Companiile din România încep sa prindă gustul sustenabilităţii
Peste 400 de companii, în creştere cu peste 60% faţă de anul precedent, s-au înscris în competiţia Green Business Index (GBI) 2016, barometrul responsabilităţii faţă de mediu a companiilor din România.
România Internațional, 20.05.2016, 16:28
Green Business Index este, incepand cu 2010, cea mai consacrata competitie, intre companiile din Romania, in domeniul performantelor in managementul si protectia mediului inconjurator, organizata de Asociatia Green Revolution, in parteneriat cu Norges Vel (Asociatia Regala Norvegiana pentru Dezvoltare) si cu finantare din partea Fondurilor Norvegiene.
Utilizand o platforma online de evaluare a performantelor de mediu cu aproximativ 200 indicatori de performanta, cele peste 400 de companii au putut sa isi evalueze eficienta in managementul si protejarea mediului inconjurator, sa isi masoare amprenta de carbon si sa beneficieze de suport tehnic si recomandari ale expertilor de mediu in vederea imbunatatirii performantelor si a cresterii competitivitatii, totul raportat la standarde internationale.
“Numarul mare de companii inscrise nu poate decat sa ne bucure pentru ca demonstreaza preocuparea companiilor pentru dezvoltarea sustenabila si protectia mediului si ca acestia au inteles ca preocuparile pentru protectia mediului sunt singura cale pentru a construi afaceri profitabile. Green Business Index este un succes si un avantaj competitiv pentru toate companiile participante, pentru ca, prin acesta, ele isi pot evalua, in mod obiectiv, performantele de mediu si iti pot identifica din timp provocarile şi riscurile la care se expun in acest domeniu , a declarat Raluca Fiser, presedinte Green Revolution.
Presiunea tot mai mare a mass-media, a investitorilor, a publicului larg si a ONG-urilor pentru o mai mare transparenta in sustenabilitate din partea mediului de afaceri si a serviciilor publice face din Green Business Index un instrument de asistenta si formare pentru evaluarea performantei de mediu a companiilor si ca un cadru pentru transparenta a companiilor fata de mediul exterior.
Rezultatele ultimei editii a Green Business Index, regasite in raportul editiei si prezentate public in cadrul Galei GBI pe 18 Mai 2016, arata o crestere a interesului companiilor pentru protejarea mediului inconjurator si marcheaza faptul ca firmele inteleg din ce in ce mai mult ca afacerile lor nu doar ca trebuie sa respecte legislatia, ci ele pot avea avantaje competitive de pe urma dezvoltarii de programe voluntare cu impact pozitiv asupra mediului inconjurator.
Astfel, printre rezultatele-cheie ale Green Business Index 2016, s-au remarcat urmatoarele:
– aproximativ 60% dintre companiile din industrie folosesc instrumente de design ecologic
– 47.5% si-au redus consumurile de apa, iar proportia companiilor care nu monitorizeaza aceste consumuri a scazut de la 18% la 2.38%.
– s-a dublat proportia companiilor care isi asigura nevoile energetice preponderent din surse regenerabile fata de anul trecut .
– 59.46% dintre companii au implementat masuri de eficienta energetica, iar 64% dintre acestea au si generat reduceri imediate ale consumurilor de energie si implicit a emisiilor de gaze cu efect de sera
– 22% dintre companii si-au redus cantitatea de emisii atmosferice fata de anul anterior
– 40.6% si-au redus volumul de ape uzate evacuate in mediul inconjurator, iar 60% au inregistrat scaderi ale cantitatilor nete de poluanti evacuati in mediu impreuna cu apele uzate
– 41.17% au înregistrat scaderi ale cantitatilor de deseuri generate, in efortul de a imbunatati utilizarea resurselor in aceste companii.
– a crescut cu peste 60% numarul companiilor care au un parc de vehicole mai nou de 2 ani, dar a si scazut (de circa 3 ori) numarul companiilor cu un parc de vehicole mai vechi de 10 ani.
Asociatia Green Revolution a premiat ieri, 18 mai, cele mai responsabile companii fata de mediu in cadrul Galei anuale Green Business Index (GBI). Evenimentul s-a desfasurat la Hotel Marriott si s-a bucurat de participarea reprezentantilor celor mai importante companii din Romania, a Ministrului Mediului Apelor si Padurilor, ca si a reprezentantilor Camerelor de Comert Bilaterale (AmCham, AHK, Econet).
Aflat la a sasea editie, Green Business Index reprezinta recunoasterea publica a eforturilor de responsabilizare fata de mediu a companiilor din Romania si reflecta gradul de deschidere a mediului de afaceri autohton fata de economia verde.
J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel a fost desemnata cea mai responsabila companie fata de mediu in cadrul Galei Green Business Index, pentru ca a demonstrat, in cursul anului de raportare, ca si-a mobilizat resursele si si-a administrat afacerile, astfel incat sa asigure prosperitatea si profitabilitatea pe termen lung, luand in calcul aspectele de mediu in activitatile sale curente.
Clasamentul general GBI 2016 este :
Locul 1: J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel
Locul 2: DHL Express Romania
Locul 3: Dacris Impex SRL
Locul 4: Graphtec Design SRL
Locul 5: HOCHLAND Romania SRL
Top Regiunile de Dezvoltare Sud şi Sud-Est
Locul 1: Dacris Impex SRL
Locul 2: Graphtec Design SRL
Locul 3: Grup Servicii Petroliere SA
De asemenea, pentru prima data, a fost acordat si un premiu special pentru Circularitate, iar castigatoare a fost DHL Express Romania.
In urma evaluarii activitatii companiilor pe domeniile de evaluare a performantelor de mediu, cu relevanta majora pentru protectia mediului, alte companii castigatoare au fost: Danone PDPA SRL, Gebruder Weiss SRL, WABAG Water Services SRL, ELECTROARGES SA, TAKATA Romania SRL Fabrica de Scule şi Matriţe, NIMET SRL, RMR Argeş SRL, PANDORA Prod SRL, TAKATA Romania SRL Fabrica de Centuri, ELMAS SRL, Schaeffler Romania SRL, TAKATA Romania SRL.
Companiile evaluate la editia 2016 a proiectului Green Business Index au furnizat informatii referitoare la perioada de raportare a anului 2015.
Raportul final Green Business Index 2015 poate fi descarcat de pe site-ul: https://www.gbindex.ro/wp-content/uploads/2016/05/Catalog_Green_Business_Index_2016.pdf
Green Business Index 2015 este un proiect initiat de Asociatia Green Reevolution, dezvoltat in parteneriat cu The Royal Norwegian Society for Development NORGES VEL si finantat de guvernul Norvegiei prin INNOVATION Norway, utilizand Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul domeniului de finantare “Inovare in Industria Verde Romania”.
Despre Asociatia Green Revolution:
Asociatia Green Revolution, fondata in martie 2009, este prima organizatie nonguvernamentala de ecologie urbana din Romania ce pune in practica masurile ce stau la baza construirii unui oras verde. GreenRevolution dezvolta proiecte variate, care promoveaza si sprijina: educatia ecologica si respectul fata de mediul inconjurator, colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, mijloacele si solutiile de transport ecologice si economice, adoptarea unui comportament responsabil fata de mediu in randul autoritatilor si companiilor private si de stat.