De la pupitrul London Philharmonic, Ralf Sochaczewsky dirijază la Sala Radio
A fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balşoi din Moscova şi este dirijor principal al Corului CantusDomus din Berlin.
Radio România, 11.02.2019, 15:06
A fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balşoi din Moscova şi este dirijor principal al Corului CantusDomus din Berlin. Dirijorul german Ralf Sochaczewsky este invitatul special al concertului prezentat miercuri, 13 februarie (ora 19:00) de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul de la Sala Radio se va derula cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuţi pianişti români – Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.
Programul serii de la Sala Radio reuneşte mari compozitori: Haydn – Concertul pentru pian în Sol major, Mozart – Simfonia nr. 38 – Praga şi două creaţii semnate de Josef Suk (1874 -1935): Serenada pentru orchestră de coardeşi Meditaţie asupra coralului Sf. Wenceslas pentru orchestră de coarde. Compozitor şi violonist ceh, Suk a făcut parte dintr-o apreciată familie de muzicieni din Cehia, mentorul său fiind marele compozitor ceh Antonín Dvořák.
Ralf Sochaczewsky a primit primele lecţii de dirijat în Berlin, oraşul său natal, la Universitatea de Muzica (UdK), şi ulterior a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră şi pe cel de dirijat-cor.
În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam şi Corul Filamonicii din Praga şi dirijează constant Capella Cracoviensis. Până în prezent Ralf Sochaczewsky a dirijat numeroase orchestre, precum: London Philharmonic, Konzerthaus Berlin, Orchestra Naţională Radio, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk.
Ralf Sochaczewsky a dirijat şi operă, debutând la Teatrul Balşoi din Moscova, dirijând apoi la Opera Comică Berlin, Opera Naţională din Strasbourg şi Teatrul Naţional din Vilnius. Între 2008-2010 a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, iar din 2011 la Berlin Philharmonic Orchestra şi Mahler Chamber Orchestra. În vara anului 2008 a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producţia Despre dragoste şi alţi demoni de P. Eötvös şi în 2010 la producţia cu opera Rake’s Progress de I. Stavinski.
Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal (Braşov) interpretând Concertul în Re major de Haydn la vârsta de 10 ani. După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois. După ce a fost o perioadă de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate.
În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat prin turnee ulterioare sub titlul Pianul călător.
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.