evenimente vineri, 29 noiembrie 2024

Se lansează noile abonamente și bilete pentru 2025 la Sala Radio

Căutați un cadou inspirat pentru cei dragi? Printre dorințele de Anul Nou vă propuneți să ascultați mai des muzică bună? Sau visați la mai...

Se lansează noile abonamente și bilete pentru 2025 la Sala Radio

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company